Politika

Đilas odgovorio na optužbe: Bavili smo se svakim romskim detetom

Za projekte inkluzije Roma, odnosno jedan od njih, dobili smo nagradu Ujedinjenih nacija.

Svi stanovnici naselja su dobili privremeni smeštaj sa obezbeđenom strujom, vodom i grejanjem, kaže Dragan Đilas, lider Saveza za Srbiju, povodom tvrdnji vlasti da su „Romi stavljani u kontejnere“ dok je on bio gradonačelnik Beograda.

U odgovoru na tvrdnje, koje se pozivaju na događaje od pre više godina, prilikom iseljavanja nehigijenskih romskih naselja ispod Gazele, i drugih, Đilas kaže da samo može da nabroji šta je radila vlast na čelu sa njim.

PROČITAJTE JOŠ: “DODATNI TEHNIČKI PREGLED JE DIREKTNO KRŠENJE USTAVA”

„Prvi put su Romi dobili i sva lična dokumenta na osnovu koji su konkurisali kao i svi socijalno ugroženi Beograđani. Više stotina dece je krenulo u školu uz obezbeđen prevoz. Po podne su im dolazili studenti da rade sa njima jer su roditelji uglavnom bili nepismeni. Za projekte inkluzije Roma, odnosno jedan od njih, dobili smo nagradu Ujedinjenih nacija kao najbolji projekat inkluzije na svetu 2011. godine. A 2012. je i generalni sekretar UN nacija prilikom posete Srbiji obišao Rome koji su bili deo nagrađenog projekta“, podseća Đilas.

„Mi smo se bavili svakim romskim detetom iz naselja, za jedno dete koje je išlo u školu u Novom Beogradu, njegovi drugovi iz razreda su nam pisali i da ostane sa njima. Saša Timofejev me zvao zbog toga i za to dete smo slali svako jutro auto Skupštine grada da ga vozi u školu u koju je već krenulo… To je bio odnos grada prema Romima dok sam ja bio gradonačelnik“, ističe lider Saveza za Srbiju.

PROČITAJTE JOŠ: DUŠAN BAJATOVIĆ JE OD 2008. PRONEVERIO NAJMANJE 240 MILIONA EVRA!

Budući da je Đilas označio 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, za početak opozicionog Saveza za Srbiju, kao simboličnog datuma zbog pojedinih obeležja fašizma koje po njemu, ima vlast Srpske napredne stranke, naprednjaci nastoje da uzvrate na isti način. Odnosno, da kroz izjave najviših zvaničnika stranke dovedu u vezu sa potezom gradskih vlasti prema Romima od pre sedam, osam godina, sa elementima fašizma.

Član Predsedništva SNS bez odgovora

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović nije hteo da odgovori na pitanje portala Komentarpres da li je Dragan Đilas tajkun i da li je fašista? Todorović je član predsedništva SNS, prenosi portal. Vladimir Nikitović, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Čačka, kaže da je pametno što se Todorović (na slici ispod) ne izjašnjava.

„Takva vrsta kvalifikacija o Đilasu je bespredmetna, jer Đilas niti je tajkun, niti je fašista. Dragan Đilas nije tajkun, jer je najveći deo svog kapitala stekao u inostranstvu za vreme režima Slobodana Miloševića, a tvrdnje da je fašista su toliko besmislene da ih je nepristojno komentarisati“, rekao je Nikitović i dodao da veruje da među čačanskim naprednjacima ima i onih koji misle kao vrh stranke.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) “POVUĆIĆU SE IZ POLITIKE AKO SUD UTVRDI DA ĐILAS NIJE LOPOV”

(izvor: danas.rs)

Comments

comments