Društvo

Direktor JP išao SLUŽBENIM KOLIMA u Istanbul da KUPI LIMUN?!

Put Turske direktor niškog Javnog komunalnog preduzeća Tržnica Goran Đorđević uputio se službenom “škodom oktaviom” u aprilu prošle godine, a kaže da je u Istanbul išao kako bi ispitao cene proizvoda zbog pokretanja veleprodaje. “Plod” ovog službenog putovanja je kupovina nekoliko tona limuna, a veća količina ovog voća je, prema svedočenjima zaposlenih, bačena umesto da se proda na pijacama.

Prema putnim nalozima koje su iz Tržnice dostavili Južnim vestima, direktor Đorđević je službenim kolima, osim po Srbiji, 13. aprila otputovao i u Istanbul.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) UPOZNAJTE CASTLE: EVO KAKO IZGLEDA SNS BOTOVSKA MAŠINERIJA

Njegova misija, kako sam kaže, bila je poseta prodavcima poljoprivrednih proizvoda, kako bi ispitao cene zbog pokretanja veleprodaje u ovom niškom preduzeću. U najpoznatijem turskom gradu zadržao se do 16. aprila.

Na pitanje da li je ispunio svoj zadatak i šta je bilo od te saradnje, Đorđević (na slici ispod) kaže da je Tržnica nakon toga nabavila limun za prodaju.

Pa vi ste pisali posle u vestima o prodaji limuna, o uvozu, o propalim i o kako ste napisali “aferi”. Ja aferu nisam imao, ali vi ste sve pisali posle, sve je to proisteklo iz toga. Napravili ste aferu u mediju vašem, vi ste tako napisili afera, mislim da nije u redu, ali ako je to afera za vas u redu – kazao je Đorđević.

Ipak, Đorđević nije želeo da odgovori na dodatna pitanja – koliko je tačno tona limuna Tržnica nabavila, za koliko para i od kog proizvođača, kao i koliko je tačno limuna prodato, a koliko je propalo.

Pa iz Srbije nisu zato što se u Srbiji ne gaji limun – kratko je rekao Đorđević.

Dalje nije želeo da razgovara sa novinarima i tražio je da mu se dodatna pitanja pošalju na mejl. Ipak, iako su mu pitanja poslata pre skoro dve nedelje i dalje nema odgovora. Novinarima je danas rekao i da ima mnogo obaveza i da ne zna da li će i kada na ta pitanja da odgovori.

PROČITAJTE JOŠ: UPOZNAJTE DRAGANA JOVANOVIĆA, MOŽDA I NAJGOREG SNS LOKALNOG ŠERIFA

Đorđevićev prethodnik Radovan Milojević, koji je iz direktorske fotelje u Tržnici otišao u penziju, nije želeo da govori o tome da li je saradnja ovog preduzeća i veleprodavaca iz inostranstva uobičajena praksa, ali kaže da on u svom mandatu nije putovao van granica Srbije.

Za vreme mog mandata nisam išao nigde u inostranstvo, nije bilo potrebe. Za 5 godina ni jednom nisam išao van zemlje – ističe Milojević.

Zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj ovim putovanjem u Tursku i nabavkom limuna bez tendera, kao i činjenicom da je deo kupljenog voća propao, protiv Đorđevića je podneta krivična prijava od N. N. lica.

Goran Đorđević je bez raspisanog tendera otišao u Tursku i nabavio 21 tonu limuna. JKP Tržnica je jednoj firmi za to platila 15.000 evra, a druga je izdala fakturu na 14.000 evra. Posle neadekvatnog skladištenja ogromna količina je bačena. Ovim i drugim radnjama koje su pratile nabavku limuna Goran Đorđević je naneo ogromnu štetu JKP Tržnica – piše u krivičnoj prijavi.

Ni u planu javnih nabavki za prošlu godinu, ali ni u dokumentu o realizovanim nabavkama iz 2018. godine, koji se nalazi na sajtu Tržnice, nema javne nabavke koja se odnosi na kupovinu limuna.

Ipak, u Višem javnom tužilaštvu u Nišu kažu da zasada protiv direktora nije pokrenut krivični postupak.

Podsetimo, JKP Tržnica je, prema Đorđevićevim rečima, limun nabavila da bi preduzeće osiguralo redovne plate i tvrdio je da od toga nemaju gubitke. Ipak, radnici ovog preduzeća su novinarma rekli i fotografijama dokumentovali da su tone limuna bačene, jer je on skapao u magacinu, umesto da se proda na pijaci.

Iako imaju milionska dugovanja, višak zaposlenih i nemaju investicije, kako je sam direktor rekao na jednoj od sednica Gradskog veća, ovo preduzeće je nedavno dobilo 25 miliona dinara iz gradskog budžeta za tekuću likvidnost.

PROČITAJTE JOŠ: PROVALJEN SARADNIK LAVA PAJKIĆA I “KONTRAVIZIJE”

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments