Uncategorized

Beograd četvrti grad po zagađenosti u svetu, i Valjevo u vrhu

Beograd je jutros ponovo bio među pet gradova na svetu sa najlošijim kvalitetom vazduha. Prema podacima sajta IQAir, glavni grad Srbije je bio na četvrtom mestu po zagađenosti vazduha sa 185 jedinica PM 2,5 čestica. Ispred Beograda su pakistanski grad Lahor, zatim Delhi i Daka.

Prema sajtu Beoeko jako zagađen vazduh udišu stanovnici naselja Zemun, Lazarevac i Veliki Crljeni, prenosi RTS.

Zbog jako zagađenog vazduha, prema tom indeksu, zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije kakve su stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Zagađen vazduh u Beogradu izmeren je na stanicama u Despota Stefana, Obrenovac Ušće, i Beograd Vinča.

Odličan kvalitet vazduha izmeren je u stanici Beograd Ovča.

Kada je reč o drugim gradovima Srbije, jutros je jako zagađen vazduh izmeren i u Valjevu.

Sajt IQAir navodi da je jutros u tom gradu registrovana 221 jedinica PM 2,5 čestica. Ispred Valjeva su prema tom indeksu Lahor sa 360 i Delhi sa 332 jedinice PM 2,5 čestica.

Iza Valjeva jutros u bili Lazarevac, Čačak, Zemun i Gornji Milanovac.

Preporuke za građane

Zdravstvene tegobe se, zbog zagađenog vazduha, kako navodi Beoeko, mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego kod zdravih osoba.

Tamo gde je vazduh jako zagađen, preporuka je za celokupu populaciju: izbegavati sve fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skratiti boravak na otvorenom, preusmeriti obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoren prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

U mestima sa zagađenim vazduhom preporučuje se osetljivim grupama da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i preusmere obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha, dok je preporuka za ostale u populaciji – skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti, praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Comments

comments