Svet

EU saopštila da ne priznaje rezultate izbora!

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i nemačka kancelarka Angela Merkel saopštili su, nakon vanrednog samita EU da ta unija ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji te da slede sankcije zvaničnicima te zemlje.

Potvrdjujući da je EU uz narod Belorusije, Mišel je dodao da će EU “uskoro” uvesti sankcije protiv “znatnog” broja zvaničnika režima beloruskog vođe Aleksandra Lukašenka.

Od predsedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko po šesti put osvojio mandat traju protesti, a veliki broj demonstranata je uhapšen.

EU je “na strani” naroda Belorusije, izjavio je novinarima Mišel posle video-samita i da EU zahteva da odmah budu oslobodjeni pritvoreni.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru je napisala posle samita da je Evropski savet poslao “tri snažne poruke”: “Mi podržavamo Beloruse koji žele osnovne slobode i demokratiju. Mi ćemo sankcionisati sve odgovorne za nasilje, represiju i lažiranje izbornih rezultata. Mi ćemo podržati mirnu demokratsku tranziciju u Belorusiji”.

Lukašenko je danas naložio vladi da spreči nemire u zemlji i pojača kontrolu granice, dok 11. dan zaredom traju protesti opozicije koja osporava rezultate predsedničkih izbora.

“U Minsku ne sme biti više nikakvih nereda. Ljudi su umorni i traže mir i tišinu”, rekao je Lukašenko posle sastanka Saveta bezbednosti, javlja državna agencija Belta.

On je naložio “pojačanu zaštitu duž cele granice u cilju sprečavanja ulaska pristalica, oružja, municije i novca iz drugih zemalja u Belorusiju i finansiranja nereda”.

Podsećamo da Evropska unija nije reagovala na rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji održanih u junu ove godine nakon kojih su takođe usledeli protesti i neredi na ulicama Beograda.

Comments

comments