Politika

DJB ima rešenje za Kosovo?

Poslanici pokreta Dosta je bilo (DJB) u Skupštini Srbije, uputili su danas skupštinsku proceduru Predlog zakona o Kosovu i Metohiji, koji bi za cilj imao rešavanje pitanja Kosova, sve u skladu sa Ustavom Srbije, međunarodnim pravom, ali i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

Zakon je izrađen po modelu Danske i Farskih ostrva, a za ovaj zakon, po mišljenju DJB, nije potrebna saglasnost kosovskih Albanaca.

 

Poslanici DJB u Skupštini Srbije uputili su danas Predlog zakona za koji smatraju da bi mogao da reši kosovsko pitanje. U saopštenju navode da je osnov tog zakona presek Ustava Srbije i Rezolucije 1244, a da je zakon urađen po ugledu na Dansku i Farska ostrva. Naime, Farska ostrva sebe smatraju nezavisnom državom, dok ih Danska vidi kao svoju lokalnu samoupravu.

Iz DJB ističu da takav Predlog zakona određuju sva pitanja, od državljanstva i ličnih karata, do podele teritorijalne organizacije Kosova, Zajednica srpskih opština, odnosno statusa četiri opštine koje su predviđene Briselskim sporazumom, sva poreska pitanja, pitanja penzija i socijalne zaštite, članstva u međunarodnim i sportskim organizacijama poput Evropske unije (EU) ili Svetske fudbalske organizacije (FIFA) .

 

„Donošenjem Zakona o KiM, koristeći model Farskih ostrva, a i mnoge druge primere koji postoje u svetu, Srbija može bez promene Ustava, poštujući Rezoluciju 1244, da podvede Kosovo pod svoj ustavno-pravni poredak. Saglasnost Albanaca za ovo nije potrebna“ ističe se u saopštenju DJB.

Pitanje je međutim kako bi međunarodna zajednica reagovala ako bi ovakav Predlog zakona bio usvojen, odnosno, da li bi aminovali ovakav zakon, a svoju spoljnu politiku korigovali u skladu sa njim ili bi države koje su već priznale nezavisnot Kosova, nastavile da tretiraju Kosovo kao nezavisnu državu.

Problem bi predstavljala i činjenica da su Beograd i Priština u podmaklim pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije, čime bi Beograd morao da prekrši određene već ustanovljene dogovore.

„Takođe se definiše platforma za sve dalje pregovore sa Prištinom oko svih spornih pitanja, kao što su pitanja imovine i teritorijalne organizacije autonomne pokrajine. Osim ovih spornih pitanja, Srbija nema nijedan razlog da potpisuje bilo kakav obavezujući sporazum sa Prištinom. O stolici tzv. Kosova uu Ujedinjenim nacijama (UN) ne može biti reči. Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i tako će i ostati“, navodi se u saopštenju pokreta DJB.

Comments

comments