Politika

(FOTO) Završen sastanak vlasti i opozicije – evo šta su dogovorili

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu nešto posle 14 sati završen je sastanak opozcije i vlasti iza zatvorenih vrata, na kome se raspravljalo o izbornim uslovima.

Sastanku su prisustvovali ministar policije Nebojša Stefanović, poslanici SNS u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, predsednik DS Zoran Lutovac, predstavnici Narodne stranke, LDP-a, SDA, Dveri, ali i poslanica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

Dragan Đilas i poslanik SNS Vladimir Orlić napustili su zgradu fakulteta, bez izjava.

Dragan Đilas napušta sastanakFOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
Dragan Đilas napušta sastanak

Đilas nije odgovorio na pitanje novinara kako je zadovoljan dijalogom, već se “nasmejao i rekao da je dogovor da se nikakve izjave ne daju medijima”.

Isto je ponovio i Miroslav Aleksić iz “Narodne stanke” Vuka Jeremića.

Nakon sastanka, koji bi trebalo da pokrene dijalog o izbornim uslovima i koji je održan uz prisustvo nevladinog sektora na FPN-u, medijima se kratko obratio direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević. Fondacija je, zajedno sa FPN-om organizovala ovaj sastanak.

FPN sastanakFOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
FPN sastanak

– Razgovor je vođen u konstruktivnoj atmosferi, dogovor svih učesnika bio je da bude iza zatvorenih vrata. Ovo je bila inicijativa FPN-a i Fonda i mislim da imamo dovoljan legitimitet da pokrenemo ovakav dijalog – rekao je Antonijević.

On nije želeo da precizira kada će biti održan sledeći sastanak, a dodao je da će se FPN i Fond sutra saopštenjem obratiti medijima.

Šta se dešavalo na sastanku

Prema saznanjima “Blica”, vođena je žustra razmena stavova o problemima vezanim za izborne uslove u Srbiji. Opozicioni predstavnici su tvrdili da problemi postoje i da su ekstremni, dok su predstavnici vlasti to negirali.

Unošnje posluženjaFOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
Unošnje posluženja

Kako javlja reporter “Blica”, na FPN je u jednom trenutku stiglo i posluženje za učesnike sastanka, a u kutijma su bili prečenje i dezerti.

Kako kaže izvor “Blica”, današnji sastanak je praktično samo inicijalni i ne očekuje se da neki veliki dogovori budu postignuti. Ideja je da se u prvom koraku stave svi probemi na sto i otvori dijalog opozicije i vlasti.

Vladimir Đukanović FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA
Vladimir Đukanović

Sa sastanka se na Tviteru oglasio i jedan od učesnika, poslanik SNS Vladimir Đukanović koji je optužio opoziciju da je prekršila dogovor.

On je naveo da je sastanka organizovan na predlog Fonda za otvoreno društvo, uz pravilo koje je moderator definisao da nema medija.

– Pristali smo da dođemo na skup na kome bi govorili o izborima. Gospoda iz “Saveza za Srbiju” su namerno pozvali N1 i time prekršili pravilo moderatora. Jadno i bedno!”, napisao je on.

Kako saznajemo, organizator skupa je Fond za otvoreno društvo, a sastanku prisustvuju i predstavnici civilnog sektora – predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht i Milan Antonijević iz Fonda za otvoreno drušštvo. Antonijević moderira okrugli sto, a prisutan je i Bojan Klačar iz CeSID-a.

Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara na skupu, izjavio za N1 da je do sastanka došlo na inicijativu Fonda za otvoreno društvo i da je time otvoren dijalog o izbornim uslovima.

Comments

comments