Politika

PRIMA 2,5 MILIONA MESEČNO: “Bajatović namerno gurnuo Azotaru u stečaj, mogao je da nađe bolje rešenje”!

Jedna od najvećih fabrika azotnih đubriva i azotnih jedinjenja u regionu, pančevačka Azotara, odlazi u stečaj. To je tokom prošle nedelje, javnosti saopštio resorni ministar Aleksandar Antić, zbog – kako je naveo – prezaduženosti fabrike. On je najavio da će po završetku stečajnog postupka, fabrika biti ponuđena na prodaju. Kome i kako – nije poznato.

PROČITAJTE JOŠ: ZABORAVIO DA JE VEĆ LAGAO: VUČIĆ U VALJEVU OBEĆAO ISTE STVARI KAO I PRE 2 GODINE?!

Dugovi HIP Azotare su se iz godine u godinu samo gomilali. Oni u ovom trenutku iznose oko 200 miliona evra, što je duplo više od vrednosti celokupne imovine, koja je procenjena na oko 100 miliona evra. Devedeset odsto dugovanja fabrike je prema JP Srbijagas.

Ipak, Azotara zapošljava oko hiljadu radnika, koji se oštro protive stečaju.

Kažu da ih je vest posebno iznenadila, jer je Azotara poslovala dobro od početka godine, i da su smatrali da je to dobar znak. Dodaju da je stečaj iznuđeno rešenje.

„Svima je jasno, naš vlasnik većinski Srbijagas, od 85 do 90 odsto, a naša najveća dugovanja su za prirodni gas koji dobijamo od Srbijagasa, i malo je neobično da vlasnik sam tera svoju firmu u stečaj i tu mora da reaguje Vlada“, kaže radnik Azotare Lazar Bogosavljev.

Kaže da Vlada može da uloži sredstva ili da otpiše deo tih dugovanja. Radnici za stanje okrivljuju isključivo rukovodstvo. Navodi da traže svu dokumentaciju od menadžmenta i sastanak sa direktorom.

Dodao je da i da je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio dolazak u 11 sati u fabriku. Kaže da se radnici neće tako lako odreći svojih radnih mesta.

PROČITAJTE JOŠ: DOKLE OVO IDE?! SNS POKRAO IZBORE I ZA SAVET MESNIH ZAJEDNICA!

„Sramota je da se ovakva firma zaustavi, mi smo poljoprivredna zemlja, ova fabrika je jedini proizvođač amonijaka na Balkanu, i od vojnog je značaja, jer može i neke vrste eksploziva da pravi, i sramota je da se ona zatvori“, kaže Bogosavljev.

Predstavnici sindikata Azotate su prethodnih dana poslali otvoreno pismo predsednici Vlade, Ani Brnabić i predsedniku države, Aleksandru Vučiću. Učestvovali su i na radnoj grupi sa predstavnicima Vlade, izneli svoje zahteve i od vlasti očekuju odgovore.

Pitanje generalnoom direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću postavio je Branislav Mihajlović, predsednik pokreta Dosta je bilo:

Srbijagas kao većinski akcionar tj. generalni direktor Dušan Bajatović kao odgovorno lice ima posebne odgovornosti zbog stanja u Azotari Pančevo za koju se najavljuje stečaj, a čiji radnici štrajkuju. Ima odgovornost i prema svim ostalim firmama koje je upropastio svojom nestručnošću, na primer kompanija za preradu živinskog mesa Agroživ Žitište i MSK Kikinda.

Kao generalni direktor Srbijagasa Bajatović od 2008.prima mesečno 165.000 dinara.

Kao član nadzornog odbora Jugorosgaz od 2009. prima 1.644.471,00 mesečno.

Kao član nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor prihoduje od 2015. mesečno 593.000,00 dinara.

Pošto mesečno primate 2,5 miliona dinara ili 20.000 evra da li ste štedeli dovoljno da nadoknadite štetu makar za jednu firmu, pošto ćete kad se promeni vlast svakako položiti račune građanima Srbije za ova nedela?

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO): NAPREDNJACI SU ME PRETUKLI BEZ IKAKVOG POVODA!

(izvor: dostajebilo.rs)

Comments

comments