Politika

Osnovan savez “Čuvari Srbije – 1244”

Predstavnici 15 političkih organizacija i pokreta su u Beogradu potpisivanjem memoranduma o saradnji osnovali opozicioni savez “Čuvari Srbije – 1244”.

Savez čine pokreti Živim za Srbiju, Cela Srbija, Srbija gerila, Za Južnu Srbiju, Srba sa Kosova, Vlaha Srbije, Rumunski pokret Srbije, Kosovski božur, Narodna inicijativa, Srpska ponos, Beogradski front, Srpski saborni pokret Srbobran, Izdanak, Slobodni sindikati Srbije i Pokret za dijasporu.

Jedan od osnovnih postulata programa saveza “Čuvari Srbije – 1244” je da je Kosovo sastavni deo Srbije, kao i da država zadrži vanblokovsku poziciju, odnosno da ostane van NATO-a i da ne nastavi ispunjavanje daljih uslova za ulazak u EU.

Predsednica pokreta Živim za Srbiju Jovana Stojković, koja je i predsednica novoosnovanog saveza, rekla je na konferenciji za novinare u Medija centru da su otvoreni za saradnju sa svima koji su spremni da stanu iza načela na kojima počiva taj savez, čiji je program Ustav Srbije.

“Potpisujemo koalicioni sporazum o saradnji, jer smo uvereni da je trenutak u kojem se nalazi naša država jedinstven i opasan trenutak s ozbirom na to da se najavljuje čerušanje naše države, odnosno odvajanje južne srpske pokrajine Kosova i Metohije”, kazala je ona i dodala da se u Srbiji svakodnevno ugrožavaju ljudska prava i slobode.

Navela je da su se u savezu okupili kao savesni građani, koji brinu za integritet Srbije, kako bi ukazali da je plan vlasti za Kosovo protivustavan i protivan rezoluciji 1244.

“Ovde sedi prava opozicija. Okupili smo prave protivnike režima Aleksandra Vučića. Nastavićemo da radimo organizovano i artikulisano”, rekla je Jovana Stojković i dodala da će se organizovano usprotiviti “diktaturi i tiraniji” u zemlji.

Potpredsednik saveza “Čuvari Srbije – 1244” je Saša Mirković, predstavnik pokreta Cela Srbija.

Program saveza nalaže prekidanje primene neoliberalnog ekonomsko-socijalnog modela, zahteva kompletnu reformu pravosuđa i zdravstva, kao i poništavanje zakona o obaveznom doniranju organa.

Savez će se između ostalog zalagati i za hitno donošenje Zakona o poreklu imovine od 1999. do danas, reorganizaciju vojnih, policijskih i bezbednosnih službi, uvođenje vojnog roka u trajanju od šest meseci, reformu bankarskog sistema, ukidanje privatnih izvršitelja, zabranu ulaska migranta u zemlju i zabranu javnog propagiranja i promociju LGBT zajednice.

(Izvor: b92, gerila.rs)

Comments

comments