DruštvoPolitika

Da li je Vučić opet slagao i hoće li ipak biti parlamentarnih izbora?

Višemesečne špekulacije oko toga da li će zajedno sa lokalnim izborima u Beogradu biti raspisani i vanredni republički izbori razrešene su (za sada?) odlukom vrha SNS. Na izbore se ide samo u glavnom gradu iako su mnogi bili ubeđeni da će naprednjaci – a to znači Aleksandar Vučić – raspisati i republičke izbore. Ostaje činjenica da je lider naprednjaka navodno od samog početka bio protiv raspisivanja vanrednih izbora i da je sada navodno velikodušno prepustio stranci da donese konačnu odluku.

Međutim, treba obratiti pažnju na sledeće:

Na isti način je Vučić i 2016. godine tvrdio da je protiv izbora, ali ga je na njih „naterala stranka“. Na isti način je tvrdio da se neće kandidovati za predsednika pa se kandidovao.

„Mislim da će se priče oko vanrednih izbora nastaviti i narednih dana i verovaću da vanrednih izbora neće biti tek kada se konačno raspišu samo beogradski izbori početkom februara“, kaže politikolog Boban Stojanović.

Ako baratamo onim što imamo – a to je tvrdnja SNS da nema vanrednih izbora – to znači da SNS procenjuje „kako pobeđuje u Beogradu i bez republičkih izbora. Tačnije, očito postoje neka istraživanja koja pokazuju da se rezultat u Beogradu ne bi bitnije promenio ni kada bi se išlo i na republičke izbore. Sa druge strane, SNS želi da izbegne nove potencijalne probleme koji bi mogli nastati ulaskom u parlament Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana.

„Ne verujem ja uopšte u neke demokratske debate unutar naprednjaka. To je sve njihov dramolet koji bi javnosti trebalo da ih prikaže u nekom drugačijem i ozbiljnijem svetlu“, kaže novinar Đorđe Vlajić o inscenaciji u kojoj su viđeni naprednjaci nedeljama pozivali Vučića da ide na izbore, a on ih kao na kraju ubedio.

No ta fikcija o unutarpartijskoj demokratičnosti može Vučiću da bude poruka ka inostranim partnerima, posebno u Evropskoj uniji.

„Kako, eto, u SNS postoje izuzetni demokratski odnosi i kako ne odlučuje o svemu jedan čovek nego Glavni odbor ili Predsedništvo stranke“, dodaje Boban Stojanovć.

Čelnici opozicije se ni proteklih meseci nisu jasno izjašnjavali da li su za vanredne izbore, a vlast je sa druge strane kao još jedan fiktivni argument u korist izbora navodila da „opozicija to traži“. S obzirom da opozicija sada neće morati da razvlači svoje snage na dva fronta, koliko će fokus na beogradske izbore olakšati posao opozicije u glavnom gradu?

„Nisam uopšte siguran da je sada posao opoziciji olakšan“, ocenjuje Vlajić.

Što se tiče same kampanje, Vlajić kaže da će biti bez milosti. „To se vidi i po gomili saopštenja koja već svakodnevno fabrikuju naprednjačke filijale. Pri tome će se truditi da što više njihovih birača izađe, a da što više opozicionih ostane kod kuće – jednostavno da ponovo ogade izborni proces demokratski orijentisanim građanima.“

Mislim da će SNS ukoliko pobedi morati da pravi neku koaliciju a to će onda dosta zavisiti od stava nekih drugih aktera poput, recimo, Aleksandra Šapića ili Belog ako se kandiduje – zaključuje Boban Stojanović.

(izvor: dw.com)

Comments

comments