Politika

DS omladina uputila pismo Tanji Fajon

Omladina Demokratske stranke uputila je pismo poslanici Evropskog parlamenta Tanji Fajon u kojem je upozorila na “nastavak urušavanja institucija u Srbiji” i na pretnju eskalacije “novonastale” atmosfere u društvu, koju je, kako se navodi, stvorila Srpska napredna stranka.

Omladina demokrata je u pismu navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “još jednom suspendovao ulogu parlamenta tako što je, u nedelju, 3. maja na televiziji Pink, mimo svake procedure i mimo odluke skupštine, proglasio da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja”.

“Tim potezom je jasno pokazao da će nastaviti sa svojim autokratskim modelom vlasti, i da Skupština Srbije za njega ne predstavlja najviše predstavničko telo iz kog proizilazi volja građana, već sredstvo za legitimizaciju sopstvene volje i sopstvenih odluka”, stoji u pismu.

Ocenjuje se da je pritisak na nezavisne novinare u Srbiji “kulminirao početkom maja, kada je novinarki koja je prethodno bila hapšena zbog jednog teksta, probušena guma na automobilu”.

Demokratska omladina je upozorila i na “svakodnevne akcije narodnih poslanika vladajuće partije i neidentifikovanih maskiranih osoba, koji sa krovova zgrada gradova širom Srbije, emituju sa razglasa pogrdne slogane na račun jednog od lidera opozicije i pale pirotehniku”.

“Sve to se odvija uz asistenciju policije koja ne reaguje na pozive građana. Zbog svega navedenog, veoma smo zabrinuti za bezbednost građana, jer je ovo pokazatelj da se otišlo korak dalje u zarobljavanju države”, naveli su u pismu predsedavajućoj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Srbija.

Comments

comments