Društvo

Čak i ministar priznao da pod vlašću naprednjaka ljudi masovno beže iz zemlje

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je u Despotovcu da je ključni problem te opštine i Srbije iseljavanje i da treba naći način da se zaustavi odlazak mladih.

On je, posle razgovora sa predsednikom opštine, rekao da se od 23.000 stanovnika Despotovca iselilo 10.000 i da i dalje odlaze uglavnom u Švedsku.

PROČITAJTE JOŠ: OTAC NEBOJŠE STEFANOVIĆA UMEŠAN U DEMOLIRANJE HOTELA?!

„Treba da utvrdimo šta je to što ljude privlači da idu u Švedsku. Despotovac ima dobru infrastrukturu, u privredi ima pomaka, ali treba da se obezbede i svi dodatni sadržaji koji čine nadogradnju, odnosno zdravstvo, obrazovanje, kulturu, sport“, istakao je Krkobabić.

Dodao je da će njegovo ministarstvo omogućiti da se preko zadruga ujedine interesi 3.000 domaćinstava kako bi postali tržišno prepoznatljivi, što bi stvorilo uslove da se iseljenici vraćaju.

Ministar je ocenio da je dobro što je Despotovac kao opština započeo proces komasacije, ali je malo lokalnih samouprava u Srbiji koje su krenula da ukrupnjavaju zemljišne posede.

„Akcija koju ovde sprovodimo treba da bude primer i za druge opštine“, rekao je Krkobabić i najavio konkurs za podsticaj zadrugarstva.

PROČITAJTE JOŠ: PRETNJA SMRĆU NIKOLI KOJI, TUŽILAŠTVO NE REAGUJE!

On je rekao da je za osnivanje novih zadruga planirano 7,5 miliona dinara državnih podsticaja u 2018. godini, za investicije u opremu postojećih 15 miliona dinara, a za osnivanje složenih zadruga do 60 miliona dinara.

Krkobabić je istakao da je opština Despotovac predvidela 20 miliona dinara za finansijsku podršku poljoprivredi, što su prema njegovim rečima značajna sredstva.

„Predstavnici vlasti, stručnjaci i Srpska pravoslavna crkva moraju da budu na istoj strani, kako bi se zaustavilo iseljavanje i pokrenuo povratak“, rekao je Krkobabić i dodao da će „borba biti teška i neizvesna“.

PROČITAJTE JOŠ: PODRŠKA JUTKI – SLIKA NAŠE PROPASTI

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments