Politika

(FOTO) IMA LI OVOME KRAJA: Film Lazara Ristovskog dobio JOŠ 800 HILJADA !

Iz tekuće budžetske rezerve, rešenjem gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića, isplaćeno je 862.500 dinara producentskoj kući Zilion film za realizaciju filma “Čarape kralja Petra”.

Tako je, nakon ove druge isplate, za film Lazara Ristovskog iz budžeta Valjeva izdvojeno ukupno 3.712.500 dinara.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) JEDNA SLIKA RUŠI CELU VUČIĆEVU PRIČU O SMANJENJU JAVNOG DUGA

Prvo je Grad Valjevo, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji koji su u aprilu sklopili direktor Zilion filma Lazar Ristovski i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, platio 2,85 miliona dinara za film “Čarape kralja Petra” čiji su delovi snimani u staroj čaršiji Tešnjar.

Novac je obezbeđen sa budžetske pozicije “ostale stručne usluge”, a u ugovoru je precizirano da se “uspostavljanjem poslovno-tehničke saradnje u realizaciji projekta grad Valjevo promoviše kao centar kulture i grad sa izuzetnim potencijalom za snimanje filmova, i uvrsti na što veći broj mapa gradova filmske industrije”.

Samo 25 dana nakon što je sklopljen ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji na iznos od 2,85 miliona dinara, producentska kuća Zillion film se obraća gradonačelniku Valjeva ponovo tražeči novac. U tom dopisu, kako je navedeno u zahtevu za isplatu iz tekuće budžetske rezerve, “Zillion film je predstavio gradonačelniku projekat od nacionalnog značaja film Čarape kralja Petra, koji su podržali Ministarstvo kultre, RTS i mnoge opštine i gradovi, i moli da i Valjevo pomogne realizaciju ovog značajnog projekta, a sredstva dobijena bi iskoristili za deo scenofrafije”.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO JE CENA AUTOPUTA KOD ČAČKA ODJEDNOM SKOČILA ZA 300 MILIONA EVRA?!

Molba se prihvata, te Ristovski i Gvozdenović u maju sklapaju još jedan ugovor, ovaj put na iznos od 862.500 dinara, što je zakonom maksimalno dozvoljen iznos za sufinansiranje “značajnih projekata koje nije bilo moguće unapred planirati” i za koje se može iz budžeta izdvojiti novac mimo konkursa.

U ugovoru piše da će iz kase Valjeva biti finansirana “priprema i izgradnja scenografije, opremanje i rasturanje setova na lokaciji Tešnjar u Valjevu”.

Precizirano je da su sredstva obezbeđena i da će se isplatiti sa programa 13 – razvoj kulture i informisanja, jačanje kulturne produkcije i umetničkog stvaralaštva”. Međutim, sredstva nisu obezbeđena pošto je novac za “razvoj kulture”, tačnije 3,45 milona dinara za sufinansiranje projekata u kulturi već potrošena, gradonačelnik je 862.500 dinara isplatio iz tekuće budžetske rezerve.

Preporuka

Ministarstvo kulture i informisanja, smatrajući da je realizacija ovog filmskog projekta od izuzetnog značaja za nacionalnu kinematografiju i kulturu, preporučilo je svim javnim preduzećima i drugim ustanovama, čiji je osnivač Republika Srbija, da pruže, u skladu sa svojim mogućnostima, potrebne uslove i dozvole za snimanje na lokacijama koje su u njihovom vlasništvu.

Ovu preporuku Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je i Valjevu.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI DEBILIZAM: PUTIN ME JE PITAO – KAKO SI USPEO?!

(izvor: kolubarske.rs / Darija Ranković)

Comments

comments