Društvo

Bivše vođe OVK – sada “ugledni investitori” u Crnoj Gori

Krajnje prijateljski odnos režima u Prištini i Podgorici prati i saradnja i povezivanje na poslovnom planu, pa se kontroverzni biznismeni sa Kosova sve češće pojavljuju kao dobrodošli investitori u Crnoj Gori.

Dio crnogorske javnosti, međutim, posebno zamjera činjenicu da iza investicija sa Kosova najčešće stoje bivši pripadnici i vođe takozvane OVK, a neretko se spekuliše da je novac sa Kosova najvjerovatnije stečen iz, blago rečeno, sumnjivih aktivnosti.

Crna Gora bez sumnje sve više postaje primamljiva investiciona destinacija za kosovske biznismene, koji, za sada, najviše ulažu u hotelijerstvo, turizam i izgradnju malih hidroelektrana. Tako prema najnovijim medijskim napisima kompanija „Plava Hydro Power“ iz Ulcinja, koja je u vlasništvu kosovskog biznismena i političara Florina Krasnićija, jednog od osnivača i glavnih finansijera OVK, namjerava da na Đuričkoj rijeci u opštini Plavu izgradi dvije male hidroelektrane.

Krasnići je, naime, donedavno bio i poslanik radikalnog pokreta „Samoopredjeljenje“ u kosovskom parlamentu, čiji je i dalje finansijer, a prema sopstvenom priznanju, on lično je tokom rata 1998. i 1999. godine prikupio 30 miliona dolara u Americi za kupovinu oružja za OVK, da bi se nakon toga vratio na Kosovo gdje je započeo da stvara poslovnu imperiju.

Podsjetimo, upravo je pokret „Samoopredjeljenje“ jedan od najvatrenijih zagovornika pomjeranja granice tzv. Kosova prema planini Čakor koja pripada opštini Plav, a u kojoj Krasnići trenutno čeka dozvolu za izgradnju malih hidroelektrana.

Takođe, prema izvještajima podgoričkih medija, osim biznisa sa izgradnjom minihidroelektrana, Krasnići u Crnoj Gori razvija i posao u hotelijerstvu, gdje je vlasnik hotela „Dvori Balšića“ u Starom gradu u Ulcinju.

Da kapital sa Kosova sve više pristiže u Crnu Goru govori i odluka opštine Budva da kosovskom biznismenu Naseru Ramaju dozvoli izgradnju 30.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u centru Budve, o čemu je javnost nedavno upozorio lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je naglasio da je tzv. Kosovo danas „leglo šverca droge, cigareta, oružja, ljudi i migranata“.

„Svi ozbiljni izvještaji Interpola, UNDOK, DEA, ukazuju na ogromni rizik od pranja i finansiranja terorizma. ANB Crne Gore je morao da napravi bezbjednosnu procjenu porijekla kapitala koji Naser Ramaj ulaže u Budvu“, kazao je Medojević.

„Zvanično ću se obratiti ANB i zatražiti bezbjednosnu procjenu odluke opštine Budva da dâ građevinsku dozvolu kompaniji Nasera Ramaja sa Kosova za izgradnju skoro 30.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u srcu Budve, imajući u vidu realnu opasnost i rizik da novac koji dolazi sa te destinacije može biti povezan sa švercom narkotika, cigareta, oružja, sa prostitucijom i sa finansiranjem terorizma, a posebno DAEŠ-a, ekstremnih velikoalbanskih pokreta i partija“, kazao je on.

Medojević je još dodao da bi jedna „ovako velika investicija sa Kosova“ u Budvi mogla da predstavlja ugrožavanje vitalnih nacionalnih interesa Crne Gore“ i upozorio je da „izbor pravnog zastupnika Ane Đukanović ukazuje na osnovanu sumnju da i vladajuća porodica (Đukanović) ima određene interese u ovom poslu“.

Kao i u slučaju Florina Krasnićija, koji se ponosi činjenicom da je jedan od osnivača „Oslobodilačke vojske Kosova“, postoje indicije da je i Naser Ramaj, novopečeni budvanski investitor, takođe povezan sa tom strukturom, pa je Medojević pozvao ANB da preispita „da li je Ramaj i u kakvim porodičnim, poslovnim ili drugim vezama sa Tačijem, odnosno Redžom, jednim od komandanata Dreničke grupe OVK“.

(Izvor: Sputnik)

Comments

comments