Politika

Đorđević: Nažalost, poznata lica u Bajdenovoj administraciji

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević komentarisao je kabinet novog američkog predsednika Džozefa Bajdena, navodeći da se uglavnom radi o poznatim licima sa „istorijom lobiranja protiv Srbije“, kao i da će se tek sada videti negativni rezultati pogubne spoljne politike koju je u prethodnim godinama zauzimao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Najvažniju spoljnopolitičku poziciju u administraciji SAD, državnog sekretara, okupiraće Entoni Blinken, desna ruka Klintona prilikom agresije na SRJ 1999. godine. Ovaj čovek je otvoreno radio na promociji nezavisnog Kosova“, rekao je Đorđević.

On je objasnio da je Blinken, uprkos zloj krvi između Bajdena i Trampa, u nedavnom intervjuu pohvalio Vašingtonski sporazum iz septembra 2020. godine:

„To praktično znači da će Bajdenova administracija ovaj štetni dokument koristiti da iz njega probere elemente pomoću kojih može da vrši pritisak na Srbiju. A kao što znamo, problematičnih elemenata u dokumentu je mnogo, jer je Vučić potpisao sve što su mu stavili na papir, od snabdevanja Srbije energentima do pitanja Bliskog Istoka“.

Da će podrška nezavisnom Kosovu biti jedan od evropskih prioriteta administracije vidi se i iz sastava ostatka kabineta, navodi predsednik Oslobođenja. On ukazuje da zamenik državnog sekretara Vendi Šerman, kao i veći broj podsekretara, uključujući i Viktoriju Nuland, na pozicije dolazi direktno iz Olbrajt-Stounbridž grupe, u vlasništvu Medlin Olbrajt.

„Nije dovoljno loše to što se vraćaju demokratski kadrovi prepuni predrasuda o Srbiji, nego nam je i Aleksandar Vučić dodatno pogoršao situaciju, direktno se uključujući u Trampovu kampanju kao jedan od retkih šefova država koji je otvoreno podržao gubitničkog kandidata, samo dva meseca pred izbore“, istakao je Đorđević.

On navodi da smo svedoci da albanski lobisti već održavaju sastanke po Vašingtonu i razgovaraju sa novim članovima kabineta i Kongresa, dok se „naš ambasador Marko Đurić fotografiše za društvene mreže po prestonici SAD“.

„Plašim se da će nova američka administracija, u kombinaciji sa nesposobnošću Vučića i njegovih saučesnika, imati veoma loše posledice po Srbiju u naredne četiri godine. A mi smo na to potpuno nespremni“, upozorio je lider pokreta Oslobođenje.

Comments

comments