Društvo

Bujke, ti li si? I Koprivica ostao na čelu RTV, iako mora u penziju!

Generalni direktori oba javna servisa Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), Dragan Bujošević i Miodrag Koprivica, ispunili su uslove za odlazak u starosnu penziju, ali im je produžen ugovor, što jeste u skladu sa zakonom, ali tu privilegiju na javnim servisima uživaju „samo odabrani“, piše Vojvođanski istraživačko-analiticki centar (VOICE).

PROČITAJTE JOŠ: FIRMA KOJA TRENUTNO UNIŠTAVA KOŠUTNJAK JE U VLASNIŠTVU NOVOG SNS GRADSKOG URBANISTE!

Upravni odbor RTS-a je ove sedmice Bujoševiću, koji je u januaru navršio 65 godina života i time stekao uslov za odlazak u starosnu penziju, produžio ugovor o radu do isteka mandata, 2020. godine.

Koprivica je taj uslov ispunio još 2016. godine, kada je imenovan za generalnog direktora RTV-a, na period do 2021. godine.

Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milena Vasić kazala je za VOICE da nisu postojale zakonske prepreke ni za Koprivičin izbor za direktora, niti obaveza da sa navršenih 65 godina ode u penziju, jer prema Zakonu o radu radni odnos prestaje ispunjavanjem uslova za starosnu penziju, osim ako se zaposleni i poslodavac drugačije ne sporazumeju.

Loading…

Poverenik Sindikata Nezavisnost u RTV-u Darko Šper rekao je za VOICE da takvu mogućnost – da nastave da rade i posle sticanja uslova za penziju – ipak nisu mogli da dobiju svi koji su to tražili.

PROČITAJTE JOŠ: BUJOŠEVIĆ SAM SEBI PRODUŽIO UGOVOR I OSTAO NA ČELU RTS!

„Tu privilegiju uglavnom su imali oni koji su do penzije bili na odgovornim i rukovodećim mestima u kući“, kazao je Šper.

Direktor fotografije RTS-a Vasko Vasović rekao je ranije medijima da bi Bujošević trebalo da se pridržava odluka koje su važile za druge.

„Slogan gospodina Bujoševića, izgovoren svakom radniku koji je tražio produžetak, bio je: ‘Nema produžetka, nema izuzetka!’ Princip je isti za sve, sem za njega. Nijednom radniku koji je podneo molbu za produženje roka za odlazak u penziju nije hteo da potpiše, a bilo je mnogo podnetih zahteva i to na tri, četiri ili šest meseci. Uglavnom da bi ljudi mogli da završe projekte koje su započeli“, rekao je Vasović.

PROČITAJTE JOŠ: LASTA OŠTEĆENA ZA NAJMANJE 100 HILJADA EVRA!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments