Društvo

Dan slobode medija: „Pet minuta gromoglasne tišine“

Nezavisni mediji snagu dobijaju od javnosti za koju rade, a zauzvrat omogućavaju toj istoj javnosti da učestvuju u demokratskim procesima – ovo je deo objašnjenja Ujedinjenih nacija o značaju Dana slobode medija.

Pixabay: Mediji, ilustracija
Foto: Pixabay / Mediji, ilustracija

Za uspostavljanje slobode medija potrebno je, prema kriterijumima UN-a, nekoliko preduslova:

 • Zakonski okvir koji omogućava otvorene i raznovrsne medije
 • Politička podrška ovakvim medijima i pravni okvir koji im garantuje zaštitu
 • Zakoni koji omogućavaju slobodan pristup informacijama od javnog značaja
 • Medijska pismenost građana da kritički analiziraju informacije i koriste ih u svakodnevnom životu, kao i da od medija zahtevaju odgovornost

Srbija se obavezala da će raditi na uspostavljanju ovih preduslova. U međuvremenu, kada je reč o ispunjavanju ovih obaveza, Srbija pada sve niže.

Mediji koji promovišu odgovorno novinarstvo ozbiljno su ugroženi iz više razloga:

 • Predstavnici vlasti otvoreno se zalažu za tabloidno novinarstvo.
 • Sa građanima komuniciraju isključivo preko medija koji ih promovišu umesto da im postavljaju pitanja.
 • Predstavnici vlasti na pitanja, svih ostalih medija, odgovaraju ali samo na konferencijama za novinare gde jednostavno nije moguće, dodatnim pitanjima,  insistirati na odgovoru.
 • Gotovo da nije moguće dobiti bilo kakav odgovor od bilo koje nadležne institucije ili ministarstva  osim po Zakonu o dostupnosti informacija. To znači odgovor na aktuelnu temu  novinari mogu da dobiju u najboljem slučaju za  15 dana, a možda i nikada.
 • Predstavnici vlasti  podelili su novinare, sada i otvoreno,  na građane prvog i drugog reda.
 • Zloupotrebom podataka iz nadležnih institucija, mediji bliski vlasti obračunavaju se sa svim novinarima koji ukažu na problem ili otkriju neku zlouptrebu.
 • Opstanak medija bi trebalo da zavisi pre svega od tržišta. Međutim, slobodno tržište nikada nije uspostavljeno. U kontrolisanim okolnostima samo određeni mediji imaju mogućnost opstanka i profita. Kod podobnih medija svi bez straha mogu da se reklamiraju dok oni koji insistiraju na novinarstvu u interesu javnosti, kao po pravilu, ostaju uskraćeni za reklame.

Ove činjenice ujedno su i razlog zašto smo odlučili da se priključimo današnjoj međunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine” tako što ćemo zamračiti naslovnu stranu sajta od 11.55 do 12 sati.

Akciju u Srbiji inicirali su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” da bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije u posebnom proglasu ukazuje na ključne probleme i ističe listu zahteva kao preduslov uspostavljanja slobode medija.

Prema podacima novinarskih udruženja, tokom prošle godine zabeležena su 92 napada na novinare,  a u prva četiri meseca ove godine čak 30, među kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 pritiska.

Slobodni mediji i pravo na istinu

Ujedinjene nacije akciju povodom Dana slobode medija 2018. godine upozoravaju na važnost zakonskog okvira za uspostavljanje slobode medija i nezavisno pravođe kao garanciju slobode medija. Istovremeno, UN podseća na značaj uloge medija u uspostavljanju transparentnosti, odgovorne vlasti i vladavine prava.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je povodom Dana slobode medija pozvao vlade država da rade na jačanju slobode medija, i uslove za bezbedan rad.

“Zagovaranje slobode medija je zagovaranje prava na istinu”, naveo je Gutereš.

Na pogoršanje uslova rada novinara i opadanje slobode govora i slobode medija širom sveta upozorila je i visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

“Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju, na slobodu svih nas. Odajemo poštu novinarima u Evropi i širom sveta koji su izgubili živote dok su se bavili svojom profesijom”, navela je između ostalog Mogerini.

(Izvor: Insajder.net)

Comments

comments