Društvo

DOSIJE “BAUVEZEN”: Dvaput menjali ime, krali iz “Kolubare”, direktor pred sudom!

Juče smo objavili tekst o poprilično sumnjivoj kompaniji “Bauvezen” iz Lazarevca, koja je pobedila na konkursu za izgradnju autobuske stanice u bloku 42 na Novom Beogradu, kao i žičare na Kalemengdanu.

Tog teksta možete da se podsetite na linku ispod:

MALI POSLOVE DAO FIRMI SA CRNE LISTE KOJA DUGUJE 102 MILIONA ZA POREZ

Danas donosimo nastavak priče o ovom preduzeću koje je toliko uspešno da čak nema ni – zvanični web sajt!

Firma „Bauvezen“ (Bauwesen), koju su uprkos višegodišnjoj lošoj reputaciji beogradske vlasti izabrale da gradi autobusku stanicu na Novom Beogradu i pasarelu od Kalemegdana do Savskog keja, jedna je od firmi preko kojih je pre deset godina iz rudarskog basena „Kolubara“ navodno izvučeno oko milijardu dinara, a koja je u međuvremenu više puta promenila ime i vlasnika.

Ova firma osnovana je u junu 2007. godine kao „Laz krivaja“ iz Lazarevca da bi tri meseca kasnije promenila ime u „No 2 Joker“ i dobila novu adresu u Ulici Diše Đurđevića 13, u Vreocima. Tada su promenjeni osnivač i direktor preduzeća, tako da je umesto Zorana Kuzmanovića kao novi osnivač i direktor u APR-u unet Dejan Živanović. U martu 2010. godine Živanović menja ime firme u „Bauvezen“.

Dejan Živanović je od 1994. do 2012. u APR-u bio registrovan kao vlasnik Samostalne ugostiteljske radnje „Noćni bar“ na istoj adresi. Delatnost radnje bila je pripremanje i posluživanje pića.

Krajem 2011. godine Živanović je uhapšen pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su u saradnji sa direktorima RB „Kolubara“ (na slici) oštetili ovaj ogranak EPS-a za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije.

Tri godine nakon hapšenja zbog sumnji na malverzacije u „Kolubari“, Živanović u januaru 2014. svojinski napušta „Bauvezen“. Ova firma postaje vlasništvo Borivoja Trifunovića, koji je registrovan u APR-u i kao preduzetnik jer poseduje servis za popravku gorionika i puromata (mašina za pranje pod visokim pritiskom).

Živanović je u maju prošle godine namerio da se okuša u hotelijerstvu pa je, prema podacima APR-a, osnovao preduzeće „All joy investments“ sa šifrom delatnosti „hoteli i sličan smeštaj“ na Voždovcu i osnovnim kapitalom od hiljadu dinara. Umesto finansijskog izveštaja APR-u je dostavio izjavu o neaktivnosti firme.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora RB „Kolubara“ Dragana Tomića (tada funkcionera Demokratske stranke Srbije) i još 27 osoba zbog malverzacija i zloupotrebe službenog položaja od 2007. do 2009. godine, među kojima su i vlasnici četiri preduzeća, od kojih je jedno „No 2 Joker“ danas poznato kao „Bauvezen“. Suđenje je počelo u junu prošle godine.

TIGAR – RASPODELA PLENA I STRAH 1500 PORODICA DA NE OSTANU BEZ POSLA

Tužilaštvo ih tereti da su oštetili rudarski basen za više od milijardu dinara u roku od tri godine. Pored Tomića, optuženo je i 11 rukovodilaca „Kolubare“ i njenih zavisnih preduzeća, ali i vlasnici privatnih firmi koje su svoju mehanizaciju „Kolubari“ davali u zakup.

Firma „Bauvezen“ nalazi se na listi najvećih poreskih dužnika. U toku prošle godine Poreska uprava u Lazarevcu joj je popisala pokretnu imovinu – preko 100 mašina i vozila, zbog poreskog duga od preko 100 miliona dinara.

DIREKTOR FIRME PODPREDSEDNIKA SKUPŠTINE JE – KRADLJIVAC AUTOMOBILA!

„Bauvezen“ je i na crnoj listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a zbog nepoštovanja ugovorenih rokova i obaveza nezadovoljni klijenti su joj pre tri godine dodelili i negativnu referencu registrovanu na portalu javnih nabavki.

Uprkos svim lošim referencama, firma „Bauvezen“ sa državom posluje neometano. Od 2015. godine na portalu javnih nabavki je registrovano bar 12 postupaka javnih nabavki velike vrednosti u kojima je ovo preduzeće pobedilo.

Na internetu nije moguće pronaći zvaničan sajt firme „Bauvezen“.

(izvor: pištaljka.rs, Biljana Živančević)

Comments

comments