Društvo

Firma vođe navijača Zvezde dobila posao od EPS-a

Građevinska firma Ultra kop iza koje, prema istraživanju Insajdera, stoji jedan od vođa navijača Crvene Zvezde Marko Vučković, ponovo je angažovana na poslu za Elektroprivredu Srbije. Ovoga puta firma Ultra Kop je posao vredan više od 840.000 evra dobila zajedno s Elektroizgradnjom, firmom u vlasništvu Grada Beograda. Ovo je zanimljivo i tim pre što je dosad Ultra kop na poslovima za državu uglavnom bio angažovan kao podizvođač dok se na ovom tenderu pojavio kao jedan od izvođača unutar konzorcijuma.

Jedno od najvećih državnih javnih preduzeća – EPS raspisalo je javnu nabavku za izvođenje radova na rekonstrukciji dela elektromreže u Beogradu početkom avgusta ove godine, a procenjena vrednost ovog posla bila je 100.000.000 dinara, odnosno skoro 850.000 evra.

PROČITAJTE JOŠ: LUČANI POSTAVILI NESLAVAN REKORD: 200 SUMNJIVIH AUTOMOBILA NA 16 HILJADA BIRAČA

Za ovaj posao, sudeći po objavljenoj dokumentaciji, stigla je samo jedna, zajednička ponuda dve firme – jedne u vlasništvu Beograda, nekadašnje EPS-ove firme Elektroizgradnja Beograd i firme Ultra kop iz Beograda. Cena koju je konzorcijum ponudio bila je tek oko 20.000 dinara, odnosno 170 evra, niža od procenjene.

Ovaj konzorcijum uveo je u ovaj posao i dva podizvođača, a kako se može videti iz dostupnih podataka, od ukupne ugovorene cene Ultra kop je zaradio četvrtinu, odnosno nešto više od 210.000 evra.

Na ovaj način, Ultra kop, iako relativno nova firma u oblasti građevinarstva, dobila je još jedan vredan posao od države. Zanimljivo je, međutim, da je Ultra kop dosad za EPS uglavnom bio angažovan kao podizvođač dok se u ovom poslu našao kao izvođač radova, ali zajedno sa firmom koja postoji više od pola veka, i koja je prethodno bila u vlasništvu EPS-a, a sada je u vlasništvu Grada .

Na pitanja novinara redakcije Insajder koje kvalifikacije Ultra kop-a je firma Elektroizgradnja Beograd uzimala u obzir prilikom izbora firme s kojom će nastupiti na ovom tenderu odgovor za sada nismo dobili.

Firma Ultra kop, registrovana za građevinske radove, osnovana je sredinom 2015. i od tada se nalazi na adresi stadiona Crvena zvezda i poslovne zgrade u okviru stadiona u Ljutice Bogdana 1.

Kompanija ima tri vlasnika. Dvadeset odsto vlasništva ima Milica Knežević, a po 40 odsto Svetlana Lakić i Aleksandra Vučković. Pre Aleksandre Vučković, sve do oktobra 2016, suvlasnik je bio Marko Vučković, jedan od glavnih vođa navijača Crvene zvezde.

Da ima veze s ovom firmom, Marko Vučković je potvrdio u izjavi za Kurir prošle godine, kada je ovaj tabloid bio u svojevrsnom ratu protiv vlasti, pa između ostalog i istraživanja Insajdera tek tada prenosi.

Pored Vučkovića tada se oglasila i firma Ultra kop iz koje su tvrdili da je Vučković samo zaposlen u ovoj firmi kao i da “poslove dobijaju samo na osnovu kvaliteta”.

“Firma Ultra kop postoji već dve i po godine i bavi se delatnošću izvođenja građevinskih radova. U tom periodu obavljali smo brojne poslove iz okvira naše delatnosti. Firma raspolaže sa svom potrebnom mehanizacijom i zapošljava 23 stalno zaposlena radnika različitih profila. Ultra kop je sve svoje poslovanje obavljao kao podizvođač radova, koga su angažovale privatne kompanije koje su bile izvođači, odnosno nosioci poslova. Marko Vučković je apsolutno i jedino samo jedan od zaposlenih u našoj firmi. Naša kompanija isključivo dobija poslove na osnovu kvaliteta i brzine izvedenih radova, a ne na osnovu bilo kakvih političkih, vojnih, sudskih i ostalih veza“, napisala je tada firma Ultra kop.

Vučkoviću ukinuta osuđujuću presuda

Podsetimo, Marko Vučković, zvani Mare ili Komandant je vođa podgrupe Delija – Ultra bojs. Istraživanje Insajdera je pokazalo daje policija protiv vođa navijačkih grupa, među kojima je I Vučković, podnosila krivične prijave ali one uglavnom ili nisu procesuirane ili su postupci trajali godinama. Upravo se to desilo u jedinom postupku koji je pokrenut protiv Marka Vučkovića za nanošenje teških telesnih povreda komšinici Savi Milićević.

Incident se dogodio u oktobru 2008. u naselju Senjak kada mu je, prema krivičnoj prijavi Policije, Sava Milićević prišla i rekla da više ne prodaje drogu jer će u protivnom pozvati policiju. Vučković je, prema prijavi, napao ženu udarajući je rukama i nogama i tom prilikom joj naneo teške telesne povrede.

Posle dva suđenja, 2014. Vučković je prvostepenom presudom osuđen na sedam meseci zatvora, ali je ovu presudu u martu 2015. godine Viši sud preinačio u oslobađajuću. On je oslobođen optužbi za teške telesne povrede zbog nedostatka dokaza.

“Nema dovoljno dokaza kojim bi se potvrdili navodi optužnog akta da je teško telesno povredio Savu Milićević, a prvostepeni sud je svoju osuđujuću presudu bazirao samo na iskazu oštećene” , naveo je, između ostalog, Sud obrazlažući ukidanje osuđujuće presude Vučkoviću.

Od 2015. do danas Ultra kop uvećao dobit čak tri puta

Ultra kop od osnivanja svake godine ostvaruje sve veću dobit.

Kako je ranije pisao Insajder, kompanija Ultra kop je tokom 2015, za samo pet meseci postojanja, ostvarila prihod od 31,5 miliona dinara i dobit od 2,7 miliona. U 2016. godini Ultra Kop je imao četvorostruko veće prihode kao i povećanje profita na 7, 1 milion dinara.

I prošlu godinu završio je sa još većim prihodom i profitom. Firma je imala prihod veći od 120 miliona dinara dok je dobit bila skoro 8,5 miliona dinara.

Posao koji je ova firma u oktobru dobila od EPS-a nije jedini posao za državu u ovoj godini. Samo tokom 2018, prema dostupnim podacima, Ultra kop je radio i na izgradnji kablovske mreže za trafo stanice u Kruševcu ali kao podizvođač. Ceo posao dobila je grupa ponuđača među kojima je privatna firma Elektromontaža iz Kraljeva u većinskom vlasništvu Nenada Kovača poznatijeg kao Neša Roming. U grupi ponuđača za ovaj posao je bila I Elektroizgradnja u vlasništu Grada Beograda, kao i firma Elektroistok – izgradnja, koja je u vlasništvu EMS-a, odnosno Republike Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: DARKO GLIŠIĆ MALTRETIRA I UCENJUJE RADNIKE KRUŠIKA?!

Sam Ultra kop je na ovom poslu zaradio 10 odsto vrednosti ukupne ugovorene cene što iznosi 35.486.695 dinara, odnosno više od 300.000 evra.

Podsetimo, kako je prošle godine otkrio Insajder, Ultra kop je kao tek osnovana kompanija sa šest zaposlenih, u konzorcijumu s ostalim firmama radila za EPS na projektima vrednim više od 150 miliona dinara.

Tako je samo osam meseci od osnivanja Ultra kop kao deo konzorcijuma, uz još dve firme, pobedio na tenderu Aerodroma Nikola Tesla za radove na gradnji ograde perimetra, ukupne vrednosti 41,8 miliona dinara.

Mesec dana kasnije, konzorcijum predvođen kompanijom Južna Bačka uvodi Ultra kop kao podizvođača i u posao na gradnji mreže na području ogranaka elektrodistribucija Zrenjanin i Pančevo.

Južna Bačka je u javnosti postala poznata po tome što je, prema pisanju BIRN-a, od Elektroprivrede Srbije na tenderu dobila posao ispumpavanja kopa u Rudarskom basenu Kolubara, bez dovoljno iskustva, zbog čega je uvećana i cena ovog posla.

Vlasnik Južne Bačke je Dragoljub Zbiljić, koji je pred Osnovnim tužilaštvom u Kragujevcu u martu 2014. optužen za utaju poreza, dok se u Novom Sadu zbog istih optužbi protiv njega vodi istraga.

Na pitanje novinara Insajdera na osnovu čega je Južna Bačka za posao u EPS-u kao podizvođača angažovala građevinsku firmu Ultra kop, koja je u tom trenutku postojala manje od godinu dana i imala šest zaposlenih, dobili smo odgovor da „nemaju komentar“.

Sa druge strane, odgovori na pitanja novinara Insajdera stigli su od EPS-a koji tvrdi da Ultra kop, koja prema finansijskom izveštaju za 2015. ima samo šest zaposlenih, ispunjava sve kapacitete za ugovoreni posao.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) NOVA NAREĐENJA SNS BOTOVIMA OD KOJIH JE I NAS SRAMOTA!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments