Društvo

Ana Stevanović o RTS: Javni ili naprednjački servis

Od devedesetih pa sve do danas, RTS je neprekidno bio u službi svake vlasti i režima. Objašnjenje takvom podaništvu bilo je jednostavno – država je finansirala ovaj medij (doduše, novcem poreskih obveznika) i prema tome verovala da ima svako pravo da se besramno meša u uređivačku politiku. To se najčešće činilo postavljanjem partijski podobnih urednika preko kojih su se veličali režimi i njihovi nosioci. I umesto da se izvuku pouke iz prošlosti i zauvek prekine s ovakvom, najblaže rečeno neprofesionalnom, ali pre svega sramnom praksom, aktuelni RTS kao da pokušava da nadmaši ‘’dostignuća’’ iz devedesetih.

Prema važećim medijskim zakonima, javni servis je onaj mediji koji je osnovan radi objektivnog, blagovremenog, istinitog i nepristrasnog izveštavanja građana koji između ostalog finansiraju njegov rad. Upravo je ideja o takvom načinu finansiranja idealistički zamišljena kao način sprečavanja političkog uticaja. Način rada i izveštavanja RTSa nesumnjivo će ući u medijske udžbenike kao najjeziviji primer zloupotrebe nacionalne frekvencije i neprestane višedecenijske medijske manipulacije građana.

RTS je, uz nesumnjivo odobravanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koji su redom izabrani u političkim partijama iako po zakonu ne smeju da budu vezani ni za jednu, primer najgrubljeg kršenja svih medijskih zakona i profesionalnih etičkih standarda. Ovi standardi nalažu da svi politički akteri moraju imati jednaku zastupljenost u medijima i da nijedna politička opcija ne sme biti favorizovana.

Pored toga, zabranjeno je da bilo koji političar svoju aktulenu političku funkciju zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe. Na sve navedeno možemo se samo gorko nasmejati jer je to slika naše medijske svakodnevice koju nam pruža upravo RTS koji se oglušuje i o Ustav Republike Srbije koji nalaže da u našoj zemlji nema cenzure.

Javni servis je prekršio sva moguća pravila i pogazio medijske zakone tokom i uoči predizbornih kampanja tokom kojih postaje neuvijeni naprednjački servis. Tada se nijedna druga politička opcija, a da ne govorimo o Dosta je bilo, ne može ni na koji način pojaviti u njegovim informativnim emisijima, osim ukoliko nije u izrazito negativnom kontekstu.

Jasno nam je da će se s ovom praksom nastaviti i tokom predstojeće kampanje za beogradske izbore čime će legitimitet ovih izbora biti doveden u pitanje. Bez pravovernog, objektivnog, potpunog i istinitog informisanja građani ne mogu da dobiju adekvatne informacije na osnovu kojih bi formirali ispravne političke stavove. S ovakvim javnim servisom mogu biti jedino obmanuti i na osnovu tih obmana zaključiti da u Srbiji postoji samo jedna stranka, a da su svi drugi neprijatelji, izdajnici i plaćenici. Ili da čak i ne postoje, kao što je to slučaj s našim pokretom.

Ukoliko iko sumnja u tvrdnje koje smo ovde izneli, samo neka proba da se priseti ijednog političkog aktera opozicije koji je gostovao na RTS u protekle dve godine i neka uporedi s brojem gostovanja predstavnika aktuelne vlasti. Računica će biti jednostavna, mnogo jednostavnija od one prema kojoj taksu za javni medijski servis ne plaćaju samo glasači stranaka aktuelnog režima, već i oni koji ga ne podržavaju, ali poštuju zakone ove zemlje. Za razliku od RTS.

Dr Ana Stevanović, narodna poslanica u Narodnoj Skupštini Republike Srbije

(Izvor: Dostajebilo.rs)

Comments

comments