Društvo

DOKLE OVO LUDILO IDE: Čovek očistio opasnu deponiju i sada mu preti zatvor?!

Osnivač novosadskog udruženja “Komšija” Svetozar Jovičić osuđen je jer je očistio deponiju pored Beočina, koja je bila opasna za okolinu.

Naime, on je 2004. godine osnovano je neformalno udruženje građana “Komšija” sa zadatkom da brine o deci i prirodi kao i da pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

PROČITAJTE JOŠ: PISMO PREDSEDNIKA OPŠTINA SA KIM JE SKANDAL: PRETE ORUŽJEM SVAKOM KO NE MISLI KAO ONI!

Kako je naveo na blogu akcija “NE BACAJ RECIKLIRAJ” je započeta kao edukativna akcija ali je na zahtev sugrađana prerasla u edukativno sakupljačku akciju. Od nadležnih institucija ishodovana je dozvola za sakupljanje i separaciju reciklabilnog odpada.

– Isti smo preuzimali od pravnih i fizičkih lica ali smo na pozive sugrađana uklanjali divlje deponije. Kako državi para nikada nije dosta, dozvola je vremenski ograničena. Odmah po saznanju da je dozvola istekla, pokrenuli smo proceduru za produženje, ali birokratija je umešala svoje prste.

– Da nam je istekla dozvola, saznali su i “stručnjaci” iz JKP Čistoća, te podnose prijavu inspekciji – navodi Jovičić i dalje dodaje:

– Inspektorka ( korektna ) zatiče pet meteri drva ( sećate se, podelismo ih siromašnim sugrađanima uoči one martovske hladnoće ), deset automobilskih guma ( 150 kg.), dva džambo džaka pet ambalaže ( 40 kg.) i oko tonu staklene ambalaže ( sve prikupljeno u akciji čišćenje priobalja Dunava sa sremske strane i obronaka Fruške gore. Sudkinja nije prihvatila našu odbranu u kojoj smo naveli:

– Postupak obnove dozvole je u toku.

– Zatečeni recikloabilni otpad je na molbu sugrađana uklonjen iz priride jer sataklena ambalaža, iako se tretira kao ne opasan otpad može izazvati požar sa ogromnim posledicama na našu Frušku goru.

PROČITAJTE JOŠ: ARHIMANDRIT ODGOVORIO VUČIĆU: AKO VI NE ŽELITE DA ŽIVITE U ĐAKOVICI, IMA NAS KOJI HOĆEMO

-Može dovesti do ozbiljnih povreda životinja i ljudi.

– Po našim saznanjima a prema zakonu, za skladištenje ne opasnog otpada do dve tone nije potrebna dozvola za skladištenje.

Nakon ove prijave i odluke suda, Jovičić je prvog avgusta dobio opomenu po kojoj na osnovu pravosnažne presude treba da plati 25.000 dinara novčane kazne i 1.000 dinara paušalnih troškova.

Kako je rekao za portal 021.rs, on nema novac da tu kaznu plati.

– Nisam bio u zatvoru 65 godina, sad pod stare dane, ni kriv ni dužan, da idem u zatvor ne mogu. Trenutno razgovaram sa advokatom, pokušavamo da tražimo odgodu ili bar na rate da se plati. Srećom, kada se pročulo da sam dobio kaznu, ljudi su počeli da uplaćuju novac da pomognu, tako da sada imamo više od 10.000 dinara, ali ipak to još nije dovoljno – priča Jovičić.

Od 2004. godine članovi udruženja “Komšija” skupili su na desetine tona otpada. Čistili su, pre Beočina (čiji detalj možete videti na slici iznad) Dunav, uništavali su divlje deponije, a delili su i drva i kućnu tehniku siromašnima. Kako kaže Jovičić, oni planiraju da nastave sa ovim aktivnostima, ali i da se okrenu edukaciji stanovništva kako bi se količina otpada smanjila.

PROČITAJTE JOŠ: KONOBAR SA JEDVA ZAVRŠENOM ŠKOLOM VODI PRIVATIZUACIJU PKB!

(izvor: espreso.rs)

Comments

comments