Društvo

Da li se opozicija boji izbora u Majdanpeku?

Majdanpek – malo mesto smešteno na istoku Srbije i po svim parametrima nebitno za bilo šta. Nebitno za bilo koga. Osim za SNS. Bar tako govore predstojeći lokalni izbori koji su raspisani za 2. septembar.

Tri nedelje do održavanja izbora, a za sada su predate samo dve liste – Srpska Napredna Stranka i Partija Ujedinjenih Penzionera Srbije. Složićete se, na prvi pogled nešto na tom glasačkom listiću ima da fali. Mada to je možda samo prvi utisak, onaj koji najčešće vara. U državi u kojoj ima više registrovanih političkih organizacija nego stanovnika i u državi u kojoj svakodnevno slušamo od opozicije šta će i kako će kad dođu na vlast – lokalni izbori u jednom mestu su se sveli na 2 stranke, od kojih su obe vladajuće.

Gde je onda opozicija? Pitanje od milion dolara. Od Pokreta Slobodnih Građana ovako nešto i očekujemo, dosadašnjim delovanjem pokazali su da ih dešavanja izvan teritorije Beograda ne pogađaju ni najmanje, ali šta je sa ostalima? Savez za Srbiju, ili bar neke od članica, DS, DSS, Dveri, Narodna Stranka? Niko ni da pisne, niko ni da pokuša da se organizuje, mada ako Vučić može da ima Srbiju bez Kosova, zašto opozicija ne bi imala Srbiju bez Majdanpeka, šta je uostalom taj Majdanpek ikada i uradio za opoziciju da bi zavredio njenu pažnju? Uistinu, Dosta je bilo je najavilo predaju liste, tako da ako ništa drugo, bar taj potez treba pohvaliti.

Savez koji je trebao da nastane 9. maja, pa potom neki mesec kasnije, pa smo došli do najave za septembar, izgleda da će da se drži najbolje moguće strategije – sačekati da Vučić reši Kosovo pa onda na sva usta vikati izdajnik, jer čemu bilo koji drugi trud?

Nije na ovim izborima pitanje ko će pobediti, nije čak ni ko će osvojiti 2/3 glasova (možda čak i sve glasove, što da ne), pitanje je dokle će takozvana opozicija dozvoljavati da bude na apsolutnoj margini i apsolutno nebitna u srpskoj politici? Koliko će im milenijuma trebati da nađu način kako se boriti protiv SNS-a i počnu ga primenjivati?

U međuvremenu, dragi narode Majdanpeka, srećna ti nova-stara vlast i u naredne 4 godine. Od onih koji nisu SNS nemojte puno da očekujete, možda bi bilo najbolje da se pokušate sami organizovati u neke lokalne pokrete i pokažete svima šta o njima mislite.

Dotle, neka vam je Bog u pomoći…

Comments

comments