Društvo

Bravo za direktora Filološke koji je stao uz učenike: “To što su deca uradila je bilo pristojno”

Tri sindikata prosvetnih radnika podržala su deo učenika beogradske Filološke gimnazije, koji su u ponedeljak protestovali zbog hapšenja i kažnjavanja đaka te škole, 18-godišnjeg Pavla Cvejića.

On je, podsetimo, po kratkom postupku osuđen na 30 dana zatvora zbog učešća na protestu „1 od 5 miliona“ i upada u zgradu RTS. Očekivalo se da se to juče dogodi, ali do zaključenja ovog izdanja lista Danas nismo imali potvrdu o tome da li je Pavle Cvejić stigao kući, naprotiv nezvanična vest je glasila da je molba odbijena.

PROČITAJTE JOŠ: ORGANIZATOR PROTESTA U JAGODINI IZBAČEN SA POSLA!

Iz Foruma beogradskih gimnazija (FBG) i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuju da će se, ako Cvejić ne bude pušten, pridružiti protestima učenika.

Aleksandar Markov, predsednik FBG, kaže za Danas da su što se tiče eventualnog štrajka mogućnosti ograničene, ali da će taj sindikat organizovati i štrajk upozorenja ako Cvejić ne bude oslobođen.

Komentarišući ocene nekih kolega da su đaci ovim postupkom održali lekciju svojim nastavnicima, Markov odgovara da se s tim apsolutno slaže i da su „učenici dali primer profesorima kako da se bore za svoje kolege i interese struke, jer su se organizovali u kratkom roku i izašli na ulicu, što je očito jedini vid borbe“.

Direktor Filološke gimnazije Duško Babić ističe za Danas da se nastava u Filološkoj gimnaziji juče održavala normalno i nada se da će tako biti i ubuduće. Objašnjava da su se delu maturanata te škole u ponedeljak priključili profesori koji nisu imali časove. Za njega je najvažnije da protest nije politizovan.

– To što su deca uradila je bilo jako pristojno, ogradili su se od politike i ono čega sam se plašio, da će njihov protest biti zloupotrebljen, na svu sreću se nije dogodilo. Za mene kao čoveka koji odgovara za njihovu bezbednost i vaspitanje je važno to što učenici nisu dozvolili da se bilo kakva politička konotacija udene u to što su oni juče radili. Oni su se okupili da podrže svog druga i u tome su do kraja bili dosledni – kaže Babić, koji smatra da bi svako dalje uplitanje dece i njihovo stavljanje u medijski fokus bilo štetno po njih.

Podršku učenicima Filološke gimnazije pružili su i prosvetni radnici, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

PROČITAJTE JOŠ: PODRŠKA STIŽE I IZ SVETA: REPORTERI BEZ GRANICA POZVALI RTS DA POČNE SA OBJEKTIVNIM IZVEŠTAVANJEM 

Iz Unije ocenjuju da su učenici svojim nastavnicima i svim drugim građanima Srbije održali lekciju o borbi za pravdu i dostojanstvo.

„Koga je golobradi momak mogao da ugrozi? Reklo bi se, uobičajeno ponašanje iz rijalitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ali se to tamo zove sloboda govora… a ovde – 30 dana zatvora?! Ovo nije samo sindikalno pitanje. Ovo je životno pitanje svih nas koji smo i roditelji i staratelji i učitelji. Sva deca su naša, a mi prema njima moramo biti jednako blagi ili strogi“, navodi u saopštenju Unija i poziva nadležne organe da Pavle Cvejić hitno bude pušten iz zatvora i da mu bude obrisan dosije.

GSPRS „Nezavisnost“ osudio je selektivnu primenu pravde i zakona na primeru učenika Filološke gimnazije.

„U okolnostima kada sud iznenađujuće brzo iz pritvora pušta osumnjičene za teška krivična dela, svedoci smo da se jednom srednjoškolcu po kratkom postupku ukida ne samo mesec dana slobode, već pravo na redovno školovanje i upis na fakultet. Tako se u našem društvu moć – institucionalna, politička, ali i neformalna, pokazala efikasna samo u slučaju kada je oštrica kritičke misli usmerena na realnost života u kojem građani osećaju i iskazuju opravdano nezadovoljstvo, a ostaje blaga i nemušta za svoje političke saborce i istomišljenike“, kažu u „Nezavisnosti“.

Podsetimo, Pavle Cvejić uhapšen je u nedelju, 17. marta, u svom stanu, nakon čega ga je sudija po kratkom postupku osudio na 30 dana zatvora u Kazneno-popravnom zavodu „Padinska skela“. Osuđen je zbog navodnog „drskog i bezobzirnog ponašanja u grupi“, tokom subotnjeg protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a. Oni koji su bili sa njim tvrde da nije pravio nikakve nerede, niti se „drsko i bezobzirno ponašao“. Niko drugi iz te grupe nije ni saslušan, kao ni politički lideri opozicije koji su takođe bili u zgradi RTS-a. Đaci Filološke gimnazije okupili su se u ponedeljak ispred policijske stanice „29. novembar“ u Bulevaru despota Stefana zahtevajući da njihov drug Pavle Cvejić bude pušten u roku od 48 sati. Ukoliko se to ne dogodi, najavili su da će se ponovo okupiti. Govorili su drugovi i drugarice Pavla Cvejića sa kojima se u školi najviše družio i rekli, između ostalog, da je njemu uskraćeno pravo na školovanje, budući da kao maturant mora da priprema i prijemni za upis na fakultet. Pojedini profesori rekli su medijima i da neće držati časove dok Cvejić ne bude pušten. Đaci su se mirno razišli, a mediji su preneli vest da će Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, pomilovati pojedine osuđene, koji to zatraže, ali ne sve.

Podrška Gimnazije u Kovinu

Više od polovine učenike kovinske Gimnazije i ekonomske škole „Branko Radičević“ napustilo je juče treći čas u znak podrške vršnjaku Pavlu Cvejiću. Okupljeni kovinski srednjoškolci traže da Cvejić bude hitno oslobođen. Ukoliko se to hitno ne desi, kažu da će pozvati učenike i nastavnike ostalih škola na generalni štrajk do ispunjenja ovog uslova.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) SNS AKTIVISTI PRETILI SILOVANJEM UHAPŠENIM MLADIĆIMA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments