Politika

NDVBGD: Lekarska komora da reaguje na sramne izjave dr Nestorovića!

Inicijativa Ne davimo Beograd uputila je danas zahtev Lekarskoj komori Srbije da se izjasni povodom navoda koje je u javnosti dao pulmolog dr Branimir Nestorović govoreći o koronavirusu, jer je, kako se navodi, uvredljivim tonom ismevao zabrinutost ljudi i na podrugljiv način govorio o posledicama i mogućnostima zaraze.

“Doktor Branimir Nestorović je učestvujući na konferenciji za medije zajedno sa predsednikom Vučićem izjavio, između ostalog, da “…estrogen štiti žene…i što se žena tiče – vi slobodno u šoping u Italiju…”, “…ja sam protiv testiranja…”,  “…virus je smešan…” kao i da “….je ovaj virus najsmešniji u istoriji čovečanstva…”. Ove izjave pratile su podrugljive gestikulacije i celokupna konferencija za medije delovala je kao ismevanje zabrinutih građana i građanki”, navodi se u saopštenju Inicijative NDVBGD.

NDVBGD je zbog toga tražio od Lekarske komore Srbije da se izjasni, ali i da odgovori na sledeća pitanja:

“Da li je davanjem navedenih izjava dr Nestorović povredio odredbe Kodeksa medicinske etike Lekarske komore Srbije? Naročito, da li je dr Nestorović kao pulmolog davanjem navedenih izjava pokazao svesnost granica svojih stručnih sposobnosti i mogućnosti ili je prekoračio te granice? Takodje, da li je po oceni Vaše Komore dr Nestorović izvršio etički prekršaj nekritičkog objavljivanja metoda lečenja, dajući izjavu u formi preporuke da je testiranje na virus Covid-19 (koronavirus) nepotrebno?”

Comments

comments