Zabava

7 genijalaca u koje niko nije verovao

Teško je poverovati, ali mnoge najveće korporacije koje izgledaju kao da poseduju pola sveta danas, nastale su u malim garažama iz komšiluka.

Kakve su početke imale današnje najuspešnije kompanije?

YOUTUBE

Čad Harli (Chad Hurley), Stiv Čen (Steve Chen) i Džaved Karim (Jawed Karim) postali su prijatelji 2005. godine dok su radili za “PayPal”. Jedne večeri Čad i Stiv su bili na zabavi na kojoj Džaved nije mogao prisustovati, a podeliti video snimak sa njim je bilo izuzetno teško. Ovo je bio prvi korak ka YouTube-u. Danas YouTube ima oko milijardu korisnika, što je gotovo trećina svih internet korisnika.

NIKE

Nedostatak jeftinih patika u američkim prodavnicama dovelo je do toga da Fil Knajt (Phil Knight) naručuje patike iz Azije i prodaje ih u SAD-u. Godine 1965.sSvoju kompaniju je nazvao Nike (po boginji pobede) i započeo sopstvenu proizvodnju. Prvi čuveni oblikovani đon napravljen je kalupom za vafl. Ubrzo zatim, Nike je osvojio 50 odsto američkog tržišta. Nike “Air Jordan” patike su 1984. godine napravljene za Majkla Džordana. Pre svake utakmice košarkaši su morali da plate novčanu kaznu u iznosu od 5.000 dolara, zbog nošenja ovih patika, ali je to bio prvi primer “reklame uživo” i bio je vrlo uspešan. Danas je Nike kompanija broj 1 u sportskoj industriji.

IKEA

Prodavao je božićne čestitke, pečurke i bobice, ali je u svojoj 17. godini švedski dečak po imenu Ingvar Kompard osnovao IKEA (ime je sastavio od inicijala svog imena, imenena farme i sela). Ovo je revolucionarni svet nameštaja. Počeo je od ideje da prodaje nameštaj u delovima, tj.u rastavljenom obliku. Kasnije je ta ideja omogućila milione kombinacija. Danas IKEA ima preko 400 prodavnica širom sveta.

INSTAGRAM

Kevin Sistrom je voleo fotografiju i može se reći da je bio opsednut njome. Posle treće godine na Stanfordu otišao je u Firencu da studira fotografiju. Dobio je “Holu” iz 1982.godine, to je filmska kamera koja pravi retro slike. To je inspirisalo Sistroma da stvori uslugu koja bi mogla da stvori remek delo od loših fotografija. Instagram se pojavio 6. oktobra 2010.godine u AppStore-u, i tada je otpočela era mobilne fotografije. U 2012. godini Facebook je kupio Instagram za milijardu dolara.

LEGO

Ole Kirk Christiansen, danski stolar, 1932. godine je bankrotirao, postao udovac i ostao sam sa četvoro dece. Kako bi nekako održao pozitivan duh, počeo je da pravi igračke za njih, a potom neke počeo i da prodaje. On je za svoje igračke smislio ime “Lego” , zatim je otvorio prodavnicu, a uspeh u svetu je došao 1954. godine.

ZARA

Španski krojač Amancio Ortega je 1975. godine šetao sa svojom devojkom, i prolazeći pored jedne prodavnice video divan penjoar. Međutim, bio je neverovatno skup, a to je Ortegu nateralo da napravi svoje izuzetno, ali jeftino donje rublje. Ortega je danas na 4. mestu liste Forbes najbogatijih ljudi na svetu.

KINDER SURPRISE

Pietro Ferero je 1940. godine počeo da proizvodi slatkiše u maloj pekari. Kroz svoje eksperimente postao je poznat širom Italije , a ubrzo i širom sveta. Njegov pomoćnik Majkl je izmislio “Kinder Surprise”, inspirisan italijanskim uskršnjim tradicijama. Prva isporuka kinder jaja 1972.godine, prodata je za sat vremena. Danas Ferero vode Majklovi sinovi Pietro I Đovani. Ova kompanija proizvodi mnoge od omiljenih proizvoda kao šro su: Nutela, Rafaelo, Tik Tak, Ferero Rošer…

(Izvor: bizlife.rs)

Comments

comments