Društvo

DIREKTIVA: Školska uprava šalje decu da gledaju film Lazara Ristovskog?!

Na mejl adrese svih škola u Nišu stiglo je obaveštenje da se organizuju projekcije filma Kralj Petar Prvi i da je preporuka Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da učenici pogledaju ovaj film. Iz Školske uprave kažu da je ovo samo preporuka, ne i obaveza i da je na đacima da odluče da li će gledati film Lazara Ristovskog, glumca koji je u kampanji podržao SNS, pa od države dobio finansijsku pomoć za ovaj projekat.

Načelnik niške Školske uprave Dragan Gejo kaže da nije reč o njihovoj, već preporuci Zavoda i da je mejl o organizovanim projekcijama samo prosleđen, kao i da odlazak na projekcije filma nije naređenje.

PROČITAJTE JOŠ: “PATRIJARH DA STOLUJE TAMO GDE JE NAJTEŽE, A NE U KRUGU DVOJKE”

Ne mogu deca da se nateraju da gledaju taj film. Mi smo samo prosledili poruku, a Zavod je dao preporuku da se film gleda. Nije to ništa novo, dešavala se kada je reč o velikim filmskim istorijskim spektaklima – kaže Gejo.

Mejlovima, zapravo celom prepiskom, raspolažu i Južne vesti. Isti sadržaj stigao je na brojne adrese, svim direktorima škola prosleđeno je zapravo obaveštenje “Delius filma” da je film Kralj Petar Prvi dobio preporuku Zavoda da se organizovano prikaže starijim razredima osnovnih škola i svim učenicima srednjih škola u Srbiji.

Za škole u Nišu omogućili smo gledanje filma u bioskopima Vilingrad i Cineplexx Niš, po ceni karte od 200 dinara ( sa mogućnošću dobijanja i određenog broja gratis karata) – pišu u mejlu iz “Delius filma”.

Ovaj film još od snimanja prate sporne situacije, do toga da su pojedine opštine unapred kupovale karte za nedovršeni film, a da je za ostatak od 2,3 miliona evra, koliko je snimanje koštalo, sam predsednik morao da “pritisne” javni servis. Sve je protumačeno, a to je potvrdio i glumac Lazar Ristovski, tako da je država stala iza ovog filma. Još jedno tumačenje – država je stala više nego iza bilo kog drugog filma proizvedenog u Srbiji prethodnih godina. Lazar Ristovski, čiji sin potpisuje režiju ovog filma, učestvovao je u kampanji Srpske napredne stranke.

Zavod: Dobro je da deca vide šta se ljudima dešava tokom rata

Ovog puta iza filma je stao i državni sistem obrazovanja. Tako u mišljenju Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja stoji da smatraju da je ovaj “igrani film u funkciji obrazovanja i vaspitanja učenika i da može da ih postakne da razmišljaju o vrednostima koje su univerzalne i vanvremenske”.

Pristup koji favorizuje učenje kroz primere iz prošlosti je široko prihvaćen u obrazovanju i vaspitanju i predstavlja dobru pripremu za budućnost. Do sada je tema Velikog rata do naših učenika retko dolazila kroz igrane filmove. Stoga smatramo da učenici, gledajući film “Kralj Petar Prvi”, imaju mogućnost da shvate kako je izgledao život naših predaka u ratnim prilikama pre jednog veka – piše u mišljenju Zavoda.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) FORGET ABAUT DUBRAVKA, VULIN IZ HIR

Ističu da je film podloga za razgovor sa učenicima o mnogim temama, kao i da donosi priču koja je “duboko humana, antiratna, topla, emotivna i budi rodoljubiva osećanja”.

Važno je da učenici imaju jasnu predstavu o tome šta se tokom ratova dešava sa ljudima, posebno sa decom. Nije dobro ako se njihovo poimanje ratova uglavnom bazira na virtuelnom svetu igrica, gde su ratovi česta tema i gde je smrt likova uobičajena, obesmišljena i reverzibilna – navodi se u preporuci Zavoda.

Inače, mišljenje o filmu dao je stručni tim Zavoda koji su činili savetnici za srpski jezik i književnost, istoriju, likovnu kulturu, muzičku kulturu, pedagogiju i psihologiju.

“Film kao deo političke propagande”

I dok stručnjaci iz Zavoda za unapređenje obrazovanja preporučuju učenicima da pogledaju istorijsku dramu o kralju Petru Karađorđeviću i Prvom svetskom ratu, sociolog kulture sa niškog Filozofskog fakulteta Nikola Božilović smatra je ovo još jedna zloupotreba filma.

Nije prvi put, a ni poslednji put, da se film zloupotrebljava. Film se po definiciji ne snima za ideološku upotrebu. Država je uložila u snimanje tog filma, a Lazar Ristovski se priključio vladajućoj stranci. Tako da taj film nije značajan sam po sebi, u istorijskom smislu, već je deo jedne politične propagande – objašnjava Božilović.

Kaže da možemo da kritikujemo komunističko vreme, ali da “nismo odmakli dalje”.

U to vreme su đaci bili odvođeni na projekcije filmova, a sada to isto radi ova vlast – kaže Božilović.

Sociolog kulture ističe da veruje da je ovaj film snimljen tako da je “sve nafilovano i našećereno i da odgovara jednom prosečnom nekritičkom gledaocu i glasaču SNS”.

Iz samih škola za sada ne stižu precizne informacije koliko će đaka gledati ovaj film.

PROČITAJTE JOŠ: PROTEST “1 OD 5 MILIONA” SE OVE NEDELJE ŠIRI I NA KOSMET!

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments