Društvo

Ministar Dmitrović o filmu “Otac” i ocu Đorđu: “Film nije život”

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović oglasio se povodom sudbine Đorđa Joksimovića iz Kragujevca kojem je Centar za socijalni rad oduzeo decu i preselio ih u hraniteljski porodicu, kao i o filmu “Otac” koji je inspirisan ovim slučajem. Tim povodom, Dmitrović kaže: “Film često nije život, posebno nije u slučaju Joksimovića.

Dmitrović tvrdi da je razgovarao s direktorom Centra za socijalni rad u Kragujevcu, Vladom Jovanovićem, “i još nekoliko osoba u potpunosti upoznatih s ovim slučajem, uključujući ljude bliske porodici Joksimović, tačnije Đorđu Joksimoviću”.

“Sve što se u ovom slučaju poduzima od strane nadležnih institucija ima za cilj zbrinjavanje dece. Sve je za njihovo dobro.

Slika koja je stvorena u javnosti, i dalje se stvara, kako neko ima zlu nameru da roditeljima iz obesti uzme decu, čak se spominje i usvajanje u inostranstvu, dokaz je potpunog napoznavanja činjenica ili svesnog manipulisanja”, kaže Dmitrović.

On dalje navodi da “filmska umetnost u pravilu slika život ali film, često, nije život”.

“Posebno nije u slučaju Joksimovića. Jedno je predložak, nadgradnja, fikcija, a drugo život sa svim surovostima i tragičnim pojavama koje mogu da se odražavaju na ljude, u ovom slučaju na decu. Slučaj Joksimović je daleko od mozaika koji je o tome složen u javnosti. Ne treba niko nikoga da osuđuje i krivi, činjenice i istine moraju da se poštuju. Koliko god bile teške i neprijatne. Ovde nema krivaca a sve što se čini, čini se zbog dece. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, na čijem sam čelu, aktivno se uključilo u ovaj slučaj i uradićemo sve što možemo, skupa s drugima, da deca Đorđa Joksimovića rastu kao sva druga deca”, poručuje ministar.

Comments

comments