Politika

Borko Stefanović: Vučić nema plan, pregovore o Kosovu vodi na impuls!

Izvor: FoNet

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, iz ugla nekadašnjeg šefa tima za tehničke pregovore sa Prištinom, saopštio je danas da postoji ishitrena potreba da se problem Kosova i Metohije reši pre američkih predsedničkih izbora u novembru, što je ocenio kao neodgovorno i štetno te da takav čin izoluje Srbiju u odnosu na glavne evropske saveznike.

“Vučić i Tači pregovaraju pod okriljem Bele kuće”, ukazao je Stefanović, koji tvrdi da se pregovara o dve opcije – podeli Kosova ili razmeni teritorija.

Kako je ocenio, “plan Ahtisari plus plus” predstavlja mogućnost da Srbi dobiju širu autonomiju, a da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

To bi značilo da mi saopštimo Moskvi, Kremlju, da se nećemo protiviti članstvu Kosova u UN, precizirao je Stefanović.

On je uveren da vlast u Srbiji nema nikakav plan, a da predsednik samostalno, bez mandata i odluke Skupštine, vodi pregovore “o ko zna čemu”.

“Vodi ih na impuls, na osnovu trenutnog osećaja i lične potrebe da očuva svoju vlast, u razgovoru sa zetom američkog predsednika, šefom obaveštajnih službi i savetnikom za nacionalnu bezbednost”, konstatovao je Stefanović.

Stefanoviću je posebno interesantno da sazna šta će nemačka kancelarka Angela Merkel reći Vučiću tokom njegove predstojeće posete Berlinu.

“Berlin želi da to pitanje trajno reši, da ga veže sa evropskim integracijama Srbije, a Vašington samo želi da se problem reši”, predočio je Stefanović, nekada politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

On tvrdi i da Vučić i “naša naprednjačka administracija” suštinski ne žele da Srbija bude deo EU, što potkrepljuje podatkom da nijedno od otvorenih poglavlja nije zatvoreno.

“Oni su pronašli novog sagovornika, primarnog sagovornika, to je Vašington, ali je problem u celoj priči da će to biti teško sprovedeno na terenu”, ukazuje Stefanović.

Prema njegovom stavu, Vučić je poslovično neiskren, svojim partnerima puno obećava, a skoro ništa ne ispunjava, niti je spreman da eventualni dogovor sprovede do novembra.

Stefanović dodaje i da Vučić vodi svu politiku u zemlji, a ne samo spoljnu, ali da to čini bez mandata, impulsivno, samostalno, bez ikakve strategije, promišljanja i odgovornosti.

 

Comments

comments