Društvo

“Alo” na naslovnim stranama objavio 237 lažnih vesti za godinu dana

Na 358 naslovnih strana dnevni list „Alo“ je prošle godine objavio najmanje 237 lažnih ili manipulativnih vesti, pokazalo je istraživanje portala FakeNews Tragač. Neke od najistaknutijih lažnih vesti jesu najave Trećeg svetskog rata, ali i nekoliko atentata na  predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i neprestana upozorenja da Albanci spremaju rat i napade na Srbiju.

 

Albanci kao večita pretnja

Najave rata između Srba i Albanaca, kako na Kosovu tako i u samoj Albaniji, pokazale su se kao neutemeljene: Albanci nisu napali srpske ambasade u Švajcarskoj i Austriji (tekst od 11. januara), ROSU nije „upao“ u Kosovsku Mitrovicu (17. 1), kao što ni Albanci nisu diplomatskim putem pretili ratom Srbiji (3. 2). Takođe, američki predsednik Donald Tramp nije naredio Tačiju da odustane od formiranja vojske Kosova (30. 1), niti je dva meseca pre toga ,,pravio Tačiju vojsku da bi zaradio milijardu dolara“.

Po sličnom modelu funkcionisao je i „Informer“, pokazalo je istraživanjeFakeNews Tragača: iako ih je ovaj tabloid najavljivao, nisu se dogodili teroristički napadi ISIS-a na Srbe na Kosovu, srpska vojska, ni kosovska (nepostojeća) nisu okupirale sever Kosova, Srbiju nisu napali ni Hrvati ni Albanci, a nije se desilo ni krvoproliće nakon predsedničkih izbora.

Intenzivna kampanja dezinformacija u vezi sa odnosima između Srbije i Kosova, a koju „Alo“ najintenzivnije sprovodi krajem aprila, sastoji se najvećim delom od navodnih pretnji ratom od strane Albanaca, ali i atentatom na predsednika Srbije Aleksandra Vučića – ,,Albanci žele da izbrišu Vučića“ (4. 5).

Među vestima koje mogu da dovedu do širenja panike nalazi se i ona pod naslovom „Tači i Rama spremni za rat na Balkanu“ (21. 4). U tekstu se prenosi njihova izjava da će svi Albanci, ukoliko ne uđu u EU, živeti u jednoj državi. Nigde se eksplicitno ne spominje rat, čak i vojni analitičar „Alo“-a u tekstu navodi da su šanse za rat minimalne zbog međunarodne zajednice. Vesti se nastavljaju u sličnom nizu: „SAD do kraja čisti Kosovo od Srba!“ (28. 4), „Rama sprema rat na jugu Srbije“ (5. 5), „Posle izbora kreću u finalno čišćenje Srba“ (8. 6), „OVK preti Srbima – krvoproliće na Božić“ (29. 12)…

 

Atentati na Vučića

Sudeći po listu „Alo“, predsedniku Srbije su periodično pretili atentati sa svih strana, kako od Albanaca, tako i od narko-dilera, ali i od Bojana Pajtića: „Albanci žele da izbrišu Vučića“ (4. 5), „Korać spremao atentat na Vučića?“ (21. 12), „Pajtić priziva smrt Vučiću“ (29. 8). Neki akteri se, međutim, zaustavljaju na rušenju Vučića s vlasti „Pakleni plan: tajkuni u dilu sa Bugarima ruše Vučića“ (6. 10), „Albanski lobi sprema rušenje Vučića“ (6. 5), „Žuta patka i Crvena beretka zajedno na Vučića“ (5. 4).

Pored atentata, brojne su vesti u vezi sa rušenjem Srbije i njenog ustavnog poretka, na osnovu izjava nekog zvaničnika ili kao pretnja ratom. Ovo se odnosi i na strane faktore, ali i na domaće ,,izdajnike“ i opoziciju, a kako „Alo“ navodi, Vladi periodično prete rušenjem Vuk Jeremić, tajkuni, Makedonaci, CIA, ali i Zorana Mihajlović. O manipulativnoj prirodi ovakvih tekstova govori i naslov „Pucaće se i u Srbiji!“ (5. 3), budući da se tek u samom tekstu otkriva da se glagol „pucanje“ odnosi na „pucanje vlasti“, a ne na oružani sukob.

 

Pakleni planovi opozicije

Najagresivnija kampanja koju je „Alo“ sproveo, sa najviše pristrasnih, jednostranih i neutemeljenih optužbi bila je ona započeta u februaru protiv tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, nakon što je Srpska napredna stranka odlučila da na izborima kandiduje Vučića. U tom periodu objavljeno je više vesti poput one sa naslovom „Dragica naredila: Tomo, idi na Vučića“ (17. 2).

Druga najintenzivnija kampanja bila je ona protiv Vuka Jeremića. Započeta je za vreme predizborne kampanje za predsedničke izbore, ali je nastavljena i posle izbora. Mesecima su se nizale ovakve vesti: „Vuk dobio blagoslov Grigorija da ruši Vučića“ (12. 2), „Vuk pakuje kofere i odlazi iz Srbije“ (4. 4), „Surčinac Limun i potrčko Zaev plaćaju Vuka“ (3. 12)…

Saša Janković počinje da bude u fokusu Alo-a tek pri kraju godine, što je najvidljivije po vestima iz decembra gde ga optužuju da je doušnik BIA-e. Česte su vesti u kojima se nagađaju unutarstranački odnosi, ali i odnosi među strankama opozicije. Takođe, po objavljivanju mogućnosti za kandidovanje Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda, otpočinju sa plasiranjem vesti usmerenih protiv njega, njegove politike i prošlosti.

 

 

Treći svetski rat na pragu

U nekoliko navrata, „Alo“ tvrdi kako nam treći svetski rat kuca na vrata. U većini slučajeva te tvrdnje su bez dokaza, dok su ponekad dobijene izvlačenjem iz konteksta. Iako naslov jedne vesti sugeriše „Treći svetski rat nam kuca na vrata: Putin šalje 100.000 vojnika na NATO“ (21. 7). Ipak, Putin nije poslao sto hiljada vojnika na NATO, nego 12.700 vojnika na vojne vežbe u Belorusiju.

Kada govorimo o vestima iz spoljne i međunarodne politike, često ih je teško proveriti, a to ostavlja prostor za manipulisanje činjenicama i plasiranje lažnih vesti. Vesti iz ove oblasti su u „Alo“-u najčešće senzacionalističke, dok su izjave uglavnom vezane za Srbiju, u pozitivnom ili negativnom kontekstu. Vesti iz Rusije, kao i same izjave ruskog predsednika Vladimira Putina uvek se mogu okarakterisati kao ,,emotivne“, a oblikovane su tako da upućuju na zaključak da Rusija čuva Srbiju: „Zaharova prenela Putinovu poruku: Srbiju niko ne sme da ucenjuje“ (6. 7), „Srbija je sigurna dok sam ja predsednik Rusije“ (20. 12), „Putin i Tramp na paradi u Beogradu“ (12. 8)… U poslednjoj navedenoj vesti na početku teksta se navodi da će Putin i Tramp prisustvovati vojnoj paradi, da bi pred kraj teksta napisali da će Srbija poslati zvanične pozive da oni dođu. Na paradi naposletku nisu učestvovali ni američki ni ruski predsednik.

Ono što je bilo zajedničko u istraživanjima portala FakeNews Tragač za „Alo“ i „Informer“ jesu i lažne vesti o migovima i raketnom sistemu S300. Poslednji par migova sleteo je 4. oktobra prošle godine, dok sistem S300 još uvek nije dopremljen u Srbiju. Ipak, „Alo“ je imao drugačije informacije: „Putin obećao Vučiću – Rusi šalju S300 do jeseni“ (28. 3), „Migovi stižu 28. marta“ (6. 3), „Migovi sleću na Vidovdan“ (4. 6), „Vučiću na slavu od Putina S-300“ (19. 12) i „Stiže osam novih migova“ (28. 1) – a stiglo ih je šest.

 

Kvazinauka i čuda

Među lažnim i neutemeljnim vestima veliki je broj onih koje spadaju u domen kvazinauke. Naročito opasne su vesti koje se tiču medicine, odnosno navodnih lekova koji leče teže bolesti. Ovakve vesti podstiču lažnu nadu kod osoba koje pate od teških bolesti. Tako „Alo“ najavljuje da je pronađen lek za rak (6. 3), da će Hrvatska do 2037. godine postati pustinja (30. 5), pa će Hrvati morati da beže u Srbiju, da nemi ljudi progovaraju na Ostrogu (2. 8)…

Broj lažnih, jednostranih i neutemeljnih vesti može se dovesti u vezu sa rezultatima „Izveštaja o monitoringu poštovanja Kodeksa novinara Srbije u dnevnim štampanim medijima za period mart-novembar 2017. godine“ koji je objavio Savet za štampu. U izveštaju se navodi da je dnevni list „Alo“ drugi po broju tekstova kojima je prekršen Kodeks novinara Srbije: konkretno za 2017. godinu taj broj je 1070 od ukupno 4717.

U sklopu našeg istraživanja nisu kvalitativno analizirane vesti u vezi sa slučajem pevačice Jelene Marjanović, ali kvantitativni podaci pokazuju da je u toku prošle godine bilo ukupno 90 vesti o ovoj temi, najviše u periodu od 16. septembra do 6. novembra kada je svaki dan (sa izuzetkom 20. oktobra) na naslovnoj strani ovog dnevnog lista bila vest u vezi sa ubistvom pevačice.

Vesti iz estrade i crne hronike izuzete su iz istraživanja, ali je primećeno da se u crnoj hronici plasira veliki broj iskrivljenih vesti sa bombastičnim naslovima. Rečnik je veoma neprikladan i uvek sa znakovima uzvika. Neretko se iznose stavovi članova porodice o tome zašto se neki događaj desio, što ne predstavlja zvanične činjenice i u najvećem broju slučajeva je nemoguće proveriti. Ovo, takođe, ostavlja prostor za plasiranje velikog broja lažnih vesti.

Dnevne novine Alo osnovane su 2009. godine, a prodate su u maju prošle godine kada su iz vlasništva Ringier Axel Springier Srbija prešle u ruke Saše Blagojevića, do tada nepoznatog u svetu medija.

(Izvor: Fakenews.rs)

Comments

comments