Politika

Da li je Nikola Jovanović kandidat za Beograd koalicije okupljene oko Đilasa?

Nikola Jovanović, nekadašnji funkcioner Narodne stranke Vuka Jeremića, a od pre godinu dana direktor udruženja “Centar za  lokalnu samoupravu”, mogao bi, kako se nezvanično šuška po partijskim kuloarima, da bude “nestranačka ličnost” koja će na predstojećim izborima predvoditi listu za Beograd koalicije okupljene oko Dragana Đilasa (Stranka slobode i pravde – SSP), Vuka Jeremića (Narodna stranka – NS) i Zorana Lutovca (Demokratska stranka – DS).

Nekadašnje predvodnice “bojkot” opozicije, SSP, NS i DS, izaći će na predstojeće izbore u aprilu, i to sa zajedničkim listama. Posle višemesečnih pregovora, dogovor o zajedničkom izlasku na izbore je pao, a saveznici u tom opozicionom bloku su im i Pokret slobodnih građana (PSG), Pokret za Preokret (PZP), Pokret Slobodna Srbija (koji su osnovali većinom nekadašnji članovi PSG), Sindikat “Sloga”.

Ono što je zasigurno potvrđeno od strane ovih stranaka, jeste da će njihovu listu za parlamentarne izbore voditi Marinika Tepić, potpredsednica SSP. Ono što se drži u tajnosti, jeste ko će biti njihov zajednički kandidat za predsednka države, kao i ko će voditi listu za Beograd. Što se Beograda tiče, jedino što je do sada javno saopšteno, jeste to da će tu listu “predvoditi nestranačka ličnost”.

Kako nam je rečeno iz izvora bliskog ovim strankama, još uvek nije doneta konačna odluka koja “nestranačka ličnost” će predvoditi listu za Beograd, navodno se još uvek “rade merenja”, ali jedno od imena koje je u opticaju jeste Nikola Jovanović, nekadašnji funkcioner Narodne stranke, a trenutno (tačnije od avgusta prošle godine) “nestranačka ličnost”.

Podsetimo, Jovanović je sa “stranačkim životom” raskrstio pre godinu dana, nakon „procurelih“ audio-snimaka njegovih razgovora u kojima vređa svog tadašnjeg stranačkog šefa Jeremića na osnovu njegovog porekla i priča o detaljima svog transfera u SSP, čiji je predsednik Dragan Đilas. Na snimcima se mogu čuti brojne pohvale Jovanovića na račun Đilasa, dok pežorativno govori o Mariniki Tepić, potpredsednici SSP, a nepoznatom sagovorniku otkriva i kako će „vrbovati“ ljude da pređu u Đilasovu stranku. Govoreći tada o Mariniki Tepić, rekao je da bi ona bez Đilasa bila “ku..c na bicikli”.

Ovaj skandal uzdrmao je javnist, ali i Jovanoviću zatvorio vrata u SSP u koju je hteo da pređe, budući da se Tepić nakon toga oglasila rečima da on “neće biti član SSP ako se ona bude pitala”. Takav stav potvrdio je i sam Đilas. „Preneto mi je šta je Nikola govorio. Takve reči apsolutno nije smeo da koristi o Jeremiću sa kojim je radio deset godina, ni o ljudima iz SSP, ma koliko ga neko provocirao. (…) Šteta, bio je veliki borac protiv ove strašne beogradske vlasti i odličan predsednik odbroničke grupe“, kazao je Đilas tada za „Nedeljnik“.

Rekao je i da je Jovanović došao da razgovora o pristupanju SSP-u nakon što je Narodna stranka odlučila da se u Skupštini Beograda izdvoji od Saveza za Srbiju, ali da reči koje je kasnije izgovorio te razgovore čine „bespredmetnim“.

Podsetimo, dok je trajao Savez za Srbiju čiji su deo bili i SSP i NS, Jovanović je bio šef njihove odborničke grupe u Skupštini grada Beograda. Kako je počeo raspad SZS, tako je NS odlučila da se izdvoji od odborničke grupe, sa čime se Jovanović nije slagao.

Nakon afere koja ga je koštala dotadašnjeg stranačkog života, Jovanović je osnovao “Centar za lokalnu samoupravu” (CLS).

U sekciji “Naš tim” na sajtu CLS, pored Jovanovića navedena su i druga imena, između ostalih i Ana Gođevac koja je aktuelna predsednica opštinskog odbora Vračar Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

“Naša misija je da nadziremo i dajemo preporuke u vezi rada lokalne samouprave kako bi se građanima davale usluge na profesionalan način i u pravo vreme radi stvaranja neophodnog okruženja za dalji ekonomski, socijalnikulturni i svaki drugi razvoj društva u celini”, piše na sajtu CLS.

Jovanovićev CLS se gotovo svakodnevno oglašava po pitanju uglavnom beogradskih tema i (ne)rada gradskih vlasti, a organizator je i brojnih tribina.

Jovanović je, inače, rođen 1976. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije završio je na Evropskom koledžu u Brižu i Varšavi.

Obavljao je dužnost portparola i savetnika predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN Vuka Jeremića. Specijalni savetnik Jeremića bio je i u vreme kada je Jeremić predvodio Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

Foto: Facebook/Nikola Jovanovic (https://www.facebook.com/nikola.jovanovic.beograd/)

Comments

comments