DruštvoPolitika

PROTEST NA TRGU: Traži se sloboda za Dragana koji je spasio Šapčane od “bagera smrti”

U toku je protest na Trgu Republike u Beogradu “Stop režimskom nasilju”. Najavljeno je da će se okupljenima obratiti građani koji su uhapšeni i pretučeni tokom jučerašnjih mirnih protesta i blokada širom Srbije.

Đorđe Miketić iz “Srce grada” kazao je da su mnogi aktivisti tokom jučerašnje blokade saobraćajnica privedeni ili pretučeni.

„Nekolicina njih je večeras sa nama i molim vas aplauz za te hrabre građane“, rekao je Miketić što je propraćeno glasnim ovacijama prisutnih.

Rekao je i da je u Šapcu juče ukinuta država i da je čovek zaposlen u javnom preduzeću bagerom krenuo na goloruki narod. Poručio je da će odgovarati svi koji su se stavili „u funkciju ovog batinaškog režima“.

Jedan od uhapšenih tokom jučerašnjih blokada je i Željko Trifunović koji je, obraćajući se okupljenima na Trgu, rekao da se Srbija probudila i pobunila.

Kazao je da se blokada u Valjevu odvijala samsvim nesmetano, sve dok nisu naišli autobusi sa lozničkim tablicama koji su vozili članove SNS-a na skupštinu te stranke u Beogradu. Tada je policija kako je rekao, reagovala krajnje brutalno i počela da hapsi „hrabre i odvažne građane Valjeva“.

„Najposle su uhapsili i mene. Meni nije ovo prvo hapšenje ove godine“, istakao je Trifunović, navodeći da je hapšen i tokom protesta u Divcima.

 

***
Otvorena građanska platforma „Akcija“, Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd pozvali su na večerašnji protest, zahtevajući hitno ukidanje pritvora čoveku koji je juče u Šapcu sprečio da bager pogazi građane.

„Takođe, zahtevamo hitno privođenje vozača bagera, kao i privođenje osoba koje su palicama i čekićem napali građane koji su mirno protestovali u Šapcu za svoja prava“, naveli su u saopštenju u kom su pozvali građane na protest.

Podsetimo, Draganu Milovanoviću Crnom, demonstrantu koji je juče u Šapcu zaustavio bager sa naprednjacima, određen je pritvor u trajanju od 48 sati.

Pritvoren muškarac koji je zaustavio naprednjački “bager smrti” u Šapcu

Comments

comments