Društvo

“Fly-fly” je varao putnike, a Mali, Mihajlović i Čadež su ih hvalili na sva usta!

Sezona godišnjih odmora počinje, ali ni ove godine ne može bez prevarenih putnika. Ovoga puta deblji kraj su izvukli svi oni koji su kupili avio karte ili uplatili aranžmane preko agencije Flaj flaj travel (Fly Fly travel).

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): UPOZNAJTE DUŠICU, SNS-OVKU KOJA NE ZNA MNOŽINU I PADEŽE, A DRŽI GOVORE U SKUPŠTINI!

Problemi sa realizacijom putovanja nastali su krajem maja, a odmah posle prvih žalbi putnika, agencija je zatvorila poslovnice. Iz Flaj flaja nisu odgovorili na poziv da govore za N1. Putnici pitaju – kako da nadoknade štetu?

Da nema greške ako u svet polete baš sa Flaj flajem, putnicima su garantovali razni državni funkcioneri.

Promoteri agencije bili su od predsednika Privredne komore Srbije, preko potpredsednice srpske Vlade do gradonačelnika Beograda.

“Privatnici u našem gradu imaju svoju šansu i imaju mogućnost da ostvare svoju viziju i Fly fly je u ovom trenutku potvrda za to”, izjavio je Siniša Mali u septembru 2017.

Od tog trenutka prošlo je više od pola godine, a od vizije Flaj flaj travela ostali su računi u blokadi i prevareni putnici.

Na poslovnice je stavljen katanac, pa prostorije zvrje prazne. Na sajtu agencije se navodi da neće raditi nekoliko dana “iz tehničkih razloga”.

Da putnici ostaju bez plaćenih letova još pre mesec dana upozorila je Nacionalna asocijacija turističkih agencija.

U Juti podsećaju da je i pre 2018. poslovanje Flaj flaja bilo sumnjivo, pa zato agenciju nisu primili u asocijaciju.

“Pre svega zbog transparentnosti poslovanja, načina finansiranja, toliki broj zaposlenih, imali smo informacija da još u to vreme se plate ne isplaćuju na vreme da postoje određena dugovanja prema dobavljačima. S druge strane, jedan predimenzionirani način predstavljanja firme na tržištu, a opet saznanja čime se bave i na koji način to rade nam nije davalo jasnu sliku o tome se firma finansira”, kaže Aleksandar Seničić iz Jute.

PROČITAJTE JOŠ: MUP KOČI ISTRAGU O BAJATOVIĆEVIM MALVERZACIJAMA!

Turistička inspekcija nije reagovala zbog – zakona

Za finansijski sunovrat Flaj flaja znali su i u turističkoj inspekciji. I pored toga što su računi agencije od aprila bili u blokadi, inspektori je nisu zatvorili. Tvrde – nisu imali zakonski osnov. Što znači da po Zakonu o turizmu u Srbiji agencija može da prodaje aranžmane i kada nije solventna.

“Ovako kako ste vi rekli, da. On može da bude u blokadi, ali da nalazi druge načine da realizuje neke svoje ugovorne obaveze, o tome govorim. Ako je do sad realizovao putovanja, nemamo načina”, kaže Vera Božić Trefalt, pomoćnica ministra turizma.

A način da inspektori zatvore Flaj flaj je da se inspekciji javi prevareni putnik, što se navodno dogodilo tek 5. juna, kada se agencija već zatvorila sama.

Da stvar po putnike bude gora, Zakon o turizmu ne štiti one koji su kupili avio karte, a ostali bez leta. Jer, akt pod turističkim putovanjem podrazumeva samo ono kada agencija putniku pruži – dve ili više usluga. Što znači da se u osiguravajućoj kući agencije mogu namiriti samo oni koji su uplatili aranžmane.

“Ovi drugi putnici koji su znači samo kupili avionske karte, znači oni, nažalost, moraju sudskim putem da se obeštete. A zašto je to tako? Iz prostog razloga zato što to nije u okviru organizacije turističke agencije, nego je to da kažem – kupac – prodavac”, navodi Vera Božić Trefalt, pomoćnica ministra.

A kako ubuduće izbeći prevaru? U turističkoj inspekciji savetuju – pre uplate putovanja, trk na sajt Agencije za privredne registre, gde putnik može videti postoji li agencija uopšte ili na sajt Narodne banke Srbije gde su podaci da li je u blokadi.

PROČITAJTE JOŠ: DA LI SRBIJI PRETI TOTALNI KOLAPS? ODLAZE LEKARI, VOZAČI, NESTAJE STRUJE I VODE…

(izvor: N1)

Comments

comments