Društvo

Direktorka Kanala 9 nastavlja štrajk glađu: “Osećam se kao terorista”

Vidno oslabljena i iznemogla vlasnica i direktorka novosadske TV Kanal 9 Maja Pavlović, koja već 19 dana štrajkuje glađu zbog niza nerešenih problema koji opterećuju rad te televizije, od danas će nastaviti štrajk u Beogradu.

Ona je pozvala da joj se pridruže svi koji smatraju da mediji u Srbiji nisu slobodni, a kabinetu premijerke Ane Brnabić dostavila je spisak neophodnih mera koje očekuje da preduzmu nadležni organi kako bi se rešili problemi ne samo Kanala 9 nego i drugih lokalnih medija u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SPADATE U OVU GRUPU? OVO JE POLITIČKI PROFIL PROSEČNOG SRBINA

„Pozivam sve koji smatraju da Srbija nije pravna država i da mediji u Srbiji nisu slobodni da mi se pridruže. Štrajk glađu, dan 17.“, objavila je pre dva dana na društvenim mrežama Maja Pavlović.

Direktorka Kanala 9 dobila je podršku medijskih udruženja, pojedinih opozicionih stranaka, kao i Pokreta „1 od 5 miliona“, koji su apelovali na vlast da preduzme potrebne mere i zaustavi agoniju u kojoj se nalazi Maja Pavlović.

Ona za Danas kaže da se oseća kao da je terorista sa kojim vlast neće da pregovara. Pre 10-ak dana uputila je mejl premijerki Brnabić i predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić Prelić sa molbom za sastanak kako bi predočila probleme svoje televizije i zatražila podršku u zahtevu da nadležni organi reaguju i donesu odluke.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) SUKOB SPECIJALACA ROSU I MEŠTANA ŠTRPCA ZBOG MHE!

Iako je Ana Brnabić tim povodom izjavila da je spremna da razgovara sa direktorkom Kanala 9, do sada nije zakazan sastanak. Bilo je kontakta sa članom premijerkinog kabineta zaduženim za medije kome je Maja Pavlović uputila svoje zahteve. Ona traži da Organizacija proizvođača fonograma Srbije – OFPS, povuče sva izvršenja i vrati na račun novac koji su skinuli po presudama za koje Kanal 9 tvrdi da su nezakonite.

Od Ministarstva pravde očekuje da inicira preferencijalno rešavanje postupaka pred Upravnim i Vrhovnim kasacionim sudom, ( dostavila je spisak 20 predmeta pred sudovima koji su u postupku) kako bi bili rešeni u roku od mesec dana. Sličan potez očekuje i od Ustavnog suda za postupke koje vode pred njim. Od Ministarstva za telekomunikacije traži da se aneksom produži sporazum zaključen prošle godine sa Emisionom tehnikom na godinu dana, koji ističe u maju, do pravosnažnog okončanja spora pred Upravnim sudom, kako im opet ne bi bio isključen signal.

Prema njenim rečima, „potrebno je da Ministarstvo telekomunikacija pokrene inicijativu za izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere, jer je konkurs za lokalne emitere raspisan nakon što je Republika Srbija preuzela obavezu digitalizacije, a u konkursu nije navedena nijedna mogućnost povećanja naknade koju smo plaćali RATEL-u, a koju je zamenila naknada koju danas plaćamo ETV-u. Naknada koju lokalni emiteri treba da plaćaju ETV-u ne može biti veća od naknade koju su lokalni emiteri plaćali RATEL-u“.

Od Telekoma Srbije zahteva da vrate Kanal 9 u distributivnu mrežu IPTV. Maja Pavlović traži i da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kako navodi, „prestane da ih kažnjava i da TV Kanal 9 ima pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija ne u minimalnom iznosu od 200.000 dinara godišnje, nego onako kako je bilo ranije, jer su projekti te televizije višegodišnji, a zbog prekida sufinansiranja nisu u mogućnosti da realizuju projekte za nacionalne manjine kao pre.

„I da nas ne šikaniraju javna preduzeća i ustanove, koja, kako pređu u ruke SNS tako nam otkazuju ugovore koje smo godinama imali za informisanje o njihovom radu, uz obrazloženje: da li si ti normalna, mi da ti dajemo novce, a ti da nas kritikuješ… A pored toga, čista je diskriminacija da TV Delta i TV Novosadska imaju prava na ova sredstva i ugovore, a TV Kanal 9, koji postoji više od 20 godina, to pravo nema“, navodi Maja Pavlović.

Direktorka Kanala 9 predlaže da se pokrene inicijativa za izmenu tarifa SOKOJ i OFPS, jer, ocenjuje, nema nikakvog zakonskog osnova da TV stanice plaćaju i 10 puta veće minimalne naknade, kada je svima jasno da radio stanice više koriste muziku, a prema podacima APR, lokalne i regionalne radio stanice imaju veće prihode od lokalnih i regionalnih TV stanica. Takođe, smatra da je potrebno da Ministarstvo kulture i informisanja inicira da REM izmeni Pravilnik za obračun naknada za emitovanje za lokalne i regionalne TV stanice, jer ističe da ne postoji nijedan zakonski osnov da one plaćaju 13 puta veću naknadu nego radio stanice.

Obuka ni(je) radni odnos

Poreska inspekcija je krajem 2015. godine utvrdila da je u momentu kontrole u TV Kanalu 9 bio određeni broj ljudi na obuci, koji su imali uredne ugovore, a obuku je drugo pravno lice sprovodilo u prostorijama te televizije. Za te ljude obračunati su porezi i doprinosi na zarade i već u julu 2016. godine oko 300.000 dinara skinuto je sa računa Kanala 9 prinudnom naplatom. „Uložili smo žalbu, koje ne zadržava izvršenje i do danas nismo dobili nikakvu odluku. Ističemo da postoji zvanično tumačenje Ministarstva za rad da obuka nije radni odnos i da bilo kakve naknade za vreme obuke ne predstavljaju zarade. Tražimo da se ovaj postupak pred Poreskom upravom, Odeljenje u Novom Sadu, nakon skoro četiri godine konačno okonča“, navodi Maja Pavlović u pismu premijerki Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ: SLOBODNA ZONA SE FORMIRA SUTRA POSLE PROTESTNE ŠETNJE

(izvor: danas.rs)

Comments

comments