Društvo

Firma koja je rušila u Savamali sada gradi državne stanove!

Posao državne stanogradnje obavljaće i “Milenijum tim”, firma koja je rušila objekte u Savamali kako bi rasčistila teren za “Beograd na vodi”. Iz Ministarstva građevinarstva saopšteno je da će baš oni zajedno sa turskom kompanijom Tašjapi, sa kojom je ugovor potpisan u krajem 2018. godine, graditi 376 jeftinih stanova u Nišu i Vranju za službenike snaga bezbednosti Srbije.

Firma za koju je u prvostepenom postupku sud utvrdio da je nezakonito rušila u Hercegovačkoj, uključena je i u ovaj državni projekat. Prvi put se Milenijum tim, koji je bio angažovan kao izvođač na projektu “Beograd na vodi”, kao graditelj na jugu Srbije pominje prošle nedelje, kada je ministarka Zorana Mihajlović o tome razgovarala sa predstavnicima te firme i kompanije Tašjapi, o čemu je javnost obaveštena saopštenjem objavljenim na sajtu Ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) FORGET ABAUT DUBRAVKA, VULIN IZ HIR!

Emre Tomkam, potpredsednik Tašjapija i Stojan Vujko, generalni direktor kompanije Milenijum tim, izvestili su potpredsednicu Vlade da je sve spremno da radovi na izgradnji stanova započnu i zahvalili na odličnoj saradnji koju imaju sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva – navodi se na sajtu.

Iz Ministarstva građevinarstva pojasnili su da je Milenijum tim posao dobio na tenderu, zajedno sa turskim partnerom sa kojim čine konzorcijum. Dodaju da su sa Turcima potpisana dva ugovora o izvođenju radova vredna ukupno 1,5 milijardu dinara plus PDV, i to na osnovu Zaključka Vlade od 14. decembra.

Izvođač radova koji će graditi stanove za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu i Vranju (turska firma Taѕuapi čiji je partner u konzorcijumu lokalna kompanija Milenijum Tim iz Beograda) izabran je u postupku javne nabavke na koju su mogle da se jave sve zainteresovane kompanije. Sve procedure sprovedene su nakon prethodno dobijene saglasnosti Vlade Srbije. Kriterijumi postavljeni tenderom održavaju strateški značaj ovog projekta za Republiku Srbiju, a izabrani ponuđač, odnosno konzorcijum izvođača, ispunio je sve uslove koji su javnom nabavkom bili propisani – naveli su iz Ministarstva.

Inače, protiv Milenijum tima je, prema pisanju KRIK-a, Privredni sud u Beogradu doneo u decembru 2016. prvostepenu presudu zbog rušenja preostala tri objekata u Hercegovačkoj ulici, koje je koristila kompanija Transport peroni. Ovakva presuda doneta je na osnovu tužbe vlasnika Transport perona Vladimira Markovića. Inače, dozvolu za gradnju parkinga na mestu gde su bili objekti ove firme izdao je Grad Beograd.

Još bez preciznih datuma početka izgradnje

Dinamika i planovi izgradnje ovih stanova bili su tema razgovora, navode na sajtu ministarstva, ali ne objavljaju kada bi trebalo da radovi konačno počnu. Inače, početak gradnje prvo je najavljivan za proleće, pa za oktobar prošle godine. Međutim, u Nišu još nema ni temelja u naselju Stevan Sinđelić, kao ni u blizini Škole Svetozar Marković u Vranju. Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da je sva dokumentacija spremna, i da ona ne odlaže početak gradnje.

PROČITAJTE JOŠ: PROTEST “1 OD 5 MILIONA” SE OVE NEDELJE ŠIRI I NA KOSMET!

Izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti je od nacionalnog interesa i jedan od najvažnijih projekata Vlade Srbije. Drago mi je da je sve spremno za početak gradnje, ministarstvo koje vodim, kao investitor projekta, uradilo je sve što je bilo potrebno – od građevinskih dozvola, zakonskih regulativa i budžeta za izvođenje projekta – rekla je Mihajlovićeva.

Podsetimo, Niš i Vranje, prema najavama, dobijaju stanove u prvoj fazi državne stanogradnje koju je predsednik Aleksandar Vučić najavljivao još 2013. godine. U Nišu je planirano da se napravi 190, dok bi u Vranju trebalo da bude 186 stanova koji će po povoljnijim cenama od tržišnih biti prodavati vojsci, policiji i obaveštajcima.

Inače, za ovaj projekat Vlada je formirala sedam privrednih društava, od kojih je jedno u Vranju, a u ovom projektu stanogradnje imaju ulogu investitora.

PROČITAJTE JOŠ: “PATRIJARH DA STOLUJE TAMO GDE JE NAJTEŽE, A NE U KRUGU DVOJKE”

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments