Politika

NDMBGD: Nove mere GSP-a izgovor za iživljavanje!

Izvor: BETA

Inicijativa Ne davimo Beograd optužila je gradske vlasti Beograda da novim merama gradskog pravoza pokušava da uvede drakonske mere i papreno naplaćivanje karata za prevoz na teret najsiromašnijih građana.

“Ako pogledamo šta se krije iza ove mere, videćemo da gradska vlast zapravo pokušava da ‘utera’ naplatu za javni prevoz, koristeći pandemiju. Dakle, svako ko je privremeno angažovan na nekom poslu ili silom prilika radi na crno, prinudjen je da plaća skuplje jednodnevne ili višednevne karte, umesto jednokratne karte od 89 dinara koja traje 90 minuta”, navela je Inicijativa.

Inicijativa je dodala da je prevoz potrebno obezbediti svima kojima je potreban za egzistenciju, jer je nepravedno davati prednost onima koji imaju više novca da plate skuplje karte.

“Rešavanje problema naplate javnog gradskog prevoza ne sme se prevaljivati na kičmu siromašnih i obespravljenih, a posebno ako se ima u vidu da Beograd ima cenu godišnje karte poput Praga ili Beča, sa čijim se sistemima prevoza Beograd ne može porediti ni po kvalitetu ni po tačnosti, dok je životni standard Beogradjana mnogo niži”, dodaje se u saopštenju.

Ta organizacija je apelovala da se omogući gradjanima da stignu do posla kako bi prehranili sebe i svoje porodice.

“Inicijativa još jednom poziva grad Beograd i da usvoji predloge biciklističkih udruženja i gradjanima omogući da se bezbedno kreću biciklom, jer javni provoz očigledno neće moći uskoro da proradi u punom kapacitetu”, smatra Inicijativa Ne davimo Beograd.

 

Comments

comments