Politika

Potpisan ugovor za autoput BG – Sarajevo, KILOMETAR će koštati 3,2 MILIONA EVRA?!

Beograd — Sa turskom kompanijom “Tašjapi” potpisan je komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dela auto-puta Beograd-Sarajevo u vrednosti od 250 miliona evra.

Strateški dokument su potpisali potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i predsednik turske kompanije “Tašjapi” Emrualh Turanli.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) NOVA NAREĐENJA SNS BOTOVIMA OD KOJIH JE I NAS SRAMOTA!

Mihajlovićeva je rekla da se sledeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020. godine izgradnja autoputa.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača – Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost deonice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Vrednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju deonica autoputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona evra, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača – Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za deonicu Požega-Kotroman.

Ukoliko uzmemo u obzir da su ove dve deonice dugačke ukupno 77 kilometara (kod Rače 17 km, a kod Požege 60 km) i da je ukupna vrednost 250 miliona evra, lako dobijemo i cenu jednog kilometra; kada 250 podelite sa 77 dobijate – 3,25 MILIONA EVRA! 

Ministarka je novinarima u Vladi Srbije rekla da Turska i Srbija imaju dobre ekonomske i bilateralne odnose i da je zajednički interes obe zemlje da se razvijaju, pre svega, u cilju stabilnosti regiona. Kako je navela, dobri odnosi između dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdgoana rezultirali su različitim projektima i sporazumima.

PROČITAJTE JOŠ: DARKO GLIŠIĆ UCENJUJE I MALTRETIRA RADNIKE KRUŠIKA?!

Mihajlovićeva je ukazala da trgovinski odnosi Srbije i Turske beleže značajan rast i da je obim trgovine iznosio u 2017.godini blizu milijardu evra, što je četiri puta više nego 2009.

Potpredsednica Vlade Srbije i resorna ministarka kaže da je za prvih deset meseci ove godine razmena iznosila 850 miliona evra i da je plan da se ona poveća na preko dve milijarde evra.

PROČITAJTE JOŠ: LUČANI POSTAVILI NESLAVAN REKORD: 200 SUMNJIVIH AUTOMOBILA NA 16 HILJADA BIRAČA!

(izvor: B92.net, gerila.rs)

Comments

comments