Društvo

Druga pljačka za dve godine: Od 1. jula i zvanično poskupljuju putarine

Sa prvim danom jula u Srbiji na snagu stupa i novi cenovnik putarina – Vlada je donela konačnu odluku da, na predlog “Puteva Srbije”, putarine poskupe za 12 odsto. V.d. direktora tog Javnog preduzeća, Zoran Drobnjak kaže da će te dodatne dve milijarde dinara uložiti u održavanje puteva.

Takav potez, deo opozicije oštro kritikuje rečima da je “neopravdan”, a od vlasti zahtevaju da ne nameću nove namete građanima.

PROČITAJTE JOŠ: U MEDICINSKOJ ŠKOLI UMESTO LEKARA POSAO DOBIO – VETERINAR!

Drugi put za dve godine, putarina u Srbiji poskupljuje. Prvi čovek “Puteva Srbije” je predložio, a Vlada predlog prihvatila – cena korišćenja puteva biće veća za 12 odsto. Zoran Drobnjak kaže: veće cene su neophodne, da bi se putevi bolje održavali.

Loading…

“Uradićemo deonice koje su loše, mi imamo plan, ne samo za dve milijarde, već za 20 milijardi. Ako ocenimo naše puteve na skali od jedan do deset za srpske puteve bih dao ocenu 6,5 ili sedam, ali smo sa tom ocenom prošli ispit”, rekao je Drobnjak.

Kada poslanici Skupštine Srbije daju zeleno svetlo – što vlast očekuje da se dogodi do prvog dana jula, novi cenovnik ide na naplatne rampe i vozače će od tog momenta putarina od Beograda do Novog sada koštati umesto dosadašnjih 210 – 235 dinara.

Za deonicu od srpske prestonice do Subotice platiće umesto 560 – 627 dinara, a od Beograda do Niša – oko 900 umesto dosadašnjih 800. Poskupljenja putarina slede i za deonice Beograd – Preševo i to za oko 100 dinara, a za korišćenje autoputa do Dimitrovgrada biće potrebno oko 120 dinara više, jer će putarina sa 990 poskupeti na oko 1.100 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) GORI I OD VUČIĆA: GRADONAČELNIK NAPRAVIO IZLOŽBU I FILM KOJIMA VELIČA SAM SEBE!

Takva vest građane nije obradovala.

“Pljačka. Pljačka, pa sve uzimaju, sve će da poskupi, pa i gorivo je poskupelo niko ne ne buni. Sve. Sve uzimaju”, “S obzirom na to kakvog su kvaliteta putevi – mislim da je to previše…”, “Katastrofa. Užas. Sve poskupljuje. Razočaran sam. Ali napravili su 20 kilometara autoputa, pa to mora da se sada naplati…”, kažu građani.

Potez vlast kritikuje i opozicija. Pokret “Dveri” i Stranka slobode i pravde, Dragana Đilasa jednoglasno poručuju da je povećanje cena – “neopravdano”, a da je kvalitet puteva nepromenjen od poslednjeg poskupljenja putarina 2017. godine.

“Nedopustivo je da cena putarine kroz Srbiju u jednom smeru bude veća od cene vinjete za neograničeno desetodnevno korišćenje autoputeva kroz Mađarsku ili Austriju”, naveli su oni.

A šta kaže struka?

“Hrvatska ima skoro 1.300 km autoputeva, a Srbija 700 km, Srbija ima sedam miliona stanovnika, a Hrvatska 3,8, dakle, neka disproporcija postoji, kasnimo jer je skupa gradnja. Ako su u ova povećanja u funkciji toga da razvijemo putnu mrežu – onda podržavam”, rekao je profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

Vlast, ipak, poručuje da Srbija u odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarina, ima najniže cene. Imaju i očekivanja: da se u budžet slije dodatni novac, a građane uveravaju da će taj novac uložiti u održavanje, ali i razvoj putne mreže.

PROČITAJTE JOŠ: NADLEŽNI TVRDE DA SE KOSINA NA KORIDORU 10 NE OBRUŠAVA, VEĆ DA SAMO TAKO IZGLEDA?!

(izvor: N1)

Comments

comments