Društvo

Bujošević se krije od zaposlenih na RTS-u!

Već duže vreme predstavnici sindikata traže uspostavljanje dijaloga sa generalnim direktorom RTS-a Draganom Bujoševićem, ali nam slabo ide.

To kaže za Danas predsednik Strukovnog sindikata RTS-a Dragomir Milošević, povodom pisma koje je ovaj sindikat uputio čelnicima javnog servisa, izražavajući nezadovoljstvo uslovima rada i uređivačkom politikom.

Na pitanje šta je to što zamera uređivačkoj politici RTS-a, naš sagovornik kaže da nije ovlašćen da govori o tome, ali da se u pismu sindikata može videti da se mnoge odredbe Zakona o javnim medijskim servisima krše.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆEV I IRINEJEV MITING U NIŠU JE UVREDA ZA SVE KOJI PATE ZA STRADALIMA

– Tražimo i poštovanje međunarodnih standarda, regulativa i direktiva koji uređuju način rada i funkcionisanja javnog servisa – ističe Milošević.

On dodaje da zaposleni nisu zadovoljni ni uslovima rada i da se bore za golu egzistenciju, jer se godinama krši Zakon o radu.

– Tačno pet godina i četiri meseca nije nam menjana minimalna osnovna zarada. Jasno je da su radnici nezadovoljni, što otvoreno iskazuju kroz sindikalne aktivnosti. Nažalost, ne verujem da će se uskoro išta promeniti, jer je Bujošević uvek bio gluv za naše zahteve. Ne očekujem ni da će se sada sastati sa nama, zašto bi nešto promenio u svojoj ustaljenoj praksi – naglašava Milošević. Prema njegovim rečima, jedinu pomoć eventualno mogu da im pruže članovi Upravnog odbora i Programskog saveta RTS-a „svojim autoritetom, integritetom i znanjem“.

U pismu upućenom čelnicima RTS-a, Strukovni sindikat istakao je da je javni servis dužan da izveštava pravovremeno i nepristrasno, da omogući izražavanje ideja i mišljenja koja su zastupljena u zajednici, da podstiče na raspravu u duhu tolerancije o svim temama od interesa za javnost, da proizvodi raznovrsne programske sadržaje i da teži najvišem nivou kvaliteta usluga.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je Dragan Bujošević očigledno davno izgubio vezu sa realnošću.

– Dao je sebi za pravo da oduzima legitimitet i protestima i NUNS-u, a sada se ne odaziva ni na pozive svog sindikata, što je nečuveno. To je razlog više da podnese ostavku – naglašava Bodrožić.

PROČITAJTE JOŠ: PISMA IZ ZATVORA: DRAGAN MURAR O HAPŠENJU, OPOZICIJI, PROTESTIMA, SNS-U…

Glavni urednik Bete Dragan Janjić kaže za Danas da nije dobro što Dragan Bujošević nije odgovorio na zahtev sindikata za hitan sastanak.

– Mislim da rukovodstva, odnosno uprave medijskih kuća, treba vrlo pažljivo da saslušaju reč zaposlenih, a naročito novinara – ukazuje Janjić.

Poverenik sindikata Nezavisnost u RTV-u Darko Sper kaže da ne vidi razlog zbog kojeg Bujošević ne bi primio predstavnike sindikata.

– Bilo bi sasvim normalno da ih poslodavac primi i razgovara o problemima zaposlenih. Sindikat Nezavisnost nema problem takve vrste, jer nas direktor RTV-a prima na razgovore. Nedavno smo imali jedan koji je trajao skoro dva sata. Ne postižemo uvek dogovor, ali dijalog postoji – kaže Sper za Danas. Kolege iz Strukovnog sindikata, koji je podržao i sindikat Nezavisnost, posavetovao je da poslodavcu daju rok da se izjasni o njihovim zahteva, a ukoliko do toga ne dođe, da stupe u štrajk upozorenja.

Strukovni sindikat RTS-a ukazao je i na nezakonito uvođenje novih dodatnih poslova zaposlenima bez aneksa Ugovora o radu i adekvatne nadoknade, kao i na nezakonito nagrađivanje zaposlenih na rukovodećim pozicijama zbog kojih se radnici RTS-a, kako navode, osećaju dvostruko poniženim. Dodatni problem je, ističu, prosečna starost zaposlenih na javnom servisu koja iznosi 52 godine, te zbog toga traže i podmlađivanje kadra.

Vuletić: Predložiću sastanak sa sindikatima

Sem generalnom direktoru Draganu Bujoševiću, koji se još nije izrazio o zahtevima sindikalaca, pismo je upućeno i njegovom zameniku i pomoćniku, ali i predsedniku UO Vladimiru Vuletiću, koji kaže za Danas da je spreman na razgovor sa predstavnicima sindikata.

„Tokom protekle sedmice stigla su pisma i od Samostalnog i od Strukovnog sindikata. Mada nema zakonskog osnova da odlučuje o zahtevima sindikata, UO se uvek odazivao na pozive sindikata i razgovarao o problemima koje imaju. Sutra imamo sednicu na kojoj ću predložiti grupu za razgovor sa sindikatima. Verujem da će UO prihvatiti predlog kao što je činio i ranije“, kaže Vuletić.

Obradović: Radnici nisu krivi

– Ovo je još jedan pokazatelj da smo u pravu kada govorimo da RTS radi loše i kada tražimo smenu Bujoševića. Mi koji protestujemo stalno pozivamo radnike RTS da se pridruže građanima jer znamo da nisu oni krivi za lošu uređivačku politiku već su krivi oni koji odgovaraju Vučiću umesto građanima – kaže za Danas lider Dveri Boško Obradović, povodom pisma Strukovnog sindikata RTS-a.

Prema njegovim rečima, onako kako ignoriše pozive i zahteve demonstranata, Bujošević sada ignoriše i zahteve zaposlenih u RTS- u „što je skandalozno i neodgovorno ponašanje“.

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“‘ povodom upada demonstranata na RTS

U situaciji daljeg zaoštravanja celokupne situacije u Srbiji i napora razumnog dela naroda i organizacija da opšte tokove našeg razvoja podvedu pod konture civilizovanog i razumnog delovanja, došlo je do upada demonstranata u zgradu Radio-televizije Srbije, a zbog upornog odbijanja te medijske kuće, deklarisane pozitivnim propisima kao Javni medijski servis, da objektivno, netendenciozno i nepristrasno izveštava o demonstracijama koje se protiv aktuelnog režima Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke održavaju u preko 100 gradova Srbije.

Sindikat „Nezavisnost“ pita generalnog direktora RTS ako je tako dobro informisan o pravnim odredbama koje se tiču kuće koja mu je poverena na upravljanje, kako to da se do sada nije zapitao zašto ta kuća ne ispunjava nijednu od takođe tim zakonom propisanih odredbi koje se tiču nepristrasnosti i objektivnosti?

„Zašto se direktor, drugim rečima, nije još mnogo ranije, svojim autoritetom koji bi trebalo da ima, potrudio da njegova medijska kuća poštuje taj isti zakon na koji se sada neštedimice poziva? Zašto se generalni direktor Bujošević tako očito priklanja trenutno aktuelnoj tehnici političke borbe koju neskriveno emanira režim oličen u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću a koji sve neistomišljenike karakteriše kao neprijatelje i to neprijatelje najnižih etičkih vrednosti (fašisti, tajkuni, lopovi)?“, ističu iz ovog sindikata.

PROČITAJTE JOŠ: JOŠ JEDNA OD JUTKINIH ŽRTAVA IZAŠLA U JAVNOST, OVO JE NJENA PRIČA

(izvor: danas.rs)

Comments

comments