Društvo

5G mreža u Srbiji 2021. ili 2022. godine!

Aukcija za spektar 5G u Srbiji odložena za prvi kvartal 2021. godine, što znači da će 5G mreža u Srbiji biti implementirana tek tokom ili nakon te godine.

Iako se očekivalo da će 5g mreža u Srbiji stići pre ostalih država u region, stvari su se ipak zakomplikovale, te je zbog pandemije korona virusa, uvođenje ove kontraverzne tehnologije odloženo za godinu ili dve, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Pomoćnica ministra Irini Reljin je za Tanjug rekla da se mobilni operatori već obraćaju Ministarstvu da se obavi prodaja spektra za nove servise. Navela je da je mrežom 4G pokriveno 98 odsto populacije u Srbiji, da većina servisa može da bude pokrivena tom tehnologijom, ali da se u slučaju prodaje spektra proširuje mreža i nastoji se da se uvede nova tehnologija.

Reljin kaže da 4G spada u relativno stare tehnologije, te da se očekuje da će biti raspisana aukcija za 5G, koja je prvobitno bila planirana do kraja ove godine. “Da bi održali kvalitet mobilne usluge operatorima je potrebno još spektra, onda je logično da se uvodi nova tehnologija”, navela je Reljin.

Svuda u svetu je, kaže, neverovatno veliki nalet uvođenja 5G mreže, a negde je ona odavno razvijena, kao što je u Južnoj Koreji, dok Holandija, Švajcarska, Francuska, SAD i Slovenija proširuju mrežu. “Japan je napravio strategiju za uvođenje 6G. Do kraja 2030. ta zemlja će imati 6G na celoj svojoj teritoriji”, navela je Reljin.

Slična je situacija i u Kini, gde se već istražuju i testiraju mogućnosti 6G mreže i postavljaju prvi standardi o brzinama i propusnom opsegu 6G mreže. Više o tome šta nam sve 6G mreža donosi, dok čekamo da nam uvedu i 5G pročitajte u našem izveštaju od ranije.

Povodom najava za uvođenja 5g mreže u Srbiji, mnogi državljani naše zemlje su oštro negodovali, optužujući 5g mrežu načinom za praćenje i pojačano zračenje, te su se u nekim gradovima održavali i protesti.

Foto: http://thewell.rs/blog/405

Comments

comments