Politika

(FOTO): Da li je ovo “TOP 10” NAJBAHATIJIH funkcionera u Srbiji?!

Basnoslovne plate, zapošljavanje bračnih partnera, rođaka i prijatelja, pronevere novca, seksualno uznemiravanje, maltretiranje zaposlenih… Sve su to radili, a rade i dalje, pojedinci među kojima su i političari, ali i direktori škola, preduzeća, jer verovatno misle da sankcije za takvo ponašanje nema.

Biće da su neki od njih i u pravu, jer da nisu, ne bi im padalo napamet da, recimo, svojim sekretaricama šalju lascivne i bezobrazne poruke, da svojim muževima i ženama dodeljuju plate mimo propisa, da godinama budu neuspešni u poslu, ali da su i dalje rukovodioci, da mobinguju radnike, i da im se gleda kroz prste…

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) BRUTALNO IŽIVLJAVANJE: PIJANI SINOVI BAHATIH SNS-OVACA PRETUKLI MLADIĆA!

Ono što je najgore od svega, jeste da onaj ko bi trebalo da postavi granice i kaže šta je dobro i poželjno ponašanje, a šta nikako ne može da prođe, a to su pre svega institucije ove države, ili ne reaguju ili su im reakcije često mlake.

Pošto je, nažalost, tako kako je, građani Srbije će se još dugo gledati razne bahatluke lokalnih šerifa, političara, profesora u školama i na fakultetima, direktora naravno državnih firmi, ali i pojedinih sitnih službenika koji, svi smo svedoci, najčešće imaju “zaleđinu” koju im prave, u znak zahvalnosti za partijski rad i angažman, stranke na vlasti.

Milica Marčeta Kaninski

Poslednji slučaj u predugom nizu kojim se ovih dana bavi javnost je direktorka Instituta za nuklearne nauke “Vinča” Milica Marčeta Kaninski. Ona je u ovoj instituciji sprovela je novu sistematizaciju pa je nekoliko radnih mesta koje je ukinula, spojila u jedno i dodelila ga svom suprugu koji je za to “počašćen” i platom uvećanom za čak 100.000 dinara. Veće plate dobili su i brat i sestra njenog supruga koji takođe rade u Institutu, ali i drugi administrativni radnici, samo ne i naučnici čije su plate niže od plata službenika?!.

PROČITAJTE JOŠ: NA PROTESTU VIŠE OD 20 HILJADA UČESNIKA, NASTAVAK IDUĆE SUBOTE!

Siniša Jasnić

Kako je “Blic” pisao, prvi čovek srpskog univerzitetskog sporta Siniša Jasnić, za nepunih godinu dana potrošio je skoro dva miliona evra državnih para izdvojenih za pripremu evropskih studentskih igara u Beogradu, a da ni cent nije dao za ovaj projekat. On je u međuvremenu smenjen i uhapšen i to, kako je naveo MUP, zbog postojanja sumnje da je proneverio novac Univerzijade i time organizaciju oštetio za više od 13 miliona dinara, i to tako što je, praktično, raspolagao njime kako je želeo, za svoje potrebe, bez pravdanja troškova.

Milutin Jeličić Jutka

U javnosti je odjeknula informacija da je predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, seksualno uznemiravao žene zaposlene u opštinskoj upravi ovog grada, a sve se dogodilo jer ga je jedna od njih prijavila. Samo na njen broj telefona Jutka je poslao čak 15.000 poruka, zbog čega ga je na kraju prijavila policiji, pa je zaradila i raznorazne pretnje, dok je Jutka tvrdio da ima “leđa”, i da mu ne može ništa. Izgleda je on ipak u pravu jer, od kada je priča izašla u javnost sredinom godine, pa sve do danas, zaista se ništa nije ni dogodilo. Naprotiv, on je čak od svojih opštinskih “pajtaša” povodom Preobraženja, inače praznika ove opštine, dobio najviše priznanje Zlatni grb Brusa.

Nebojša Arsenijević

Sada već bivši rektor kragujevačkog Univerziteta Nebojša Arsenijević smenjen je pre izvesnog vremena, a “na teret” mu se stavlja nepotizam, bahatost, ignorisanje Agencija za borbu protiv korupcije koja je dva puta donosila preporuku da je u sukobu interesa. Osim toga, njega su i kolege, što nije bila nepoznanica ni Ministarstvu prosvete, optuživale da je omogućio da njegov sin upiše doktorske studije a da nije položio sve ispite, niti je završio fakultet, zatim da je zaposlio desetak rođaka i prijatelja na Univerzitetu, ali i da je omogućavao da ljudi bez potrebnih kvalifikacija rade poslove koje inače nikako ne bi mogli. Tako su laboranti imali mogućnost da zahvaljujući njemu rade i kao profesori. Sam je odlučivao i smišljao kriterijume ko će kada i kako da napreduje, a pretnje, psovke i omalovažavanja bila su uobičajena komunikacija za Arsenijevića. O svemu ovome “Blic” je naširoko pisao, ali i dokumentovao fotografijama, video i audio snimcima.

Blagoje Spaskovski

Nema ko nije čuo za direktora RTB “Bor” Blagoja Spaskovskog koji je, osim po bahatom i bezobraznom ponašanju, upamćen i po tome što je promenio nekoliko stranaka, što je bio “u dilu” sa svakom vlašću, što je godinama na direktorskoj funkciji preduzeća koje isto tako godinama beleži samo baslosnovne gubitke, a nisu mu strane ni promašene invfesticije poput topionice u ovom kombinatu. Osim toga, i on je optuživan za raznorazne malverzacije u preduzeću, a njegovi neumesni verbalni napadi na oponente i zaposlene u RTB-u su uobičajeni. Ostaće upamćeno da je jednu od radnica vređao rečima: “Marš odavde, kako si ružna”.

Mira Petrović

Direktorka “Pošte” Mira Petrović takođe nije nepoznata javnosti, ali razlozi tome su razni, samo ne i pohvalni. Kako je “Blic” pisao u seriji tekstova, nisu joj strani ni sukobi sa radnicima, ni zapošljavanje muža, kao ni brata i još po kog bliskog prijatelja, “fingiranje” poslovnih rezultata, špijuniranje radnika… Branila je i sindikalnim vođama da sa njima razgovaraju, radnike optuživala da su plaćeni da protestuju, a lično je urgirala da kompanija “Ineks” bude ta koja će biti zadužena za transport novca u “Pošti Srbije”. Međutim, iako je ta kompanija napravila niz propusta, i bila dužna da “Poštama” skoro 20 miliona dinara kaznenih penala, direktorka je odlučila da im taj dug oprosti. Jedna od posledica njenog “dila” sa ovom kompanijom bilo je i kašnjenje penzija.

Đuro Đurović

Direktor Beogradske poslovne škole (BPŠ) Đuro Đurović smenjen je u avgustu na sednici Vlade. Njegovu smenu preporučila je Agencija za borbu protiv korupcije, jer je utvrđeno da je sam sebe birao za direktora, a svog sina zaposlio kao asistenta. Pored očiglednog sukoba interesa, zamera mu se i astronomska zarada koja, prema zvaničnim podacima, izbnosi skoro pola miliona dinara mesečno, kao i zapošljavanje bliskih članova porodice visokih državnih funkcionera.

Zbog sumnje u način poslovanja Đurovića i Beogradske poslovne škole, Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije saopštilo je da je pokrenut predistražni postupak, dok na proverama radi UKP, odnosno Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Sve ovo isplivalo je u javnost u maju ove godine, samo što je Agencija preporuku o njegovom razrešenju donela u maju prošle! Na nju su se oglušili svi – i sam Đurović, Savet koji ga je izabrao, kao i nadležno Ministarstvo prosvete.

Bračni par Šotra

Bračni par Šotra gotovo da neprikosnoveno drži direktorsku fotelju u Visokoj tehničkoj školi na Novom Beogradu – supruga Vesna prvo je “nasledila” istu poziciju od supruga Dušana, a zatim je uspela da titulu direktora povrati reizborom na Savetu škole, pošto ju je prethodno isti organ smenio na preporuku inspekcije. Problemi u školi postoje godinama unazad, od “vrbovanja” za podršku, preko zapošljavanja članova porodice, pretnji otkazima, nepravilnosti u radu, a umešala se i Agencija za borbu protiv korupcije. Ova institucija je, između ostalog, ustanovila da je Vesna Šotra učestvovala u odlučivanju o isplati 600.000 dinara njenom suprugu, dok je ona bila u Savetu škole, a on direktor. Ona je, takođe, pre tri godine učestvovala u odlučivanju o izboru svog supruga za još jedan direktorski mandat, a godinu dana kasnije učestvovala i u svom izboru za direktora VTŠ. Agencija je donela preporuku za razrešenje, ali je ona ponovo izabrana na istu funkciju.

Dragiša Terzić

Javnost je burno reagovala kada je na đačku ekskurziju, zajedno sa maturantima gimnazije u Arilju, otiša i predsednik Skupštine opštine ovog grada Dragiša Terzić i to sa novom suprugom, valjda na bračno putovanje. Da nije bilo problema sa autobusom, možda javnost nikada ne bi saznala da su ga đaci gurali pošto se pokvario, dok je Terzić udobno sedeo u istom. Ta informacija je pokrenula i niz drugih pitanja od toga šta će on i njegova supruga sa učenicima, čija je to bila odluka, ko je platio putovanje…? Sa jedne strane javnost je tvrdila da je na “matursko bračno putovanje” otišao o trošku škole, odnosno učenika, dok je on sam tvrdio da je putovanje plaćao na rate.

Svetislava Bulajić

Generalna sekretarka Skupštine Srbije Svetislava Bulajić smenjena je sa funkcije zbog sukoba interesa, a da se to desi preporučila je Agencija za borbu protiv korupcije. Razlozi tome su razni, između ostalog što je protivzakonito sebe upućivala na službene puteve u inostranstvo i naplaćivala dnevnice, ali i obračunavala prekovremeni rad. “Blic” je pisao i o njoj, navodeći da je u parlamentu zaposlila svoju drugaricu I. R. J., koja je zbog mita osuđena na godinu dana zatvora, a govorilo se i o njenoj umešanosti u iznošenje dosijea zaposlenih iz Skupštine, a onaj ko je o tome govorio (službenik), samo dan kasnije suočio se sa pokretanjem procedure za njegovu smenu. Saradnici su je optuživali za mobing zbog čega su podnosili i prijave, a spekulisalo se i da je za svoju kancelariju nabavljala nameštaj, ali ne tako što je raspisala jednu javnu nabavku, već je “razbila” u nekoliko manjih, kako bi mimoišla proceduru.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) LUČANI: NAPREDNJACI PRIZNALI IZBORNU KRAĐU!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments