Politika

Da li ovo znači da JOŠ NIJE GOTOVO? Opozicija u RS ne priznaje rezultate, traži novo prebrojavanje glasova

Kandidat Saveza za pobedu (SzP) Mladen Ivanić izjavio je da neće prihvatiti rezultate izbora za srpskog člana Predsedništva BiH, sve dok Centralna izborna komisija (CiK) BIH ne izvrši ponovno prebrojavanje svih glasova na biračkim mestima u Republici Srpskoj.

Ivanić je rekao da su se na jučerašnjiim izborima desile neobjašnjive nelogičnosti glasanja u pojedinim mestima u Republici Srpskoj, posebno onim gde vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima potpunu kontrolu nad svim segmentima političkog i javnog života.

PROČITAJTE JOŠ: KRLE PONOVO IZVREĐAN NA TVITERU POSLE PLJUVANJA PO MRTVOM DAVIDU

“Tražimo ručno prebrojavanje svih glasova na svim biračkim mestima ili bar onima na kojima su se pokazale te nelogičnosti. Nemoguće je da budu tako drastična odstupanja u glasanju za kandidate Saveza za promenu i da pobedimo u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Ugleviku… a da drastično izgubimo, recimo, u Zvorniku i Trebinju”, kazao je Ivanić (na slici ispod).

On je naveo da postoje mnogobrojni dokazi o kupovini glasova, trgovini glasovima, manipulacijama, kao i ucenama koje je na prošlim izborima koristio vladajući SNSD.

Prema njegovim rečima, razlika između njega i kandidata SNSD-a Milorada Dodika je oko 60.000 glasova.

Ivanić je naveo da je spreman da prizna poraz, ako ponovno ručno brojanje glasova pokaže da je izgubio.

On je rekao da se ponovnim brojanjem mogu utvrditi sve nepravilnosti, tako što će se upoređivati serijski brojevi glasačkih listića s pojedinih biračkih mesta, kako bi se utvrdilo da li su oni popunjavani na licu mesta ili su naknadno ubacivani.

“Smatram da CIK BiH treba da pokaže sposobnost i uradi taj posao, da bi bili načisto, jer je sam izborni proces dugo godina kompromitivan”, kazao je Ivanić na konferenciji za novinare.

PROČITAJTE JOŠ: “SEVERNA KOREJA” – SVI ZAPOSLENI U JAVNIM PREDUZEĆIMA MORAJU DA OTVORE RAČUN U POŠTANSKOJ ŠTEDIONICI!

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović takođe je rekao da Savez za pobedu ne prihvata rezultate izbora, koji su “puni nelogičnosti, malverzacija, ucena, kupovine glasova, otvorenih i tajnih pretnji”.

On je najavio da će PDP u zakonskom roku uputiti prigovor CIK-u BiH za ponovno ručno brojanje glasova, jer je postojeći izborni rezultat rezultat “narušavanje fer i demokratskog izbornog procesa”.

Borenović je kazao da je u mestima gde su kandidati SzP-a ostvarili loš rezultat vladajući SNSD imao potpunu kontrolu nad biračkim odborim.

“U pitanju je obesmišljavanje izbora i samog demokratskog procesa i konačno mora nešto da se uradi”, rekao je on.

Lider PDP-a je kazao da je RS duboko podeljeno društvo, optuživši za to vladajuće strukture koje su stvorile takav ambijent.

“Te podele će nestati kada zakon bude jednak za sve građane u RS, bez obzira na političku i drugu pripadnost”, ocenio je Borenović.

On je kazao da opozicija nastavlja da podržava Davora Dragičevića, oca ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, kao i grupu “Pravda za Davida”.

“Nismo nikada želeli politizaciju tog slučaja, ali tražimo i dalje da se utvrdi istina o ubistvu Davida Dragičevića i da odgovaraju oni koji su to ućinili”, naveo je Borenović.

PROČITAJTE JOŠ: EVO KO STOJI IZA UBISTVA DAVIDA – NOVINAR OTKRIO DETALJE I IMENA UBICA!

(izvor: N1)

Comments

comments