Društvo

Bajatović bacio šapu i na Mladenovac: posao gasifikacije BEZ TENDERA dobila firma bliska Srbijagasu!

Pokret Samo jako iz Mladenovca skrenuo je pažnju da je ta opština ušla u grupu onih u kojima će se izvršiti gasifikacija u saradnji sa Srbijagasom i privatnom firmom DM Invest.

„Ta tačka dnevnog reda nije bila među onima koje smo dobili za sednicu, a informacije o njoj smo dobili bukvalno pred samu sednicu SO Mladenovac, dok smo ulazili u salu. Tako da nismo imali vremena da se upoznamo sa temom pre same sednice. Razlozi za pokušaje da to prođe neprimećeno su postali jasni kad smo se upoznali sa temom“, navode iz pokreta.

PROČITAJTE JOŠ: SVAKA ČAST ZA LJUDE IZ LOKALNO FRONTA: NA PROTEST U BEOGRAD STIŽU PEŠKE IZ KRALJEVA!

„Mnogi Mladenovčani se sećaju kako je gasovodna mreža već građena u opštini pre oko jedne decenije, kao i koliko je skup bio priključak. Ipak, zbog povoljne cene gasa, mnogi su se tada priključili na mrežu. Gas je posle toga drastično poskupeo, što je dovelo do toga da je opala potražnja, kao i da mnogi koji su se priključili prestanu da koriste gas za grejanje. Bez obzira na to, velika ulaganja u gasifikaciju se nastavljaju u 2019. Ono što je naročiti problem je to što je Insajder još pre nekoliko godina otkrio mehanizam po kome se poslovi gasifikacije dodeljuju privatnim firmama i to bez tendera“, nabode iz pokreta.

Kako kažu, u materijalu se, između ostalog, navodi i koji je zvanični razlog za hitnost donošenja ove odluke (blagovremeno planiranje sredstava u Programu poslovanja Srbijagasa), pa se da naslutiti da 26. decembra (na dan održavanja sednice) Srbijagas i dalje nema Program poslovanja za sledeću godinu.

„Takođe, možemo videti i da opština za „strateškog partnera“ bira preduzeće DM Invest, a sve bez ikakvog tendera ili javne nabavke. Ne navodi se ni kada niti koja je komisija odabrala DM Invest, da li je i kada bilo javnog poziva za izbor strateškog partnera, po kojim kritrerijumima je pomenuta firma odabrana, a u odnosu na ostale eventualne ponuđače“, navode iz Samo jako.

Kako kažu, Veće je održalo sednicu na kojoj je utvrdilo ovaj predlog i to kao jedinu tačku dnevnog reda 26. decembra 2018, odnosno istog dana kada je bila i sednica SO Mladenovac na kojoj je pred samu sednicu dodata pomenuta tačka.

„Osim što prethodno rečeno u startu budi sumnju, u daljem delu teksta, posle dela o samom materijalu koji smo dobili, će biti predstavljen čitav mehanizam po kome su u drugim opštinama kroz period duži od 10 godina poslove gasifikacije mimo zakona dobijale privatne firme, uključujući pomenuti DM Invest koji je, koliko je javnost upoznata, bez ikakve procedure dobio posao u Mladenovcu“.

U dokumentaciji vrednost celog posla nije navedena, ali iz materijala može da se vidi da je Unikredit banka spremna da pruži garancije DM Investu na iznos od 18 miliona evra.

„Skrećemo vam pažnju na dopis Srbijagas-a u kome stoji da „prihvata predlog“ predsednika opštine Mladenovac, kao i da je potrebno da opština Mladenovac pripremi i usvoji „Program gasifikacije i izabere strateškog partnera „u skladu sa procedurama koje su bile sprovedene u ostalim opštinama“.

Oni dalje objašnjavaju da je Insajder, u serijalu „Energetski (ne)sporazum“, otkrio čitav mehanizam koji kroz javno i privatno partnerstvo dovodi do dodeljivanja ovih poslova privatnim firmama mimo Zakona o javnim nabavkama i to po znatno višim cenama od onih koje stoje u zvaničnim planovima.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ: “DA VIDIM KO ĆE DA ZUCNE PROTIV MENE POSLE KONTRAMITINGA”!

„LJiljana Hadžibabić iz Agencije za energetiku izjavila je: „Znam da oni imaju takve ugovore, ali to nije dozvoljeno“, a čitav posao vredan nekoliko stotina miliona evra podeljen je između pet firmi – DM Invest, koji je dobio i posao gasifikacije Mladenovca, Millenium Team, Visokogradnja inženjering, Promont i Bobar Beška. Insajder je takođe otkrio da te privatne firme beleže značajna povećanja prihoda, dok Srbijagas, i inače prezaduženo javno preduzeće, ove poslove finansira iz kredita koje vraćaju građani“.

„Insajder zaključuje da čitav proces izgleda ovako: Opština izabere privatnu firmu za strateškog partnera i to bez tendera i mimo zakona. Sva sredstva ulaže Srbijagas i to iz kredita koje plaćaju, ili budžeta koji pune građani. Privatna firma je u stvari samo izvođač radova, što bi morala da postane kroz javnu nabavku koja u ovim slučajevima nikada nije izvršena. Potpuno se ignoriše ogromna cena gasa koja smanjuje potrošnju, ne prikazuju se ikakve studije koje bi objasnile zainteresovanost građana i hronično se izbegava Zakon. Godine 2008. cena gasa drastično raste, što umanjuje potrošnju, pa privatne firme koje su bile vlasnici gasovoda u određenim oblastima prestaju da ulažu u gasifikaciju. Prosto im se ne isplati. Srbijagas, sa druge starne, nastavlja, i to po pomenutom modelu po kome se ulaganja svedu na plaćanje privatnim firmama koje na taj način dobiju novac, ali ne snose nikakve rizike poslovanja. Sve rizike snosi Srbijagas, koji čitav posao plaća novcem građana. Prema ugovorima, u većini slučajeva opština je ta koja bira „strateškog partnera“, to jest privatnu firmu koja po goreopisanom modelu učestvuje u gasfikaciji. U Mladenovcu je to, kao što možete videti u materijalu, DM Invest. Ista firma je ranije dobila i posao gasifikacije Obrenovca, čija je cena u programu bila 25,6 miliona evra, dok je u samom ugovoru narasla na 30,3 miliona evra – sve to je platila državna firma javnim novcem“, navedeno je u saopštenju.

Prema njihovim saznanjima, Mladenovac (na slici ispod) nije jedina opština u kojoj se ovako „hitna odluka“ donela u poslednjim danima godine. Slična situacija desila se i u Kraljevu, na primer, gde je posao dobio Millenium Team, takođe jedna od pomenutih firmi.

„Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine odgovorilo je Insajderu da je „zaključivanje ugovora o strateškim partnerstvima za gasifikaciju u isključivoj nadležnosti lokalnih samouprava“. Bez obzira na „savete“ Srbijagasa, i lokalni opštinski oci su odgovorni za sve ovo, a ugovor potpisuje predsednik opštine. Pitanje je koliko su odbornici vladajuće većine znali za šta glasaju. Ipak, to ih ne opravdava, već pokazuje sav neodgovorni bezobrazluk ljudi kojima je jedini zadatak dizanje ruku po želji nekolicine „upućenih“. Oni dižu ruke jer „veruju u predloge i nema potrebe da čitaju materijal“, predloge daje opštinsko Veće po „savetu Srbijagasa“, a Srbijagas svu odgovornost prebacuje na opštinu, jer „opština samostalno bira „strateškog partnera““. I tako u krug, sve dok javnost to dozvoljava“, zaključuju odbornici Pokret Samo jako u mladenovačkoj Skupštini.

Grejanje na gas dominantno u selima?

Dalje, svakome ko živi u opštini Mladenovac je smešna i tvrdnja kako će veoma skupo grejanje na gas postati dominantno i kada je u pitanju grejanje individualnih stambenih objekata jer „predmetna područja postaju homogena i gusta, popunjena sredina“. U materijalu, pomenuta područja su Mala Vrbica, Amerić, Pružatovac, Crkvine, Markovac, Beljevac, Velika Ivanča, Koraćica, Rabrovac, Jagnjilo, Velika Krsna, Beluće, Dubona, Šepšin, Senaja i Vlaška – sve do jednog seoska naselja, pa ostaje nejasno gde su primetili novopridošlo gusto naseljavanje u ovim delovima opštine.

PROČITAJTE JOŠ: “NA VLASTI JE POLUSVET ŽELJAN OSVETE”

(izvor: danas.rs)

Comments

comments