Politika

Dačić: Kosovo je najveći nacionalni interes!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, prioritetna unutrašnja i spoljnopolitička tema, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov.

“Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok”, rekao je Dačić.

Dačić je istakao da se Beograd uvek protivio politici svršenog čina i nametanja rešenja, koja samo mogu da udalje od primenjivih dogovora i koja nose potencijal za dodatnu destabilizaciju regiona.

On je ukazao da je proces povlačenja i zamrzavanja priznanja nezavisnosti Kosova neumitan i da je do sada 18 zemalja to učinilo, a da je ključno što su pojedine države uvažile argumente Srbije podržavajući stav Beograda da je jedino kompromis pravo rešenje, održivo na duži rok.

Ministar je ukazao i da Srbija daje podršku i naporima međunarodne zajednice u prevazilaženju posledica migracija stanovništva, kao globalnog humanitarnog problema.

“Naš doprinos na pružanju pomoći svim izbeglim i raseljenim licima na našoj teritoriji predstavlja potvrdu kontinuiranih zalaganja za doslednu zaštitu svih prisilno raseljenih lica. Procenjuje se da je u Srbiji trenutno oko 6.000 migranata. Veoma mali broj lica je tražio azil, s obzirom da su zapadnoevropske zemlje njihova krajnja destinacija”, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, iako je u osnovi tranzitna zemlja, Srbija ispunjava sve standarde u pogledu zaštite prava izbeglica i migranata, poštujući principe zaštite ljudskih prava, norme i načela međunarodnog prava.

Dačić je istakao i da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti i da Srbija doprinosi bezbednosti i stabilnosti regiona i sveobuhvatnim unutrašnjim reformama, rezultatima na jačanju domaće ekonomije, kao i unapređenjem uslova poslovanja u čitavom regionu.

“Za našu zemlju je veoma važno očuvanje perspektive članstva u EU čitavog našeg regiona, jer je to najbolja garancija dostizanja trajne regionalne stabilnosti”, rekao je Dačić i ukazao da je to osnovni razlog što Srbija snažno podržava evropske aspiracije svojih suseda, uz simpatije za napredak koji oni postignu.

“Važno je i da svi oblici regionalne saradnje, uključujući ‘Berlinski proces’, u našoj percepciji nisu zamena za proces integracija Srbije u EU, već su mu komplementarni”, istakao je Dačić.

Comments

comments