Društvo

(VIDEO): Deo autoputa Ub-Lajkovac SE PONOVO GRADI, na jednom delu nova klizišta i pukotine!

Autoput Ub-Lajkovac na Koridoru 11 čija je izgradnja koštala oko 75 miliona evra, umesto da bude pušten u rad, gradi se praktično iz početka. Iako su procene bile da će rekonstrukcija ove deonice koštati dodatnih 10 miliona evra, cena će biti viša, što je za Insajder potvrdilo i Ministarstvo građevinarstva. Na terenu su, osim postojećih radova, vidljiva i nova klizišta i pukotine na delovima puta čija sanacija prethodno nije bila predviđena. Ko je odgovoran za ovakvo stanje puta još nije utvrđeno. Naime, nakon što je na osnovu krivične prijave Ministarstva građevinarstva Tužilaštvo za organizovani kriminal 2. novembra 2017. naložilo policiji da prikupi potrebne informacije, do danas se ništa nije dogodilo.

Deonica autoputa Ub – Lajkovac na Koridoru 11 u dužini od 12,5 kilometara, završena je i svečano otvorena još 2014. Ipak, danas, četiri godine kasnije, umesto automobila, autoputem koji je iz budžeta plaćen oko 75 miliona evra, saobraćaju bageri i kamioni.

Kako se ispostavilo, na deonici koja nikada nije korišćena, pojavile su se pukotine i klizišta, zbog čega se na pojdinim delovima sada uklanja stari i ispočetka gradi novi autoput. Kontrolom je utvrđeno da tokom izgradnje nije korišćen adekvatan materijal, da su napravljeni propusti i u radu i u nadzoru. S izvođačima koji su posao dobili na tenderu – firmama Planum i Putevi Užice – raskinut je ugovor, a posao sada izvodi kineska kompanija Šandong koja već radi na Koridoru 11.

PROČITAJTE JOŠ: “BRNABIĆ DA OBJASNI KAKO JEDAN KABLOVSKI OPERATER KOŠTA VIŠE OD RTB BORA I PKB-A”

Kineska kompanija nije dobila posao na tenderu vać na osnovu međudržavnog sporazuma, a kao podizvođač anagažovan je Energoprojekt – niskogradnja. Radovi koji su počeli 22. avgusta, izvode se na 2,5 od ukupno 12,5 kilometara autoputa.

Glavni inženjer Energoprojekta na deonici 4 Saša Stojanović u razgovoru za Insajder objašnjava da se na pojedinim delovima deonice bukvalno prvo uklanja gotov autoput, a zatim ponovo gradi novi.

“Ono što se može videti je da je nasip veoma vlažan, nehomogen. Vide se i slojevi različitog materijala, pa čak i gline… Ovakva vlaga, ovakav nasip može da dovede do deformacije puta, kako na površini kolovoza tako i do deformacija na kosinama nasipa, može da dođe do klizanja, zapravo loma čitave konstrukcije”, objašnjava Stojanović.

Prve procene su bile da će sanacija kao i rušenje koštati oko 10 miliona evra. To su, međutim, kako se sada ispostavlja samo početne procene, jer je situacija na terenu daleko dramatičnija.

“Postoje je sekcije na kojima nije predviđena kompletna nova rekonstrukcija, već samo uklanjanje dela konstrukcije i gornjih slojeva. Međutim, tokom radova smo naišli na iste, problematične uslove koji mogu dovesti do naknadnih sleganja tla koja su van svake kontrole. Zato se radovi izvode tako da prvo kopamo, a zatim se nakon analize tla odlučuje da li se na određenoj dubini zaustavljamo ili kopamo dublje. Do sada smo imali drastične promene od inicijalnog projekta“, objašnjava glavni inženjer Energoprojekta.

Rok za završetak radova na rekonstrukciji ove deonice od 2,5 kilometara je 25. decembar. Sudeći prema situaciji na terenu radovi do tada neće biti gotovi, što znači da će puštanje u saobraćaj autoputa Obrenovac – Preljina najavljeno za kraj 2018. takođe kasniti.

Nove pukotine na delu puta za koji je utvrđeno da je dobar

Glavni inženjer Saša Stojanović objašnjava da se s otvaranjem gotovo svake nove sekcije nailazi na dodatne probleme, dodatna dublja kopanja zbog čega se povećava i obim radova.

Tokom obilaska ove deonice ekipa Insajdera je snimila i nova oštećenja, odnosno nove pukotine i klizišta na ostatku deonice, u delu puta za koji je tokom prethodne kontrole utvrđeno da je dobar. Sada je već izvesno da će i taj deo morati ponovo da se radi, zbog čega će i troškovi sanacije biti veći. To je za Insajder potvrđeno i u Ministarstvu građevinarstva.

PROČITAJTE JOŠ: SERGEJ JOŠ JEDNOM UĆUTKAO KRITIČARE: DETALJNO OBJASNIO ŠTA SE DEŠAVA SA NOVCEM U NJEGOVOJ FONDACIJI

„Budući da je obim neophodne rekonstrukcije, nakon konstatovanog zatečenog stanja, veći od planiranog, sigurno će doći do uvećanja troškova rekonstrukcije“, navelo je Ministarstvo u odgovoru Insajderu.

Izgradnja deonice Ub – Lajkovac u dužini od 12,5 kilometra, već je plaćena 75 miliona evra iz budžeta. Novac za rekonstrukciju i sanaciju oštećenih delova autoputa, po drugi put će takođe biti obezbeđen iz državne kase.

Na pitanje Insajdera ko će platiti nastalu štetu, u Ministarstvu građevinarstva navode da će novac za rekonstrukciju deonice Ub- Lajkovac biti obezbeđen iz budžeta, a da će naknada štete biti potraživana od izvođača radova i ostalih odgovornih u ovom poslu.

Ministarstvo građevinarstva je inače podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv bivšeg ministra Milutina Mrkonjića i 13 odgovornih lica iz PZP Beograd, Puteva Užice, Planuma, ali i inženjera iz Koridora Srbije i CIP-a koji su bili nadzorni organ i trebalo je da ukažu na propuste. Iako su krivične prijave podnete još u oktobru prošle godine, u Tužilaštvu za organizovani kriminal za Insajder kažu da je postupak po tim prijavama još u predistrazi.

Milionski poslovi bez kontrole

Insajder se izgradnjom Koridora 10 i 11 bavio između ostalog u emisijama Insajder bez ograničenja: Zaobilaženje rupa.

Istraživanje je pokazalo da se firme angažovane na gradnji puteva menjaju zajedno s promenom vlasti, kao i da nikada nije usposatvljena adekvatna kontrola gradnje puteva.

Tako je moguće da, prema istraživanju Insajdera, na izgradnji autoputeva u Srbiji – koridora 10 i 11 – učestvuje više firmi od broja kilometara koji se grade.

Prema zvaničnim podacima na oba koridora angažovano je oko 500 različitih firmi, a uglavnom je reč o podizvođačima koji su angažovani bez tendera.

Za brojna probijanja rokova i uvećane cene do sada niko nije odgovarao i niko nije snosio posledice.

O kolikim je ulaganjima reč, pokazuje i to da je planirano da u naredne dve godine u izgradnju puteva bude uloženo još 970 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO, VIDEO): SRBIJA SE BRANI U RAKITI: MEŠTANI ZAUSTAVILI BAGERE I OBJAVILI POBEDU NAD INVESTITOROM!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments