Društvo

“AL KAPONE” OD 1.000 DINARA: Kosmajcu objavili rat kao najvećem dileru Balkana, a ono što se nakon toga dogodilo je SMEŠNO

Konačni bilans rata pravne države protiv “najvećeg narko-dilera na Balkanu” Dragoslava Kosmajca sveo se na 1.000 dinara globe koju je biznismen sa Zvezdare platio sudu zbog poreskog prekršaja, saznaje “Blic”.

Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio Kosmajca od optužbi za malverzacije sa opštinskim zemljištem 26. oktobra, potvrđujući tako prvostepenu presudu Višeg suda. Ova odluka usledila je maltene pune četiri godine (9. novembar 2014.) nakon inicijalnog hapšenja Zvezdarca, tada označenog “najvećim narko-bosom na Balkanu” a potom i “srpskim Al Kaponeom”. Optužnice koje su usledile, međutim, nisu se bavile njegovim kriminalnim poslovima: optužen je najpre za utaju poreza, a potom i za podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja (prosto rečeno – davanje mita) u imovinskim poslovima sa državnom zemljom.

PROČITAJTE JOŠ: SERGEJ JOŠ JEDNOM UĆUTKAO KRITIČARE: DETALJNO OPISAO ŠTA SE DESILO SA NOVCEM U NJEGOVOJ FONDACIJI!

OPOMENA

Optužnicu za utaju, međutim, odbio je Prvi osnovni sud (Viši se sa njima složio), a postupajući sudija rekao je da u optužnom predlogu ne vidi elemente krivičnog dela, već isključivo prekršaja. Ti poreski prekršaji – bazirani na tome što je Kosmajac “zaboravio” da plati porez na imovinu u periodu od 2009. do 2013. godine – dugo nisu stizali u Prekšrajni sud. No, tada se o kontroverznom biznismenu govorilo kao bitnom igraču u mnogo ozbiljnijim kriminalnim igrama i niko nije mnogo mario za porez i prekršaje.

Međutim, na kraju, Prekršajni sud jedini je koji je skupio hrabrost da čoveka kojem niko ime ne sme da pomene – pravosnažno osudi. Tako je Dragoslav Kosmajac 1. decembra 2017. godine sankcionisan zbog poreskog prekršaja.

– To se ne može nazvati kaznom, ali jeste u pitanju sankcija. Izreka presude glasi tako da je Kosmajac opomenut zbog kašnjenja u isplati poreskih obaveza – kaže naš izvor upoznat sa slučajem.

JEDNA CRVENA

S obzirom da je u pitanju opomena, sud nije ni propisao bilo kakvu kaznu u ovom konretnom slučaju, okarakterisavši ga (laički rečeno) kao zakasnelo plaćanje poreskih obaveza. Za poreske prekršaje je, inače, predviđena novčana kazna od 15.000 do 150.000 dinara. Ipak, država na kraju jeste oglobila Zvezdarca:

– Dosuđeno mu je da plati troškove postupka. Ti troškovi iznosili su 1.000 dinara – kaže naš sagovornik. Kosmajac je, kako saznajemo, troškove platio. Rok zastare predmeta je, inače, u ovom slučaju bio 10 godina, tako da je presuda stigla u roku. Srećom, jer da nije bio bi to dodatni sloj sramote povrh onih nekoliko koji su inače obložili aferu “Kosmajac”.

ODŠTETA

Šta sada? Lošu procenu istražnih i organa gonjenja platiće građani – ako Kosmajac odluči da tuži Srbiju. Takav potez očekivan je, pravosnažno oslobođeni često tuže državu za neosnovani pritvor, izgubljenu dobit (posebno ako su im u sklopu istrage zaplenjeni imovina i novac), duševne boli. Kako je “Blic” pisao, Zvezdarac za sada nije ispostavio državi račun da bi naplatio za sva dešavanja od 9. novembra 2014. Ako odluči da to učini, moći će da nas tuži za (redom): kamatu na iznos od 200.000 evra koji je položio kao kauciju za puštanje iz pritvora nakon hapšenja; povraćaj kirije koju je plaćao državi koja mu je privremeno oduzela imovinu u kojoj je živeo (pa je zapravo bio podstanar u sopstvenom domu); izgubljenu dobit od izdavanja lokala koje mu je država privremeno oduzela; svaki od 94 dana koje je neosnovano proveo u pritvoru; duševne boli zbog narušavanja ugleda.

Pravnici sa kojima je “Blic” razgovarao procenjuju da bi takva odšteta mogla da iznosi više stotina hiljada ili čak milion evra.

PROČITAJTE JOŠ: “BRNABIĆ DA OBJASNI KAKO JEDAN KABLOVSKI OPERATER VREDI VIŠE NEGO PKB ILI RTB BOR”

CRTICE IZ BELE KNJIGE KRIMINALA

– Kosmajac je prvi put hapšen devedesetih godina u Beču, i to zbog pljačke. Navodno je u austrijskom zatvoru odležao dve godine.

– Organizuje nabavke, transport i preprodaju narkotika, ali on sam nikada nije u kontaktu sa njima – za to angažuje klanove.

– Neki od njegovih najbližih saradnika bili su Ljubiša Buha Čume i Dušan Spasojević Kum, vođe tada jedinstvenog klana.

– Trguje drogom i krijumčari i heroin i kokain – prvi iz Južne Amerike, drugi preko Turske i Bugarske.

– Zaobilazi ga “Sablja”, policijska akcija koja je počistila veći deo kriminalnog miljea nakon ubistva Zorana Đinđića.

– Od trgovine narkoticima stiče veliki kapital koji je uglavnom ulagao u zemljište, kupovinu placeva širom Beograda.

– Kupuje brojne nekretnine i u zemljama Zapadne Evrope.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO, VIDEO): SRBIJA SE BRANI U RAKITI: MEŠTANI OTERALI BAGERE I PROGLASILI POBEDU NAD INVESTITOROM!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments