DruštvoKorona

Epidemiolog Đurić: Države izdale građane jer su bile nesposobne da se pripreme za pandemiju

Epidemiolog Predrag Đurić izjavio je da je aktuelna pandemija zarazne bolesti kovid-19 pokazala da su države izdale svoje građane, jer su bile nesposobne da se pripreme za pandemiju, iako se takva mogućnost nagoveštavala u protekle najmanje dve decenije.

“Šta smo naučili? Da nas je država kao tvorevina izdala. Bilo da je u pitanju Kina, Italija, Španija, Francuska, Velika Britanija, SAD ili Srbija – država se pokazala prvo kao nesposobna da se pripremi za pandemiju, a već dve decenije se trubilo na sva zvona da samo što nije, a zatim je, kao kompenzacijom za svoju nesposobnost, odgovorila radikalnim merama upravo protiv onih koje se obavezala da štiti”, rekao je Đurić za portal Storiteler.

Ocenio je da je to uradjeno smišljeno, kako bi se skrenula pažnja sa decenija “unazadjivanja i ponižavanja” zdravstva.

“Krivica se svaljuje na ‘neodgovorne’ gradjane, s ponosom se ističe koliko je kazni za bežanje iz ‘pritvora’ izrečeno, koliko je godina novog zatvora ekspresno presudjeno, gradjani se lišavaju slobode, naravno, ‘za njihovo dobro’, a da o tome nisu ništa pitani. Sa simpatijama se gleda na gradonačelnike koji se izdiru na svoje gradjane jer su promolili noseve iz svojih tamnica, umesto da se stide što su dozvolili da im bolnice nemaju dovoljno postelja i respiratora, da zdravstveni radnici nemaju zaštitnu opremu”, naveo je Djurić.

Dodao je da bi voleo da kada pandemija prodje najvažnije lekcije budu da dok god država bude služila onima koji imaju i previše, neće biti dobrog zdravstva za većinu stanovništva, zatim da je dobro zdravstvo skupo, ali da uz prosvetu – u svakom društvu mora da bude prioritet i da ga svaki dan tretiramo kao da će sutra izbiti nova pandemija, još gora od prethodne.

“Da ulažemo u zdravstvene radnike i onda kada nam naizgled ne trebaju, a ne da ih se setimo i tapšemo im samo onda kada nas više niko osim njih ne može spasiti”, poručio je Djurić.

Dodao je da su i u Srbiji su ljudi mirno gledali kako se “na svakom ćošku” gradi neka crkva ili tržni centar, a sada smo u problemu što bolnice nemaju dovoljno kapaciteta i uslova za lečenje.

Predrag Djurić je prvi doktor medicinskih nauka u oblasti javnog zdravlja na Univerzitetu u Novom Sadu, a trenutno rukovodi projektom Evropske unije koji ima za cilj da pomogne jačanje sistema javnog zdravlja u Ukrajini.

 

Izvor: Beta

 

Comments

comments