Politika

Borel: Sa evropske tačke gledišta nije pametno bojkotovati izbore

Izvor; N1

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je večeras u Beogradu da je predstavnicima dela opozicionih stranaka s kojima se sastao rekao da sa evropske tačke gledišta nije pametno bojkotovati izbore.

“Ne želimo da se mešamo u unutrašnja pitanja zemalja. Razgovarali smo i sa vladom i sa
opozicijom. Pozvao sam ih da pokažu da u Srbiji postoji demokratija koja ispunjava najviše
standarde”, kazao je španski diplomata za televiziju N1.

Govoreći o stanju medija u Srbiji, Borel je rekao da je za EU “veoma važna zaštita i unapredjenje kvaliteta medija i raznovrsnosti izvora informacija”.

“Sve što ometa slobodu izražavanja i ograničava raznovrsnost medija protivno je našim
vrednostima i principima političkog života”, kazao je Borel.

Foto: EFE/STEPHANIE LECOCQ

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je izjavio da je normalizacija odnosa dve strane jedan od uslova za pristupanje Uniji i da je nastavak dijaloga od izuzetne važnosti za evropski put Srbije i Kosova. “Dijalog do sada nije bio naročito pozitivan, i na kraju je u zastoju zbog taksi (Kosova na uvoz robe iz Srbije) i diplomatske borbe (Srbije) za povlačenje priznanja Kosova.

Veoma razumem gledište Srbije u odnosu na takse, ali svako treba da napravi napor kako bi se došlo do novog početka i kako bi bili nastavljeni razgovori”, rekao je Borel.
Kazao je da je na putu do postizanja sporazuma Beograda i Prištine “mnogo prepreka” i da nije na njemu da kaže šta dve strane treba da urade.

“Mi smo posrednici i ne diktiramo rešenje. Konflikt mora da se reši, ja ću raditi na tome, ali biće mi potrebna pomoć. Treba da imenujemo specijalnog izaslanika jer će biti potrebno da neko stalno radi na tome, celog dana, celog meseca. To zahteva političku veštinu, ali i tehnički kapacitet, poverenje i volju da se dodje do rešenja”, naveo je šef evropske diplomatije.

Dodao je da bi EU bila srećna da pomogne svim zemljama Zapadnog Balkana da slede primer pomirenja Nemačke i Francuske posle Drugog svetskog rata.

Povodom francuskog predloga za promenu metodologije procesa pristupanja Evropskoj uniji, koji uključuje pristupanje u fazama i reverzibilnost procesa, Borel je rekao da sada u pristupnom procesu odredjene stvari ne funkcionišu, ali da gradjani Srbije ne treba da brinu da će biti poništeno ono što je Srbija postigla na evropskom putu.

“Hajde da sačekamo i vidimo šta će se desiti. Jasno je da trenutna situacija nije dobra ni za
koga. U slučaju Srbije mora da se uzme u obzir da su pregovori počeli i da napreduju u mnogim poljima. Ne može da se zaboravi ono što je Srbija do sada uradila, to nije slučaj. Molim vas, nemojte da izazivate strah kod gradjana”, kazao je Borel.

On je naveo da EU “još radi na metodologiji”, da ona nije završena, da će sledeće nedelje biti debata na tu temu, a da predlozi potom moraju da budu razmotreni na sledećem sastanku Saveta EU.

Izvor: Pres služba predsednika

Borel se ranije danas u Beogradu sastao i s predsednikom, premijerkom i šefom diplomatije
Srbije, Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić i Ivicom Dačićem. U Beograd je Borel došao iz
Prištine gde je razgovarao s najvišim kosovskim zvaničnicima.

Izvor: Beta

Comments

comments