Društvo

AFERA ASOMAKUM: Već 21 mesec bez suđenja

Već skoro 21 mesec nije održano nijedno ročište u predmetu Asomakum, nazvanom po firmi osnovanoj navodno falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića. Ovoga puta, pretres je odložen zbog nedolaska dvojice okrivljenih.

Milan Mašić i Safet Peković, dvojica okrivljenih u slučaju Asomakum, nisu se zbog zdravstvenih problema danas pojavili na ročištu u Višem sudu u Beogradu. Mašićev branilac je sutkinji Vesni Božović Milošević priložio lekarski nalaz, dok je Pekovićev advokat rekao da je o bolesti svog klijenta saznao iz usmene komunikacije, kao i da ne poseduje lekarski izveštaj o njegovoj bolesti, izveštava BIRN.

Sutkinja Božović Milošević je Pekovićevom advokatu ukazala na problem sa dostavljanjem sudskih poziva njegovom klijentu, rekavši da sudski pozivari nisu uspeli da mu uruče nijedan od pet poziva.

Nakon što je konstatovano odsustvo dvojice okrivljenih, zamenik tužioca predložio je da se u odnosu na Mašića i Pekovića izdvoji postupak i da se današnje ročište ipak održi i sasluša bar jedan od okrivljenih.

Međutim, sutkinja Božović Milošević je konstatovala da bi u tom slučaju ceo sudski postupak morao da krene iz početka, jer je u međuvremenu došlo do promene u sastavu sudskog veća.

Nakon ovoga, razdvajanju postupka u odnosu na Mašića i Pekovića suprotstavili su se i branioci ostalih okrivljenih u ovom predmetu, jer kako su rekli, neki od njih imaju „predsimptome kovida“, a neki od njih koji su danas došli u sudnicu, u porodici imaju obolele od Kovida 19.

Zbog svega toga, sutkinja Božović Milošević je odlučila da ročište odloži, a naredno je zakazano za 7. decembar ove godine kada će se navršiti gotovo dve godine od kako nije održano nijedno ročište.

U dosadašnjem toku postupka, koji traje još od decembra 2017, troje okrivljenih je dalo svoje iskaze, a za četvoro je postupak obustavljen jer je, u međuvremenu, nastupila apsolutna zastara.

Svi okrivljeni su rekli da nisu krivi i da nisu počinili dela koja im se stavljaju na teret.

Optužnica opisuje niz transakcija iz 2009. i 2010. godine između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu.

Petorica optuženih terete se za krivično delo pranje novca. Dragoslavu Joksimoviću, Nemanji Periću i Aleksandru Joviću na teret se stavlja i krivično delo prevara jer su, kako se navodi, osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. Među njima je i firma Asomakum, koja je osnovana na ime navodnog fiktivnog vlasnika Andreja Vučića.

Optužnicom je prvobitno bilo obuhvaćeno 18 osoba. Oni su uhapšeni 2015. godine i to nakon što je o firmi Asomakum na skupštinskom zasedanju oktobra 2014. javno progovorio poslanik Zoran Živković, koji je kazao da je vlasnik te fantomske firme Andrej Vučić.

Aleksandar Vučić demantovao je tada te tvrdnje, a ubrzo nakon toga, čak četiri i po godine od osnivanja, Andrej Vučić je podneo tužbu protiv Asomakuma tražeći proglašenje ništavnosti osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu.

Odluka o ništavosti osnivačkog akta Asomakuma potvrđena je odlukom Privrednog apelacionog suda februara 2016, u momentu kada je već vođena i istraga protiv pomenutih 18 osoba uhapšenih 2015. Istraga je trajala dve godine. Prvo pripremno ročište bilo je zakazano za decembar 2017, a odlagano je čak pet puta. Do danas više puta su odlagani i glavni pretresi, a poslednji je održan pre godinu i devet meseci.

Comments

comments