Društvo

Ministarstvo za rad NEZAINTERESOVANO povodom slučaja u Smederevu!

Fabrika Kajzen u Smederevu, iz koje je prema navodima udruženja Sloga nezakonito otpušteno desetak radnica koje su u petak stupile u štrajk, nije i neće za sada biti predmet kontrole Inpektorata za rad Ministarstva rada i socijalne politike. Razlog je, kako tvrde u Ministarstvu za Insajder, to što ne postoji prijava ni radnika, a ni prijava poslodavca. Ministarstvo je, međutim, ne tako davno proveravalo slične navode u drugim kompanijama upravo i na osnovu tvrdnji u javnosti.

Kako se navodi u odgovorima Insajderu, Inspektorat za rad ovog Ministarstva izlazi na teren na osnovu prijava radnika ili anonimnih dojava, kojih u ovom slučaju nije bilo.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorat rada do sada nisu imali pritužbe radnika, ali ni poslodavca, kada je reč o fabrici Kajzen Smederevo. Ministarstvo veruje da bi se radnici obratili nadležnom organu, u ovom slučaju Ministarstvu i Inspektoratu, da je bilo nekih neregularnosti i kršenja Zakona o radu“ , navodi se u odgovoru Insajderu na pitanje da li je inspekcija proveravala navode koji su objavljeni prethodnih dana o ovoj fabrici iz Turske.

Na dodatno pitanje Insajdera da li Ministarstvo, ukoliko ne postoje prijave zaposlenih ili poslodavaca, ima ovlašćenje da reaguje na navode iz medija, kratko poručuju:

„Inspektorat za rad izlazi na teren na osnovu prijava radnika ili anoniomnih dojava, kako smo Vam u prethodnom odgovoru naveli“ .

Nakon ovog odgovora Ministarstva, postavlja se pitanje šta se promenilo od vanrednih kontrola Inspektorata nakon pisanja medija u prethodnom periodu.

Tako je na primer, nakon pisanja medija o petnaestominutnom štrajku radnika u južnokorejskoj kompaniji Jura, doneta odluka da Inspektorat Ministarstva za rad sprovede vanrednu kontrolu ove fabrike.

Takođe, i na samom sajtu Ministarstva za rad, u odeljku o Inspektoratu za rad navodi se da se postupak inspekcijskog nadzora može pokrenuti i po službenoj dužnosti ali i po zahtevu stranke.

Međutim, uprkos mogućnosti da pokrene vanredni nadzor i utvrdi da li je bilo nezakonitih otkaza, Ministarstvo za rad odlučilo je da sačeka prijavu.

Podsetimo, juče je sindikat “Sloga” u zvaničnom saopštenju pozvao Vladu Srbije da hitno reaguje i uputi inspekciju u tursku fabriku “Kajzen” u Smederevu, gde je menadžent, kako navode, nezakonito uručio desetak otkaza radnicama koje su stupile u štrajk zahtevajući bolje uslove rada i nadoknade za prekovremeni rad.

U petak je oko tri stotine radnica turske fabrike Kajzen u Smederevu štrajkovalo je zahtevajući isplatu neisplaćenih naknada za prekovremeni rad.

Štrajk je okončan, a dan kasnije je poslodavac isplatio zaostale zarade i prekovremene sate, međutim, sedmoro zaposlenih je dobilo otkaz, odnosno raskinut im je ugovor o radu, prenosi Podunavlje.info.

Kako piše ovaj portal, radnicima je ponuđeno da potpišu sporazumni raskid, uz pretnju krivičnim prijavama zbog toga što su, kako im je navodno objašnjeno u rukovodstvu firme, postavljajući fotografije sa štrajka na Fejsbuk stranicama prekršili odredbe ugovora, jer su „objavili poverljive informacije“ i „službene tajne“.

Onima koji su odbili potpisivanje sporazumnog raskida ugovora rečeno je da razduže opremu i da napuste fabriku, uz najavu krivične prijave, piše ovaj portal.

Slučaj Jura

Pre dve godine je u centru pažnje zbog optužbi da krši prava radnika u Srbiji bila južnokorejska Jura, jedna od kompanija s kojom je Srbija potpisala ugovor o subvencijama. Sindikati su tvrdili da se zaposleni u toj fabrici maltretiraju, da im se ograničava odlazak u toalet, da ih teraju da nose pelene, otpuštaju zbog bolovanja, čak i fizički kažnjavaju.

Nakon inspekcijskog nadzora konstatovano je da „niko od zaposlenih nije prijavio slučajeve zlostavljanja i maltretiranja koji su navedeni u pojedinim medijima, niti su inspektori došli do dokaza koji bi te navode potvrdili”.

Ovo, međutim, nije promenilo sliku o Juri u javnosti jer je, kako se ispostavilo, ova kompanija donirala automobile Inspekciji rada.

Posle višegodišnjeg ćutanja na optužbe u medijima, rukovodstvo Jure je tada pristalo da odgovori na pitanja Insajdera uz dozvolu da posetimo njihovu fabriku u Leskovcu.

(Izvor: Insajder.net)

Comments

comments