Društvo

Da li zbog OVOG događaja iz 90-tih Vučić i dalje gaji PATOLOŠKU MRŽNJU prema medijima?!

Kolumnista beogradskog nedeljnika Vreme Teofil Pančić izjavio je da je teško zamisliti da će aktuelna vlast u Srbiji biti smenjena na izborima.

„Praktično su zatvorene sve alternative. Imamo jednu vrstu neproglašene, ali vrlo efikasne diktature. Tek za ukras imamo nešto opozicije i nešto medija. A kada uspostavite takvu vrstu vladavine, teško je zamisliti da se ona može okončati na izborima. Obesmišljen je svaki institucionalni mehanizam za smenu vlasti, iako bih iznad svega voleo da Vučić ode mirno sa vlasti“, rekao je Pančić na tribini „Srbija posle Vučića“.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) U INAT BLATOIDIMA: SERGEJ OBJAVIO DOKUMENT KOJI DOKAZUJE DA NJEGOVA FONDACIJA RADI PO ZAKONU

On je uporedio vlast Aleksandra Vučića sa vlašću nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

„Milošević je posle 5. oktobra, odlazeći sa vlasti, izjavio da se povlači i da ide da se ‘igra sa svojim unukom Markom’, ali to nije mogao, jer je sve što je uradio za svojih 12-13 godina na vlasti, vodilo ka tome da on nikada neće biti bivši političar, bivši vlastodržac, u penziji. Njegov netalentovaniji i daleko patološkiji naslednik korača tim putem“, kazao je Pančić.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da aktuelni režim radi na „raspamećivanju“ građana i ocenio da će nakon pada tog režima iza njega u Srbiji ostati „spržena zemlja“.

„Svemu treba da pristupimo hladne glave, jer sa druge strane imamo neprijatelja koji je veoma opasan u svojoj banalnosti“, kazao je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, nakon pada Vučićevog režima, biće veoma teško da se mediji vrate „u elementarne ljudske i civilizacijske standarde, a o profesionalnim standardima da ne govorimo, oni su daleka budućnost“.

Dodao je da svi provučićevi mediji opstaju zahvaljujući tome što im država po raznim osnovama dodeljuje ogromne iznose budžetskog novca.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) ZAŠTO NIKAD NEĆU OTIĆI U LIDL?

„Onoga trenutka kada vlast padne i kada priliv tog novca bude prekinut, ti mediji će se ili prikloniti novim vlastima ili će naprosto nestati“, ocenio je Sejdinović.

Predsednik Nezavinog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić rekao je da je Vučić „porobio sve medije, poput cunamija“, tako da se danas ne zna šta je vest, odnosno šta je istina a šta laž.

„Slobodan Milošević je prezirao novinare, a Vučić ih i prezire i mrzi. Pre nego što je ušao u politiku, on je radio šest meseci na televiziji na Palama i uradio ukupno dva priloga. Tadašnji urednik Risto Đogo rekao mu je: ‘Mali, ti jesi nacionalno osvešćen, ali nisi za novinara’. Vučić nije mogao ni sebi a posebno nama da oprosti i ta frustracija je dostigla vrhunac 1998. i 1999. godine, kada je bio ministar informisanja i kada su nezavisni mediji kažnjeni sa ukupno dva i po miliona maraka. Ta njegova frustracija traje do danas“, rekao je Lekić (na slici ispod).

Novinarka i predstavnica Pokreta Podrži RTV Sanja Kljajić kazala je da je Radio-televizija Vojvodine danas u takvom stanju da će u budućnosti biti potrebno organizovati nove audicije za sve zaposlene.

Tribinu „Srbija posle Vučića“ u Centru za kulturnu dekontaminaciju organizovali su NDNV i Forum ZFD. Tribine pod istim nazivom biće održane 18. i 25. oktobra u Pančevu i u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ NAS OTVORENO ZA*EBAVA SA PRIČOM O UČLANJENJU U SNS!

(izvor: beogradski – glas.rs)

Comments

comments