Društvo

Borba za reke se nastavlja u Beogradu – u nedelju veliki protest u 13h

Ekološki protest sa samo jednim zahtevom – momentalno zaustavljanje izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana, održaće se na Studenstkom trgu u Beogradu u nedelju 27. januara od 13 sati. Aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, koja je organizator protesta, ostaviće simbolično ispred Skupštine vodu sa Stare planine.

PROČITAJTE JOŠ: BRAVO: ŠUMARSKI FAKULTET NE DA ZEMLJIŠTE ZA MINI-HIDROELEKTRANU!

Borba stanovnika staroplaninskih sela protiv izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana, koja se proširila na selo Rakita, ali i na druga područja u Srbiji, u nedelju preseliće se u prestonicu Srbije. Beograd će biti centar, kako najavljuju organizatori, najmasovnijeg ekološkog protesta u Srbiji ikada.

Cilj je da skrenemo pažnju javnosti, nadležnih institucija i donosioca odluka na aktuelan proces devastacije prirodnih resursa Srbije izgradnjom malih hidroelektrana derivacionog tipa – najavljuju organizatori.

Okupljeni građani će se informisati o posledicama izgradnje, kako kažu, po prirodu i ljude štetnih postrojenja, kao i o aktuelnom stavu Evropske unije o efektima izgradnje mini-hidroelektrana.

PROČITAJTE JOŠ: JOŠ 4 GRADA U VOJVODINI SE PRIKLJUČUJU PROTESTIMA!

Oko 200 Piroćanaca kreće autobusima, a dosta ljudi će ići svojim automobilima. Centralni događaj je na Studentskom trgu, odakle će kolona građana šetati do Vlade Srbije i Narodne skupštine, gde će se ostaviti voda sa Stare planine i sa drugih mesta gde je planirana gradnja MHE – poručuju iz Inicijative.

Planirano je da se na protestu okupljenima, među ostalima, obrate dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, profesor Biološkog fakulteta Predrag Simonović, aktivisti inicijative ORSP, kao i predsednik Saveta Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov.

Podsetimo, do sada najveći protest održan je 2. septembra u Pirotu, a u međuvremenu je epicentar borbe za očuvanje reka postalo selo Rakita u babušničkoj opštini, gde su trenutno zabranjeni radovi na uzgradnji mini-hidroelektrane.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE PREVIŠE, ČAK I OD MARTINOVIĆA: “USTAŠKA KURVA” SE NE RAČUNA?!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments